Ga naar hoofdinhoud

Goud voor Frankrijk, Oranje zesde & Blom en Lips in finale

Liveblog
Merel Blom en Rumour Has It N.O.P. Foto: Arnd Bronkhorst/ www.arnd.nl
Het Olympisch teamgoud is voor de Fransen, zilver voor  de gerevancheerde Duitsers en het brons voor de Australiërs die vandaag net een steek teveel lieten vallen. Nederland heeft volledig aan de doelstelling van Martin Lips voldaan: Oranje mag zich als zesde opstellen! In de rit van Merel Blom met Rumour has it blijven alle balken liggen. Ze komt aan de streep met slechts twee tijdfouten. Ook Tim Lips kwalificeert zich voor deze eindwedstrijd waarin de 25 beste terug mogen komen. Hij eindigt met 8 strafpunten op een 23e plaats.  Ook Joris Vanspringel zien we terug. De Belg eindigde vandaag precies op de 25-ste positie.

Frankrijk wint landengoud

Het goud gaat naar de Franse equipe nadat Christopher Burton twee balken in het parcours heeft. De eindstand van Australië is zodoende 175.30 en hiermee zakken ze naar de bronzen positie. Duitsland wint het zilver.

Een deceptie voor Mark Todd en Nieuw-Zeeland. Leonidas II, die gisteren nog zo fantastisch door de cross kwam tikt nu vier balken uit de lepels. Todd keldert in het klassement naar een voorlopige tiende plaats. In het landenklassement komt Nieuw-Zeeland onder Duitsland te staan met 178.80.

Nederland eindigt in de landenwedstrijd zesde met 252.60. Slecht een halve punt verschil met de Britten. “Geef mij maar de schuld”, zegt een lachende Merel Blom over haar tijdfouten die het verschil tussen plaats 5 en 6 maakten. “Je hoeft mij niet te vertellen hoeveel druk hierop staat, maar toen ik hier binnen reed en het parcours eens bekeek dacht ik:’ Dit kan ik wel’. Nog nooit eerder een tweede ronde gereden, maar Rumour sprong erover alsof het nog wel een gaatje hoger kan.”

Frankrijk blijft Duitsland voor

Een foutloze rit van Michael Jung zorgt ervoor dat Duitsland een eindtotaal van 172.80 laat noteren. Nicolas Astier rijdt direct na de Duitser voor Frankrijk de ring in. Ook foutloos! Hiermee wordt de score van Karim Laghouag het wegstreepresultaat en eindigen de Fransen voor de Duitsers met een totaal van 169.00 strafpunten!

Twee tijdfoutjes Blom

Slechts twee tijdfoutjes voor Merel Blom! De nog steeds fitte Rumour Has It laat alle balken liggen.  Ze is met deze prestatie voorlopig de beste Nederlander op deze Olympische Spelen. Ze is 19e.

En ook de laatste ruiter van Groot-Britannië zet een nulronde neer. William Fox-Pitt en Chilli Morning, die vanaf nu met pensioen is, zorgen voor een totaal van 252.10 strafpunten voor de Britten.

Drie ruiters

Ook Australië en Nieuw-Zeeland moeten zich zien te redden met drie ruiters. Met ieder twee achter de rug staan de landen vijfde en zesde, maar hun topruiters Christopher Burton en Mark Todd zien we pas op het einde van de rubriek.

Bart L tikt onder Mathieu Lemoine vervaarlijk valk de balken aan. In de staart van het parcours gaat het dan ook mis; 11b en 12 gaan naar de grond. De druk op Frankrijk wordt groter met nog maar een ruiter te gaan, maar het land pakt wel weer de leiding op de Britten terug. Een foutloze ronde voor Ingrid Klimke geef de Duitsers weer wat meer lucht. Krajewski zijn gisteren al ze verloren, maar Jung moet nog komen in het springparcours.

Hangen

Bayro laat zowel zijn voor-als achterbenen een keer teveel hangen in het parcours. Gevolg: acht strafpunten voor Tim Lips en Nederland. Voor het landenteam niet best. De Britten zijn Oranje met twee foutloze ronde voorlopig voorbijgestreefd en gaan na drie combinaties aan de leiding.

“Voor mij is het wel goed dat het er nu op zit”, reageert Tim Lips na afloop, niet beseffende dat Bayro en hij zich voor de individuele finale hebben gekwalificeerd. “Dit was voor mij gewoon niet zo’n goed weekend. Ik kwam te dicht op de dubbel en toen kreeg ik iets van kotsluiting. Normaal moet zo’n parcours geen probleem zijn. Zeker niet voor Bayro. Ik heb gewoon zelf slecht gereden.”

Een foutloze rit voor Pippa Funnell en Billy the Biz (Cevin Z). Dat betekent dat Groot-Brittannië na drie deelnemers twee nulrondes mag noteren. Hiermee gaan ze voorlopig aan de leiding in de landenwedstrijd, maar nog niet ieder land heeft al even veel ruiters in de baan gehad.

