Ga naar hoofdinhoud

Fins onderzoek: meer dan helft van de paarden heeft mond verwondingen na cross

Uit een Fins onderzoek onder leiding van Dr. Kati Tuomola is naar voren gekomen dat meer dan de helft van de paarden dat aan start kwam in de cross-country, daarbij verwondingen aan de mond opliep. Er werden 208 paarden onderzocht, ongeveer een kwart van alle Finse paarden die dat seizoen aan de start verschenen. De verwondingen ontstonden vooral bij paarden die een dunner of dikker bit dan gemiddeld in hadden.

Het onderzoek vond in de zomers van 2018 en 2019 plaats op acht verschillende concoursen op drie locaties in het westen van Finland.

Vrijwillig

Deelnemers konden hun paarden vrijwillig voor het onderzoek aanmelden. 95% van de deelnemers stemde in met deelname. 52% van de onderzochte paarden liep verwondingen in het mondgebied op. 22% daarvan werd geclassificeerd als mild, 4% als ernstig. Deze verwondingen werden vooral waargenomen aan de mondhoeken. In de meeste gevallen betrof het één verwonding of kneuzing. Een enkel paard had bloed aan de mond.

Bit-dikte van groot belang

De verwondingen ontstonden vooral bij paarden die een dunner of dikker bit dan gemiddeld in hadden. De bitten van gemiddelde dikte waren veelal dubbel gebroken, de bitten dikker dan gemiddeld ongebroken.

Bron: Horse&Hound/Frontiers in Vet Science

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

2 reacties op “Fins onderzoek: meer dan helft van de paarden heeft mond verwondingen na cross

  • Annemarie

    Wat is nu het meest vriendelijke bit? (Afgezien van de hand van de ruiter die natuurlijk een grote rol speelt en afgezien van bitloos rijden). Is dat het afgebeelde watertrensje?

  • Jan Jonas

    Beste Annemarie, op vraag wat het meest vriendelijke bit is? Heb je al het antwoord gegeven. Het is de hand van van de ruiter of amazone die dat bepaald niet het bit.
    Ieder bit, zelfs de meeste (in onze ogen) zware stang kan ligt in de hand zijn.
    Alles valt of staat met de fysieke gesteldheid van het paard. De afbeelding hierboven is niet goed. Een ringtrens zoals hier boven afgebeeld mocht ik niet zonder bitschijven van mijn vader verkopen. De mondhoek van het paard kan makkelijk tussen de ring in het gat van de trens glijden. Bitschijven voorkomen dit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook