Ga naar hoofdinhoud

Britse eigenaar start petitie om nieuwe vlagregel eventing te heroverwegen

Christopher Burton, hier met Santano II. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De nieuwe vlagregel bij het springen van punten en smalle hindernissen in de cross heeft al heel wat stof doen opwaaien. In Belton en dit weekend in Bicton kregen een aantal combinaties 15 strafpunten aangerekend omdat een gedeelte van het lichaam van het paard bij het springen van een hindernis buiten de vlag zou zijn geweest. Paarden moeten over de volledige hoogte van de hindernis springen, zoals die oorspronkelijk gemarkeerd. Toch blijkt het voor de groundjury moeilijk te beoordelen te zijn.

Chris Burton startte een aantal paarden op Bicton International waaronder vier in de korte 3*. In de loop van deze klasse en ook in de voorafgaande 2* kregen meerdere paarden de 15 strafpunten voor het niet volledig springen door de vlaggen. De hindernisjuryleden hadden het advies gekregen dat het beter was om bij twijfel de straf direct te geven en het later te verwijderen als er toch op de juiste wijze de vlaggen gepasseerd waren.

Twee uur vertraging door onderzoek

Het beoordelen of alle opgelegde straffen verdiend waren, duurde ongeveer twee uur voordat het resultaat van de rubriek kon worden bekend gemaakt. Ook Burton ontsnapte niet aan de sanctie omdat zijn paard Cooley Lands met een schouder buiten de vlaggen was geweest. Kate Walls, eigenaresse van Cooley Lands, vocht niet direct de uitspraak aan, maar wel de manier waarop het geregeld was. Walls vond dat de vertraging en de dubbelzinnigheid van het resultaat tijdens het onderzoek onaanvaardbaar was. Ze startte daarom een petitie om de FEI te vragen de vlagregel te heroverwegen.

Collett steunt actie

Verschillende internationale eventingruiters hebben de petitie al getekend, waaronder Laura Collett. Op Twitter zegt de Britse eventingamazone: “Onderteken de petitie … de eventingsport veranderd in een grap!! 15 strafpunten voor een vlag omver drukken is belachelijk…we vragen onze paarden de smalste hindernissen te springen op de moeilijkste lijnen – als ze de hindernis gesprongen hebben moeten ze niet bestraft worden!”

Hier kan de petitie getekend worden.

Bron Grandprix-replay.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook