Ga naar hoofdinhoud

Dutch Open Eventing trekt vreemde accreditatie-eis terug

Update

De Dutch Open Eventing – op de agenda van 6 tot en met 9 augustus – zorgt met vreemde accreditatievoorwaarden onder andere op Twitter voor opschudding. De organisatie eist van commerciële fotografen dat zij foto's gratis afstaan aan de organisatie in ruil voor een accreditatie.

Update 29 juli:

In ruil voor een persaccreditatie dienen fotojournalisten gratis hun beelden ter beschikking te stellen. Die eis stelde de organisatie van het Dutch Open Eventing (DOE), dat van 6 tot 10 augustus in het Limburgse Kronenberg wordt gehouden. Na interventie door de stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) en de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) is de eis van tafel. Dat meldt Villamedia.

De in paardensport gespecialiseerde fotograaf Jacob Melissen heeft via Horses.nl de kwestie in de openbaarheid gebracht. Hij weigerde om aan de accreditatie-eis van de Dutch Open Eventing te voldoen.

Protest

De organisatie stond al snel alleen in haar eis fotomateriaal gratis ter beschikking te stellen. Nadat NSP en NVF protest aantekenden, nam de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) direct afstand van de eis.

Hobbyfotografen

NVF-bestuurslid Paul Teixeira meldt dat de evenement-organisatie de eis inmiddels voor professionele fotografen heeft laten vallen maar nog wel in stand houdt voor hobbyfotografen die een accreditatie willen.

Bericht 25 juli:

Op Twitter vraagt onder andere het account van de Nederlandse Sport Pers aandacht voor de kwestie: ‘#dutchopeneventing wil vermaard paardensportfotograaf Jacob Melissen niet accrediteren 6-9 augustus als hij niet bereid is zijn foto’s gratis af te staan, meldt organisatie. Dat na maanden zonder inkomsten voor persfotografen. Is wel een gotspe.’

Formulier

Op het accreditatieformulier wordt ook duidelijk aangegeven dat dit de handelswijze is van Dutch Open Eventing: ‘De Dutch Open Eventing geeft u (de fotograaf) de mogelijkheid om foto’s te maken voor commercieel gebruik. In ruil daarvoor ontvangen wij (DOE) uw foto’s om te gebruiken in onze communicatie.’

Geen commentaar

Chantal Musquetier, perschef van het concours, meldt aan Horses.nl dat ze geen commentaar wil geven over de handelswijze.

Bron: Horses.nl

5 reacties op “Dutch Open Eventing trekt vreemde accreditatie-eis terug

 • marcel dufour

  Die organisatie gaat vanzelf inbinden, kun je de klok op gelijkzetten.

 • Jan Jonas

  Marcel, helemaal eens. Die pers fotografen staan daar niet voor Jan met de pet. Foto’s maken is hun inkomen. Deze organisatie bestaat uit amateurtjes. Gratis foto’s voor accreditatie. Zo doe geen zaken.

 • The International Alliance of Equestrian Journalists (IAEJ) wrote to Chantal Musquetier on July 14, telling her that the restrictions the DOE was placing on accreditation were wholly unacceptable and needed to be removed. A copy of that email was sent to the FEI and to the KNHS.
  It is unethical that an OC would base accreditation acceptance on anything other than legitimate media credentials. Free use of photos can not ever, ever, be a demand or condition of accreditation for members of the media. Professional photographers do not and should not be expected to work in exchange for a link or a credit. I suggested that if the DOE wants photos for their own use then they should hire a photographer like so many organizers do.
  The IAEJ is committed to the protection and preservation of the principles of journalism and the fair treatment of the equestrian media.

 • Alfred

  Als ik het goed begrijp (ik beschik slechts over de informatie in dit artikel) is het niet verboden om een heel groot watermerk in de aan DOE af te geven foto’s aan te brengen. Problem solved, zou ik zeggen

 • Phillip

  De organisatie vraag max 5 foto’s om te gebruiken voor eigen promotie doeleinden. Is dat nu zo veel gevraagd? En Jacob begrijp ik al helemaal niet. Die geeft helemaal niks om eventing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook