Ga naar hoofdinhoud

Finale vijfjarigen: Jovian met beetje rekenwerk en vier 10-en kampioen

Jovian (v. Apache) en Andreas Helgstrand. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
"We doen eerst het commentaar, dan geven we pas de punten", zei jurywoordvoerder Maria Schwennesen na de briljante proef van Jovian (Apache x Tango) en Andreas Helgstrand. Dat was waarschijnlijk om wat tijd te winnen om de rekenmachine erbij te pakken. Want wat doe je als jury als je een paard over de 9,64 gemiddeld (de score van voorganger Secret) wilt geven en datzelfde paard maar een matige stap heeft? Dan pak je de rekenmachine erbij en geef je hem het minimum voor de stap om er over te gaan, was het antwoord van de jury. Zo geschiedde, met een overdreven 8,3 voor de stap en vier 10-en won Jovian goud bij de vijfjarigen met een 9,66.

Goud voor het KWPN dus, al is het dan met een hengst die in de eerste bezichtiging naar huis werd gestuurd vanwege ‘een bemerking op de correctheid van het voorbeen’. Zilver – net zoals in de finale van het Bundeschampionat voor driejarigen –voor video-hengst Secret (Sezuan x St. Moritz)  en ook het brons gaat naar Helgstrand: Queenparks Wendy (Sezuan x Soprano) kwam uit op een 9,42. Ook zij werd gereden door Mr. WK Jonge Paarden himself, Andreas Helgstrand.

In de vingers gesneden

Met de punten van Secret en Jessica-Lynn Thomas had de jury zichzelf enigszins in de vingers gesneden. De juryleden (Adriaan Hamoen en Maria Schwennesen bij C, die overigens ook al de kwalificatie en de kleine finale jureerden en Isobel Wessels en Susanne Baarup bij E) gaven de hengst van Christine Feichtinger, die de kwalificatie won met 9,54, een 9,4 voor de draf, een 9 voor de stap, een 10 voor de galop, een 9,8 voor de submisison en een 10 voor de aanleg. Die 10 voor de aanleg, die volgens gewone stervelingen voorbehouden zou moeten zijn aan paarden die op alle onderdelen 10-en scoren, schijnt in te zijn dit jaar. Gisteren was die er al voor de zevenjarige Hesselhoj Donkey Boy en vandaag viel de 10 voor de aanleg twee keer, bij Secret en Jovian.

Secret (v. Sezuan) en Jessica-Lynn Thomas Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Nog meer power, nog meer kracht, nog meer precisie

Secret liep een prachtige proef en werd door Jessica-Lynn Thomas halverwege de proef al uitvoerig beloond. Het publiek begon al ruim voor het afgroeten te klappen. Wie wil zeuren zou kunnen zeggen dat hij nog wat meer de bergop kan lopen. Toen Jovian dat als starter na hem absoluut deed, met nog meer power lopen, met nog meer kracht. Nog preciezer gestuurd door Andreas Helgstrand. Met prachtige gemarkeerde overgangen en een aanleuning om van te watertanden. Toen stond de jury voor een dilemma.

Punten afschaffen

En wat doe je dan als jury? De waarde van de punten zwaarder laten wegen, of de waarde van de plaatsing (om het publiek hun kampioen te geven). Het werd het laatste en het werd dus rekenen tot ‘ie er boven stond. Dat komt de waarde van de punten niet ten goede en nog sterker: het brengt de gehele jurering van jonge paardenproeven vakkundig om zeep. Als de plaatsing belangrijker wordt dan de punten, kan er voortaan ook alleen nog maar geplaatst worden. Met alle respect voor de door familie Ten Bosch gefokte hengst, stapt hij maar maximaal voor een 7 (of met een beetje fantasie voor een 7,5 zoals hij in de kwalificatie ook kreeg). En een paard dat voor een 7 stapt, hoe kan datzelfde paard een 10 krijgen voor de aanleg?

Het kan. En het publiek was blij.

Jovian (v. Apache) en Andreas Helgstrand Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Maakbare ballerina

Op brons achter Secret kwam de zwarte merrie Queenparks Wendy (Sezuan x Soprano) terecht, die door Andreas Helgstrand ook met ontzettend veel precisie door de proef werd gereden. De elegante zwarte merrie kreeg een terechte 10 voor de galop, waarin ze van alle paarden misschien wel de meeste balans en schakelvermogen toonde. Duidelijk is dat ze merrie zich uitstekend laat kneden en zeer bewerkbaar is in haar gangen. Als dat zo blijft, een Grand Prix-paard in de dop. Van de jury kreeg ze vandaag verder een 9 voor de draf, een 9 voor de stap, een 9,5 voor de submission en een 9,6 voor de aanleg.

Queenparks Wendy (v. Sezuan) met Andreas Helgstrand Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Ook Helgstrand op 4 en 5 met Valverde en Springbank II VH

Op 4 nog een Helgstrand-paard: Valverde (Vitalis x Ampere) met Eva Möller. De bruine hengst oogde frisser dan in de kwalificatie en scoorde totaal een 9,22. Hij kreeg opnieuw een 10 voor de stap.  Ook de 5e plaats – het begint bijna saai te worden – weer Helgstrand met Springbank II VH (Skovens Rafael x De Niro) gereden door Severo Jurado Lopez. De vos scoorde flink wat hoger dan in de kwalificatie (8,44/12e plaats) en kreeg totaal een 9,18. Voor de draf scoorde hij 1,3 punt meer, van een 8 ging hij naar een 9,3.

Johnny’s en Jameson op  6, 7 en 8

Johnny Depp (Bordeaux x Jazz) was met Renate van Uytert-Van Vliet in de kwalificatie derde met een 9,28. De talentvolle bruine is zonder meer een goed paard met drie goede gangen, maar kon niet helemaal opboksen tegen het Helgstrand-geweld. Als Van Uytert-Van Vliet haar overgangen nog meer zou markeren, nog preciezer zou rijden, zou er nog meer inzitten. Nu was er een mooie 9,02, goed voor een zesde plaats. Een puike prestatie van Van Uytert, die nauwelijks drie maanden geleden beviel van dochter Stella en pas voor de tweede keer in haar leven op de Wereldkampioenschappen voor jonge paarden reed.

Renate van Uytert-Van Vilet met Johnny Depp (v. Bordeaux) Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De andere Johnny, Johnny Be Goode (Dream Boy x Tietze D) kwam met Emmelie Scholtens uit op de zevende plaats met een 8,96 en ging daarmee nog over de favoriet van Nederland, KWPN multikampioen Jameson RS2 (Blue Hors Zack x Negro) met Marieke van der Putten. Jameson had te kampen met wat spanning en kreeg wel terechte punten voor zijn stap (7,5). Het werd een 8,84.

Lees meer in De Paardenkrant van volgende week

Uitslag


Bron: Horses.nl

2 reacties op “Finale vijfjarigen: Jovian met beetje rekenwerk en vier 10-en kampioen

  • Els

    ” (,,) een paard dat voor een 7 stapt, hoe kan datzelfde paard een 10 krijgen voor de aanleg?” Idd! Nagel op de kop ! Beschamend.. Dacht dat zoiets enkel bestond op regionaal niveau, met ‘ons-kent-ons’-juryleden..

  • Maarten Dijkerman

    Els dat kan,als je blind bent krijg je een nul voor noten lezen maar als je op je gehoor de vijfde van Beethoven kan naspelen krijg je een tien voor aanleg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook