Ga naar hoofdinhoud

Hoy: ‘We hebben meer paarden nodig’

Fotoserie

Het Nederlandse eventingteam is als tiende geëindigd op de wereldruiterspelen in Tryon. Na goede prestaties in de dressuur en de cross, kon het team van bondscoach Bettina Hoy in het springen deze lijn niet vasthouden. Met een knappe 16e plaats in het individuele klassement, voldeed Merel Blom wel aan de verwachtingen dit WK.

Theo van de Vendel

Voor aanvang van het springen stond het team op de negende plaats en zat er meer in als er goed gesprongen werd. Helaas lukte het in het springen niet en kwamen alle combinaties met twee of meer springfouten uit de baan. Alleen Merel Blom slaagde er in de schade te beperken tot één fout wat haar een knappe 16e plaats opleverde. Een herhaling van het brons van vier jaar geleden was misschien niet realistisch, maar dit resultaat was duidelijk minder dan gehoopt. Vanwege het aangekondigde noodweer werd het springen niet zoals gebruikelijk de dag na de cross verreden, maar een dag later (op maandag in dit geval). Bij de eventing was dit wel mogelijk, dit in tegenstelling tot bij de dressuur, omdat de Europese eventingpaarden pas dinsdag weer huiswaarts gaan.

Merel Blom

Team prestatie

Merel Blom straalt na haar ronde in het springen: “Iedereen heeft deze week heel hard gewerkt om alles op orde te brengen. Er was een hoop niet af, maar voor de paarden wel. Bettina heeft er hard aangetrokken, maar ook de KNHS, met Ad Wagemakers en Maarten van der Heijden om alles op de rit te houden. Mijn eigen dressuurtrainer was mee, dat was natuurlijk super. En we hebben onwijs veel te danken aan teamveterinair Leendert Jan Hofland. Die heeft dag en nacht klaar gestaan. We hebben veel mensen die om ons geven, ik ben super dankbaar.”

Alice Naber

Meer paarden

Bondscoach Bettina Hoy: “Ik ben heel trots, alle paarden en ruiters hebben het heel goed gedaan. We wisten vooraf dat het moeilijk zou worden om in de top zes te eindigen. Op papier zijn veel andere landen momenteel gewoonweg sterker. Maar wij hebben ook absoluut de goede ruiters om bij de absolute top te
horen, maar we hebben meer paarden nodig.”

Renske Kroeze

Kracht er uit

Renske Kroeze en Jane Z kenden in de dressuur en cross een uitstekend WK debuut. Ook in het springen begonnen ze heel goed in Tryon. Helaas gingen er uiteindelijk vier balken naar beneden. “Ze begon super en sprong heel erg goed, maar gedurende het parcours was ze leeg. Ik merkte dat de kracht er een beetje uit ging. Dat is jammer, het springen is wel een van haar beste onderdelen. Nu kwam dat er niet uit. In de andere twee onderdelen heeft ze het fantastisch goed gedaan, dit kan ik haar wel vergeven.” Hoe kijkt Renske terug op allereerste WK bij de senioren? “Super, ik vond het echt onwijs gaaf. Alles er omheen. Ik had niet echt zoiets van, wow dit is een WK, maar de wedstrijd liep natuurlijk ook een beetje anders. Zondag was alleen de veterinaire keuring en was het terrein verder uitgestorven. Vandaag nog een rondje springen. Dat stadion is echt wel supergaaf om binnen te rijden. Het is gewoon mooi.”

Raf Kooremans

Niet goed genoeg

Raf Kooremans is duidelijk: “Twee onderdelen waren heel goed, en een onderdeel niet goed genoeg. Het laatste onderdeel was niet goed genoeg. Ik moet het nog analyseren, we hebben dit jaar nog geen balk gesprongen. Als je er dan drie naar beneden stampt, dan denk ik dat je iets fout doet als ruiter. Het gevoel over het WK is niet stom, maar het was niet goed genoeg in dat springen. Daar moeten we eerlijk in zijn. Dressuur ging boven niveau, de cross ging heel goed en het springen was vandaag niet goed genoeg. Simpel.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/KNHS

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook