Ga naar hoofdinhoud

Wereldruiterspelen afgeschaft – WK’s per discipline keren terug

De openingsceremonie van de WEG 2014 in Caen. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De FEI Wereldruiterspelen (World Equestrian Games) houden in de huidige vorm op te bestaan. De FEI heeft dat tijdens de General Assembly in Bahrein besloten, nadat zich nog steeds geen geschikte kandidaat had gemeld om het evenement in 2022 te organiseren. De laatste editie in Tryon werd geplaagd door organisatorische problemen, maar ook eerdere edities verliepen niet vlekkeloos.

Elke discipline in de paardensport krijgt nu weer een eigen Wereldkampioenschap voor senioren. Er gingen al steeds meer stemmen op om de kampioenschappen weer te splitsen en terug te keren naar de oude situatie.

In 1990 werd de ‘WEG’ voor het eerst georganiseerd en vervolgens werden de spelen iedere vier jaar gehouden. In 1994 was de eer aan Den Haag. Ook daar bleek het lastig om zeven verschillende wereldkampioenschappen, elk met hun eigen spelregels en eisenpakket, simultaan te organiseren.

Bouwput

In september van dit jaar was Tryon het toneel van de (voorlopig) laatste editie van de Wereldruiterspelen. Daar kwam nog een delegatie uit Kronenberg kijken, waarna gespeculeerd werd of Nederland opnieuw de WEG naar zich toe zou trekken.

De editie in Tryon werd geplaagd door problemen, met onder meer een afgelasting van de titelstrijd in de Endurance en een ingekort dressuurkampioenschap. Ook vonden de Wereldruiterspelen plaats in een veredelde bouwput, omdat de organisatie nog niet klaar was met alle voorbereidingen. Niet zo heel vreemd, want Tryon redde de WEG toen de oorspronkelijke organisator Bromont in 2016 afhaakte wegens financiële problemen.

Opknippen

De roep om het evenement weer op te knippen werd steeds luider. Het argument: alleen op hun eigen kampioenschappen kunnen de diverse disciplines perfect tot hun recht komen. Op de Wereldruiterspelen werden de WK’s verreden voor de disciplines dressuur, springen, eventing, samengesteld mennen, voltige, endurance en reining.

 

 

Lees ook: In Beeld – Terugblik op WEG in Den Haag

Bron: Ruiters in Oranje / Horses.nl

3 reacties op “Wereldruiterspelen afgeschaft – WK’s per discipline keren terug

 • Gerda Huijsman

  Wat ben ik blij dat ik de ( voorlopig) laatste WEG in Tryon heb mogen meemaken. Inderdaad waren er organisatorische missers maar desondanks was het fantastisch om het mee te maken.!!

 • Marcel Dufour

  Is beter zo.
  Nu kan iedere discipline weer een eigen WK houden wat de kosten voor een groot deel omlaag zal brengen en daarmee dus automatisch ook de haalbaarheid.

 • Jan Jonas

  Het is jammer dat z’n groot evenement het loodje legt. Voor mij was dat niet nodig geweest. Er zijn genoeg faciliteiten in de wereld waar dit soort evenementen uitstekend gehouden kunnen worden. Maar de FEI heeft steeds op nieuw de zelfde fout gemaakt door dit evenement aan een land te geven die vervolgens het wiel opnieuw gingen uitvinden. Resultaat, miscommunicatie en grootheidswaanzin op alle fronten, voor en tijdens de WEG. Ik geef Marcel Dufour gelijk. Voor het NK, EK en WK zijn er bestaande draaiboeken en hoeft het wiel niet meer te worden uitgevonden, wat het onder aan de streep veel goedkoper maakt dan de WEG.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook