Ga naar hoofdinhoud

Naber-Lozeman: ‘Harry Belafonte is een beetje autistisch’

Alice Naber met Harry Belafonte. Foto: Shannon Brinkman / www.arnd.nl
Na het behalen van haar zevende nationale titel, sprak ALLsportsradio Alice Naber-Lozeman over onder andere Military Boekelo, Coral Estate Harry Belafonte (v. Heraldik xx) en de FEI Nations Cup.

“Het is altijd gaaf. Het is iedere keer weer een strijd, want iedereen wil winnen”, vertelt Naber-Lozeman over haar vierde Nederlandse titel op rij. “Eén keer winnen is moeilijk, maar blijven winnen is nog veel moeilijker.”

Op de vraag hoe zoiets lukt, is ze duidelijk: “Hard trainen en m’n paard goed naar me laten luisteren. Het liep allemaal goed dit weekend en ik vond het ook heel gaaf dat ik achtste in de totaalranking ben geworden.”

Autistisch

“Coral Estate Harry Belafonte is een beetje autistisch. Ik ben al jaren bezig om een manier te vinden hoe ik hem moet rijden. Je kan Harry niet dwingen. Harry moet een beetje denken dat hij het zelf doet, dat gaat het beste. Dat is soms lastig, vooral met de dressuur, dat vindt hij ook echt niet leuk. Maar het gaat steeds beter.”

“Harry is kerngezond en nu dertien jaar. In Tokio is hij zeventien en dan is hij zo volwassen dat hij het heel goed gaat doen”, blikt de amazone optimistisch vooruit.

Verbeteren

Hoewel ze een fantastische prestatie heeft neergezet, kijkt Naber-Lozeman al naar hoe het nog beter kan. “Stephanie (Böhe, red.) pakt al tien punten in de dressuur. Haar paard is heel gehoorzaam en kan goed bewegen. Dat is voor ons toch een aandachtspuntje, om hard aan de dressuur te werken. Harry bleef ook op z’n dressuurpunten staan, dus dat moet beter.”

Nations Cup

Nederland eindigde in Boekelo op de derde plaats, iets waar de amazone heel blij mee is. “Het is fantastisch. We hebben hele grote eventinglanden als Duitsland, Australië en Frankrijk verslagen. Het is goed om derde te worden, er zijn toch twaalf landen die meedoen.”

“We zijn in het eindklassement vierde geworden, dat is voor een klein eventingland als Nederland heel goed.”

Goed voor elkaar

“De vorige titels won ik met ACSI Peter Parker, maar die heeft na Rio eventjes rust. Het is dus heel gaaf om met een ander paard te kunnen winnen. Met Coral Estate Curacao was ik eigenlijk tweede, dus ik heb m’n stal goed op orde. Dat paard ben ik ook al vijf jaar aan het trainen. Die kwam als vierjarige hier binnen en toen kon hij niks, nu is hij negen.”

“De paarden worden nu wat afgetraind en volgend jaar begint het weer, dus dit is voor ons het einde van het seizoen.” De kersverse kampioen moet een beetje lachen om de vraag of ze nu vakantie heeft. “Ik heb thuis dik twintig paarden staan, dus werk genoeg”, aldus Naber-Lozeman.

Luister hier het hele fragment.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook