Ga naar hoofdinhoud

Boekelo-voorzitter Zandstra: ‘Verhuizing heeft wedstrijd naar hoger plan getild

Military Boekelo-Enschede Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van 10 tot en met 14 oktober vindt de 48ste editie van Military Boekelo Enschede plaats. Naast de internationale wedstrijd, wordt ook het Nederlands kampioenschap eventing verreden tijdens Military Boekelo en maakt de finale van de prestigieuze FEI Nations Cup onderdeel uit van de strijd. Vorig jaar moest het hoofdterrein door de komst van een snelweg noodgedwongen flink op de schop. Dat pakte op verschillende fronten heel goed uit, maar gaf ook zo hier en daar wat problemen. Voorzitter Robert Zandstra vertelt daarover:  "De verhuizing is zeer ingrijpend geweest, maar heeft onze wedstrijd ook naar een veel hoger plan getild."

Military Boekelo Enschede (zoals het evenement officieel heet) is een van Nederlands grootste buitensport evenementen en trekt jaarlijks rond de 50.000 bezoekers naar het Twentse land. De wedstrijd begint op woensdag 10 oktober met de eerste veterinaire keuring voor de paarden. Op donderdag en vrijdag staat vervolgens de dressuur gepland. Zaterdag is de drukste en meest spectaculaire dag met de cross country. Zondag wordt afgesloten met de tweede keuring voor de paarden en het springen.

Hoger plan

Vorig jaar is de wedstrijd verhuisd vanwege de komst van een snelweg. Voorzitter Robert Zandstra vertelt: “We hebben na vorig jaar niet stilgezeten. Al tijdens de wedstrijd bleken een aantal gemaakte keuzes in de praktijk niet uit te pakken als voorzien. Enerzijds logisch, anderzijds hadden we sommige zaken mogelijk kunnen voorzien. We hebben er daarom keihard op ingezet om dit jaar de vorige editie te overtreffen.”

Nederlands kampioenschap

Al jaren maakt het Nederlands kampioenschap eventing onderdeel uit van Military Boekelo, en ook dit jaar is dat niet anders. De top drie van het NK van vorig jaar is ook dit jaar weer van de partij. Het podium werd toen bezet door Tim Lips, Alice Naber-Lozeman en Sanne de Jong. Regerend kampioen Tim Lips (Breda) werd in 2017 ook tweede in de internationale wedstrijd, dit jaar rijdt hij niet alleen zijn topper Bayro, maar komt hij ook met de 9-jarige Eclips aan de start. Meervoudig Nederlands kampioene Alice Naber (Biddinghuizen) moest vorig jaar genoegen nemen met zilver, maar zal met haar trouwe ACSI Peter Parker N.O.P. zeker een gooi doen naar de titel. Ook KNHS Talententeamlid Sanne de Jong (Aalsmeer) heeft met haar 9-jarige Enjoy Boekelo weer op de planning staan. Een kanshebber voor het podium is zeker ook Merel Blom (Aalten). Enkele weken geleden was deze amazone op het WK in het Amerikaanse Tryon op plaats 16 de beste Nederlander, in Boekelo komt ze met twee van haar jongere paarden aan de start. Naast deze ruiters komt ook de in Engeland gevestigde, maar over een Nederlands paspoort beschikkende, Andrew Heffernan over. Verder staan voor Nederland Jordy Wilken (Teuge) en Boekelo debutanten Laura Hoogeveen (Weert) en Joyce van de Kuilen (Elst) op de startlijst.

Nederland geen rol van betekenis in FEI Nations Cup

Niet alleen het individuele klassement is belangrijk bij Military Boekelo. Als finale van de FEI Nations Cup is ook de landenwedstrijd goed bezet. Deze mondiale teamstrijd bestaat uit acht wedstrijden met de afsluiting in Boekelo. In totaal verschijnen er 10 landen met een volledig team aan de start van de finale. Frankrijk heeft nu een minimale voorsprong van 10 punten op Engeland en deze twee toplanden zullen in Boekelo uitmaken wie er met de winst vandoor gaat. Nederland heeft dit jaar slechts aan twee wedstrijden uit de reeks deelgenomen. In het Franse Haras du Pin werd wel een knappe tweede plaats behaald, maar dat is onvoldoende om een rol van betekenis in de wedstrijdserie te kunnen betekenen.

Bron: Persbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook