Ga naar hoofdinhoud

WDR maakt opnieuw reportage over niet-paardvriendelijk losrijden in Aken

De Duitse omroep WDR heeft opnieuw een reportage gemaakt over niet-paardvriendelijk losrijden op CHIO Aken. Voor de reportage, waarin ook oude beelden voorbij komen zoals de kreupele Totilas en de bloedende mond van Undercover, zijn ook nieuwe beelden gemaakt op CHIO Aken 2018. De focus ligt op het losrijden van de dressuurruiters. 

In de reportage komen onder andere een ‘paardenexpert’, een dierenarts en een onderzoekster aan de Universität Bochum komen aan het woord over de beelden die door de WDR dit jaar in Aken zijn gemaakt.

Klik hier om de reportage te bekijken


Bron: WDR/Paardenkrant-Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

16 reacties op “WDR maakt opnieuw reportage over niet-paardvriendelijk losrijden in Aken

 • Sanne

  Zolang de punten voor deze manier van rijden gegeven worden, zal er nooit iets veranderen. Dit zie je ook terug bij lagere klasse’s … regels worden gemaakt, maar in de praktijk krijg je juist de punten door de geschreven regels niet op te volgen !

 • H. Hegeman

  Het is uitermate triest dat de hippische wereld dit gewoon laat voortduren. De beelden spreken toch voor zich! En ja, in de basiswedstrijdsport kom je dit ook tegen. Mens en paard in harmonie? Het is helaas vaak ver te zoeken.

 • johannes van oene

  tja en als ik deze video bekijkt, dan valt mij toch wel op, dat vele amazones/ruiters meer het geweld van de handen inzetten om een Paard achteruit te trekken met de handen, en niet aan het bit kunnen rijden met hun benen en hun zit, de ene Paard wat zo lekker ontspannen rondliep, aan een lang teugeltje, werd gereden met de benen en zit, maar de rest zijn rukkers en trekkers die de kracht van hun armen misbruiken om het Paard aan de teugel te trekken, hun benen steken mijlenver van het paardenlichaam af en hebben dus die sterke handen nodig om het falende rijtechnische gedeelte van het lichaam te compenseren, tja Pa heeft veel en Dochterlief kan niet Paardrijden, gelukkig heb ik vroeger anders les gehad, met een knoop in de teugel en beugels over de hals, de handen op de rug en zo leerden wij aan de longeerlijn, rijden met benen en lichaam, de indiaanse rijstijl, ja zo rijd je een Paard naar de teugel toe in een ontspannen Paardenlichaam, ik Dank wijlen mijn Vader nog dat Hij zijn tijd ver vooruit was, maar dat hier paal en perk aan gesteld gaat worden, wordt hoog tijd

 • Marjan

  Het is schandalig dat dit soort rijden nog steeds wordt getolereerd.
  Overmatig drijven.
  Je paard wordt hier echt niet voorwaarts van of actiever
  het stompt ze alleen maar af en je krijgt een paard wat gaat protesteren.
  Oh ja en in de krul trekken.
  Dus trekken en schoppen.
  Daar moet je trots op zijn als ruiter……

  De ruiters die zo rijden moeten ze gewoonweg diskwalificeren punt.

 • Marcel Dufour

  Duurt niet lang meer of de dressuur gaat dezelfde kant op als de endurance en wordt de paria van de paardensport. Dat krijg je ervan als je star en stug blijft volharden in je allang achterhaalde en zeer ouderwetse manier van paarden trainen en rijden.

  Toevallig sprak ik vanmorgen nog met een dressuuramazone hierover en ook dat het belachelijk is dat de FEI je verplicht om met een zeer zware optoming als stang en trens te rijden, zelfs als je paard dezelfde proef op een rubber trens zou kunnen.

 • Sanne

  Wat is paardrijden tussen de bordjes…
  1. Geef je paard van voren geen vrijheid anders ziet hij te veel en schrikt hij
  2. Rijd je paard altijd van voren getrokken
  3. Als hij dan naar voren wil vluchten trek je stevig aan de handrem
  4. Als je niet sterk genoeg bent kan een stang en trens je daarbij helpen
  5. Een eeuwige discussie bij het punten geven, ken je de naam niet… dan ook geen punten geven
  6. Vooral niet genieten van de dieren maar zorgen dat er geld binnen blijft komen
  7. Regels opstellen voor de buitenwereld maar hopen dat de camera’s niet zien hoe goed ze nageleefd worden
  8. Over de verzorging en de vrijheid opstal verschillen de meningen, beter van top tot teen dik ingepakt anders krijgen ze dikke benen en dat is zielig
  9. Bekijk een paard niet als individu maar allen gelijke optoming, anders is het niet eerlijk en krijg je gewicht verschil in de mond
  10.Wanneer wordt er nou eens een flinke investering gedaan in het boeren verstand en gebeurd er nou daadwerkelijk iets…. oh nee…. we kunnen beter wachten tot we niet meer op de paardenrug mogen genieten maar ze weer terug in het natuurgebied moeten zetten, daar hebben ze alle vrijheid…. alleen hebben ze dan geen gras meer, teveel paarden in de natuurgebieden… tja….

