Ga naar hoofdinhoud

Elaine Pen: ‘Ik heb er zin in!’

Elaine Pen met Vira
Foto Lonneke Ruesink
Eventingamazone Elaine Pen kreeg vorige maand het verlossende woord van de bondscoach Martin Lips. Ja, ze mag naar de Olympische Spelen. Een droom die uitkomt. Inmiddels is ze met Vira (v. Jazz) in Londen, waar ze haar ogen uitkijkt. “Het is hier zo cool! Echt super vet. De laatste voorbereidingen bestaan vooral uit het trainen van de paarden, rust pakken en een beetje eten en drinken. Gewoon doen wat je normaal voor een grote wedstrijd altijd doet. Ik heb er zin in!”, aldus Pen.

Door haar schat aan ervaringen en deelname aan het EK vorig jaar in Luhmühlen weet de amazone uit Voorschoten enigszins hoe het eraan toe kan gaan tijdens grote internationale wedstrijden. Toch hebben de wedstrijden op de Olympische Spelen wel een heel speciaal randje. “Ik vind het moeilijk om me voor te stellen wat ik precies kan verwachten, maar ik denk dat het een groot spektakel gaat worden. Ik hoop daar op mijn best te presteren. Het zijn natuurlijk wel de Olympische Spelen, en op zo’n bijzonder evenement wil je net wat extra’s kunnen geven.” De eerste dressuurtraining in het hoofdstadion verliep woensdag goed. “Vira kan snel een beetje nerveus worden, dus het was fijn dat we het stadion al mochten verkennen. Ze liep eigenlijk wel fijn en was goed gehoorzaam.”

Zwaarste cross ooit

De amazone kijkt het meest uit naar de cross in Londen. “Ik ben zo benieuwd hoe die zal zijn! Het wordt waarschijnlijk de zwaarste cross die ik ooit heb gereden. Het ergste wat me kan gebeuren, is dat mijn paard of ik niet fit zijn. Dat zou ontzettend balen zijn. Je werkt hier zo lang naar toe. Je probeert er van tevoren van alles aan te doen om dit te voorkomen, maar zoiets kan altijd gebeuren. Dat zou een nachtmerrie zijn. Het zijn omstandigheden waar je vaak niets aan kunt doen.”

Rijden op de Olympische Spelen is altijd een droom geweest voor Pen en het is een hele stap dat het nu zover is. “Duitsland, Nieuw-Zeeland en Engeland zijn pittige tegenstanders. Vooral Michael Jung rijdt geweldig. Hij heeft inmiddels bijna alles gewonnen wat er te winnen valt. Ik denk dat we als Nederlands team goed en slim moeten rijden en hopelijk zit er dan een top vijf-klassering voor ons in.”

Nodige ervaring

Ondanks haar 22-jarige leeftijd heeft Elaine Pen al de nodige ervaring in de benen. In 2011 was ze met haar tienjarige merrie Vira (Jazz x Whinny Jackson) individueel de beste Nederlandse deelnemer op het EK in Luhmühlen. De combinatie eindigde als veertiende. In totaal vertegenwoordigde Pen Nederland al acht keer op een EK eventing. Tijdens Jumping Amsterdam dit jaar werden haar successen bekroond met de titel Rabo Talent van het Jaar 2011.

Lees morgen meer in De Paardenkrant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook