Ga naar hoofdinhoud

Naber-Lozeman Nederlands kampioen, Böhe overall winnaar Military Boekelo

Military Boekelo is gewonnen door de Duitse amazone Stephanie Böhe. Alice Naber-Lozeman is met de Heraldik-zoon Coral Estate Harry Belafonte gekroond tot Nederlands kampioene. Zij zette met een achtste plek in het klassement het beste resultaat voor Nederland neer en won daarmee haar zesde Nederlandse titel en de vierde op rij. In de Nations Cup was Engeland met maar liefst vier top tien klasseringen een maatje te groot voor Nieuw-Zeeland.

Het springparcours maakte Military Boekelo tot op de laatste seconde spannend. De één na laatste starter, de Amerikaanse Lauren Kieffer, die na de cross nog tweede stond, kreeg met de All in Black-dochter Meadowbrook’s Scarlett vijf strafpunten en zakte naar de vierde plaats in het klassement. Daardoor klom de Duitser Andreas Dibowski, dankzij een foutloos parcours met FRH Butts Avedon (v. Heraldik xx) een plaats in het klassement en kreeg het zilver omgehangen.

Stephanie Böhe met Haytom. Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Jacquelien van Tartwijk
Stephanie Böhe met Haytom in de cross van gisteren. Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Jacquelien van Tartwijk

Böhe reed als laatste starter het parcours in en deed met de 14-jarige Heraldik-zoon Haytom wat van haar verwacht werd. Ze kwam foutloos rond en 77,08 seconden op de teller betekende dat ze ook geen strafpunten voor tijd kreeg. Daarmee was ze verzekerd van de winst.

De nummer vijf van gisteren, de Brit Oliver Towned, stuurde zijn Ramiro B-zoon Coolio SRS vandaag naar een totaalscore van 47,60 strafpunten en bleef daarmee net voor op Kieffer. Zijn landgenoot Laura Collett completeerde de top vijf met Mr. Bass (v. Carrico).

Nations Cup

Military Boekelo was de laatste wedstrijd uit de reeks van de FEI Nations Cup. Groot-Brittannië kwam met vier top tien klasseringen, waarvan één resultaat werd geschrapt, uit op 150,6 strafpunten. Nederland leek gisteren nog af te gaan op de tweede plaats, maar moest vandaag toch Nieuw-Zeeland voor zich dulden.

Naber-Lozeman Nederlands kampioen

De strijd om het Nederlands kampioenschap werd gewonnen door Naber-Lozeman en Coral Estate Harry Belafonte. De combinatie nam gisteren na de cross al de leiding over van Elaine Pen en Dostowjeski (v. Diamond Hit) en door vandaag alle balken te laten liggen en binnen de toegestane tijd te finishen, gaf ze deze ook niet meer uit handen.

Met haar andere paard Coral Estate Curacao (v. Ramiro B) zette de Naber-Lozeman het tweede beste resultaat voor Nederland neer. Ze kreeg een balk in het parcours en wat haar een totaal van 64,50 strafpunten opleverde. Omdat ze met Harry Belafonte al de gouden medaille kreeg omgehangen, kwam ze met Curacao niet in aanmerking voor een tweede medaille.

Zilver voor Lips

Pen, die gisteren een erg goede cross reed, kreeg in het springparcours drie balken en twee strafpunten wegens een tijdsoverschrijding, waardoor haar score uitkwam op een totaal van 70,60 punten. Daarmee kon ze haar zilveren positie niet vasthouden en kwam deze in handen van Tim Lips.

De Colonel Collins-zoon Keyflow van Lips kwam gisteren met 12 strafpunten voor tijd over de finish van de cross. In het parcours maakte de combinatie geen springfouten en kreeg slechts één strafpunt voor tijdsoverschrijding. Dat resulteerde in een totaal van 66,70 strafpunten, wat betekent dat Keyflow zijn carrière kan afsluiten met het reservekampioenschap.

In het zadel van de Johnny Boy II-dochter Jane Z eindigde Renske Kroeze achter Pen op de vierde plaats, net naast het podium. Ze kreeg een balk in het parcours. Theo van de Vendel hoorde met Zindane (v. Kreator) twee balken vallen en maakte daarmee de top vijf compleet.