  Gelukkig heb ik er geen verstand van en zit nu veilig op de stoel achter de computer, de paarden staan nu nog in de wei en haal ik zo naar binnen. Ik ga daarna lekker genieten van mijn paarden zonder dat ik daar rijk van hoef te worden, ze kosten ons alleen maar geld. En daarom wil ik hun een goed bestaan geven en samen genieten. Ik heb wedstrijden voor de inkomsten gereden, maar geniet nu echt weer veel meer van de paarden. Ik kan nu weer rijden zoals ik begonnen ben… vanuit de liefde voor de paarden !

 • Katja

  De beelden spreken inderdaad voor zich. Dit is heel jammer en zullen leken aanmoedigen om verontwaardigd te reageren en te stemmen om paarden niet meer te berijden. Wat ook heel jammer is, is dat er geen duidelijke beelden te zien zijn hoe het wel moet! Ik ben ervan overtuigd dat er wel ruiters zijn die daar rijden op een paardvriendelijke manier, zonder dwang, trekken of overdreven spoorgebruik! Laten we dan ook eerlijk zijn, want die ruiters rijden daar ook wel rond! Maar nee, alles voor de sensatie.
  Naar mijn mening moet er nog meer controle komen op maneges, waar jan-en-alleman zomaar mag lesgeven, zonder wetenschappelijk kader en scholing in de bewegingen en noden van het paard. Ga daar dan ook filmen en geef een volledig en duidelijk beeld van paardensport.

  PS: ook in het springen en eventing zie je ook zowel dwang als goede, correcte ruiters! Ik vind dit filmpje echt te beperkt!

 • jos wouters

  Nou ,sinds 10-15 jaar is het paardrijden,of de kunst hiervan sterk achteruitgegaan.Iedereen dacht hij-zij kon rijden,nee paarden kapot rijden wel.We hebben vaak als instructeur dit gemeld bij knhs om hier ook iets aan te doen ,maar helaas.In de B springen ,als ik zie wat een optoming mag ,werkelijk niet normaal.Ik heb mijn hengsten altijd gereden met een gebroken bitje,en niet een veel meer ,ook in 135 en 140m .
  De sport is kapot gemaakt ,net als de p

 • H. Paerels

  De Nederlanders zijn goed vertegenwoordigd in het filmpje … en dat zonder enige gêne!
  Het is eigenlijk oud nieuws. Hoe lang wordt er al niet tegen deze Rollkur geageerd?!
  Voor het gemak LDR genoemd, want dan mag het 10 minuten uitgevoerd worden tijdens het losrijden.
  We zijn volledig de weg kwijt geraakt. Het buitenland ziet dat inmiddels in, de Nederlanders nog niet.
  Moderne Dressuur bestaat niet! We hebben gezien wat er van komt en hoeveel paarden erdoor kapot gereden zijn. Onze dressuurkoningin gaat het nu niet meer maken met haar/hun omstreden trainingsmethode.
  Toendertijd zat de tijdsgeest mee. Gelukkig zijn we weer gaan nadenken. Het was een kwestie van tijd.
  Nu nog de publieke opinie om. Daar zijn kennelijk deze filmpjes voor nodig … en een plan van aanpak om het roer om te gooien!

 • A. van Duinen

  Deze beelden die in het tv programma Tiere suchen ein Zuhause worden laten zien spreken voor zich en zijn absoluut niet beperkt. Vooral proficiat aan de Nederlandse dames die de Nederlandse dressuursport tonen op z’n best. Goed bezig! Ik ben wel benieuwd daar de top ruiters/amazones deze website toch wel eens bezoeken het filmpje aanschouwen en blij zijn met hun optreden in Aken. De rest van de namen zal ik niet hoeven noemen, die zullen zeker herkend zijn en hebben in de ring dus een heel ander beeld laten zien kan ik mij nog wel herinneren. De amazone die op het eind van het filmpje werd beloond door haar rijden was niemand minder dan wel degelijk een van de top van de wereld; Catherine Dufour en Cassidy. Het kan dus wel!