Acht strafpunten voor de Nieuw-Zeelandse Jonelle Price. Hiermee speelt ze Frankrijk in de kaart dat na twee ruiters in het springparcours het landenklassement leidt.

Mes tussen de tanden

Frankrijk rijdt met het mes tussen de tanden. Een nulronde Thibaut Vallette en Qing du Briout. De Fransman stijgt hiermee ook flink in het individuele klassement. Voorlopig tweede achter de Chinees-Britse Alex Hua Tian.

Wel een foutloze ronde voor Sandra Auffarth. Dat moet de Duitsters sterken, die in Brazilië nog niet hun draai gevonden hebben.

Ongelukkig

Alice Lozeman rijdt gecontroleerd door het parcours. Maar dan doet een kruisgalop voor de dubbelsprong 11 Peter Parker ongelukkig uitkomen voor de insprong. Het voorste element gaat naar de grond voor de eerste Nederlandse combinatie in de ring, Alice Naber. De tijd is prima, dus slechts vier strafpunten.

“Ik heb vaker slechter gesprongen dan beter”, zegt Alice na afloop. “Voor dit beestje is vier strafpunten eigenlijk heel goed. Ik ben blij dat ik de schade heb kunnen beperken.”

Een opsteker voor de Britten. Kitty King rijdt de tweede nulronde. Groot-Britannië staat momenteel zevende in de landenwedstrijd en is nog een geduchte concurrent van de Nederlanders.

Gretig

Clare Abbotts Euro Prince is het eerste paard dat met een gezonde gretigheid door het parcours gaat. Met de goede begeleiding van Abbott laat Euro Prince alle balken liggen en blijft hij goed in de tijd. De eerste nulronde is dan ook eindelijk een feit.

Fransman Karim Laghouag heeft veel fans op de tribune. Hard scanderen zij zijn naam wanneer hij met slechts een tijdfout over de finish komt. Zijn Entebbe de Hus twijfelt op de laatste hindernis van het parcours; een overbouwde sloot, maar met de nodige aanmoedigingen van de Fransman springt de bruine uiteindelijk toch. Een mooie uitgangspositie voor het Franse team dat vooralsnog brons in handen heeft.

Jappeloup-momentje

Een Jappeloup ’84-momentje voor de Braziliaan Ruy Fonseca; zijn Tom Bombadill Too gooit voor steil nummer 8 het anker uit. Fonseca duikelt over de hindernis en Tom Bombadill Too doet in het olympisch stadion een rondje van de zaak. Fonseca is de beroerdste niet: die legt gewoon zelf de balken weer in de lepels.

Ze is foutloos in het parcours maar in de rit van de Britse Gemma Tattersall is het de tijd die parten speelt. Tattersall, over wiens teamplaats een hoop te doen was op de Britse eilanden, moet alsnog vier strafpunten laten noteren.

De Belgische Joris Vanspringel sluit zijn Olympische Spelen af met een springfout en vier tijdfouten. Op de oxer tikt Lully des Aulnes het voorste element uit de staanders. Het parcours is voorwaarts gebouwd zonder heel technische lijnen. Desondanks zijn er nog geen nulrondes geweest.

Springproef biedt Oranje kans klus te klaren

Met een vijfde plaats als uitgangspositie heeft het Oranje-team alle mogelijkheden om aan de verwachtingen van bondscoach Martin Lips te voldoen. Die heeft immers te kennen gegeven om minimaal de zesde plaats in de landenwedstrijd als doelstelling te hebben.

De startvolgorde van het springen is de omgekeerde uitslag van de tussenstand na twee onderdelen. Leider van het klassement Christopher Burton zal dus als laatste het parcours springen. Alice Naber komt vandaag als eerste voor Oranje de ring in, als achttiende starter. Tim Lips start als 30-ste en Merel Blom heeft de 42-ste starttijd.

Tegen alle verwachtingen in staat de Nederlandse eventingploeg na twee onderdelen vijfde in de wedstrijd. Zojuist kwamen de paarden van Lips, Naber en Blom probleemloos door de veterinaire keuring. De drie teamruiters kunnen zich nu gaan klaarmaken voor het afsluitende springparcours dat zal bestaan uit twee fasen: de eerste fase, over een hoogte van 1.25, telt mee voor het landenklassement. De tweede fase, over 1.30, is bestemd voor de 25 beste ruiters van de tussenranking. Hierin zal de individuele strijd gevoerd worden.

Bekijk hier de NOS livestream

Bekijk hier de individuele startlijsten en uitslagen

Bekijk hier de team startlijsten en uitslagen

Meer foto’s van Arnd Bronkhorst:

Tim Lips met Bayro N.O.P. Foto: Arnd Bronkhorst/ www.arnd.nl
Tim Lips met Bayro N.O.P. Foto: Arnd Bronkhorst/ www.arnd.nl
Alice Naber-Lozeman met Peter Parker. FOTO: WWW.ARND.NL
Alice Naber-Lozeman met Peter
Parker. FOTO: WWW.ARND.NL

4 reacties op “Goud voor Frankrijk, Oranje zesde & Blom en Lips in finale

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.