 • Brigitte

  Wie eerlijk is zal bekennen dat bij bijna alle amazones en ruiters op elk niveau slechte momenten te vinden zijn in hun training. Ik vind de beelden ook niet prettig om naar te kijken en ik denk de betreffende ruiters zelf ook niet. Maar voor deze paar minuten negatief beeldmateriaal is zoveel meer positief beeldmateriaal beschikbaar, juist in het geval van de topruiters. We zijn het kind met het badwater aan het weg gooien, er wordt weer een heksenjacht opgezet met als eindresultaat dat het straks nog verboden zal zijn om op een paard te zitten.

 • H.Hegeman

  Beste Brigitte, geloof je dat nu echt dat deze beelden een uitzondering zijn? Ik draai nog niet zo heel lang mee in de paardensport (pas 50 jaar) en vanuit deze ervaring wil ik je graag het advies meegeven dat je je ogen eens goed de kost moet geven; ook als er geen wedstrijden zijn. En stel je dan eens voor dat jij het paard bent! Hoe gelukkig zou jij dan nog zijn?

 • A. van Duinen

  Wat ik heb begrepen uit het filmpje is dat ook gezien de getoonde ruiters wel degelijk een hele dag beelden zijn gemaakt en ook die zijn voorgelegd aan de experts op gebied van gedrag van paarden. 5 van de 28! ruiters hebben grof geweld gebruikt en waar er maar 1 van de 28 ruiters positief is beoordeeld op een fijn gaand paard zonder open mond en staart zwiepen, zoals de dierenarts zei is dat hun petitie tegen pijn, meer kunnen paarden helaas niet doen en zit niet in hun aard. We gaan dit toch niet goed praten als paarden toch duidelijk laten zien. Ook al zijn dit beelden van 5 minuten dat zij dit ten zeerst niet prettig vinden! De beelden spreken gewoon voor zich! Klaar!

 • Ferry Leek

  Ik ben voorstander van terrein Marshalls , mensen die een bevoegdheid krijgen na een opleiding !,

 • maarten dijkerman

  Dit heeft niet zozeer te maken met Al Dan niet rollkur maar gewoon met slecht paardrijden.
  Die op die vos waar je steeds flitsen van ziet moet lekker op manege rij maar raak blijven rijden vraag me af hoe zo iemand uberhaupt in aken mag rijden.
  En dan die klugscheisser met snor in blauw shirt die helpt echt niet om de sport bij het grote publiek te verkopen hoor.
  Helaas heb ik in nederland ook enkele belangrijke figuren met dezelfde attitude zien rondlopen achter de schermen en Ferry tegen zulk volk wil geen marshall in zn vrije tijd optrekken hoor(en vd.Schaft ook niet volgens mij)

 • Anon

  There is one way to stop this in its tracks at least at competitions. Give a score for warm ups, one that decides if you can even enter the ring.

  It’s not such a crazy idea. Workable, doable and one that can benefit the horse hugely. From the time the horse arrives at an event until it leaves it should be monitored anyway, filmed with security type cameras inside and outside side it’s stable. For security reasons this is naturally also convenient of course but these tapes should be reviewed same time.

  It’s becoming increasingly obvious that judges are simply oblivious to the conditions under which a horse finally enters the ring, it’s training, it’s warm up. They also don’t seem to easily be able to see that stress and tension in the ring, in the movements. Of course it’s important that they should be able to. After years and years of top riders earning ridiculously high scores riding horses so full of tension, or so utterly subdued by force, even lame horses that we can see they just don’t have enough knowledge to be able to recognise when that’s so.

  A warm up score will focus entirely on the matter and possibly be for some sadly the only incentive to realise that they cannot continue getting away with this behaviour.

  I just wanted to add Im not arrogantly assuming everyone here can understand English or even should, like I can understand Dutch. I do know though that many do which is remarkable enough to me. Unfortunately there is so little open discussion on most internet publications, many don’t even allow comments. The Dutch are definitely more open when it comes to dialogue and this is already a great step forward before one even starts. So when I see an opportunity to respond directly I go for it in the only way I know how, English. Apologies. Im working on my written Dutch all the time. “De groote rode boot vaart door het kanaal” alhoewel soms dus net ietsje te langzaam. (:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook
Haal meer uit je abonnement!Ontdek jouw voordelen en activeer je account.

"Ik vind het fijn om de Paardenkrant te lezen en alle mooie foto's te bekijken. De verhalen zijn toch anders dan dat je online leest.' Renate van Uytert
Haal meer uit je Paardenkrant abonnement. Activeer je account en lees ook alle Premiumberichten!