Ga naar hoofdinhoud

Olympische cross wordt geen eenvoudige opgave

Martin Lips
Op donderdagmiddag mochten de eventingruiters de ruim 5.700 meter lange cross country met 28 hindernissen van nabij gaan bekijken. Bondscoach Martin Lips, zijn zoon Tim Lips, Andrew Heffernan en Elaine Pen zagen op hun wandeling langs de hindernissen dat parcoursbouwer Sue Bensson in Greenwich Park uit een geheel ander vaatje tapt dan dat ze al vele jaren gewoon is in Boekelo te doen.

“Super mooi gebouwd, tot in het laatste detail is iedere hindernis afgewerkt en er is een perfecte bodem. Maar technisch gezien vind ik het een echte viersterrencross”, beoordeelde Tim Lips, nadat hij de eindstreep had gepasseerd. Andrew Heffernan en Elaine Pen deelden zijn visie volledig. Bondscoach Martin Lips vond het een olympische cross waarin vooral het eerste gedeelte zeer geaccidenteerd is. “Dat heuvelachtige begin vraagt veel kracht van een paard en het gaat erom de krachten optimaal te verdelen, mede omdat aan het einde van de cross country nog een aantal pittige hindernissen komen, waarbij het paard volledig onder controle dient te staan. Dat houdt voor mij in dat onze drie ruiters in het begin van de cross op hun tellen moeten letten”, aldus de bondscoach.

Tim Lips zal zaterdag als eerste van start gaan voor Nederland, gevolgd door Andrew Heffernan en als derde rijdt Elaine Pen. “We maken gebruik van de startplaatsen drie, vier en vijf, zodat we heel veel combinaties op diverse hindernissen kunnen zien en die kennis meenemen in de cross”, aldus de bondscoach. Daardoor start Tim Lips op zaterdag in de dressuur en rijden Heffernan en Pen op zondag de dressuurproef.

De Nederlanders zijn het erover eens dat de technische problemen vooral veroorzaakt worden door de soms kleine hellingen omhoog of juist naar beneden, pal voor de hindernissen. Tim Lips vond dat hij na de eerste keer lopen tot de conclusie was gekomen dat er geen enkele hindernis in de cross voorkomt waar zijn paard Concrex Oncarlos niet overheen kan. “Toch moet ik de cross niet onderschatten, want het is in mijn ogen een echte viersterren cross. Voor mij lijkt hindernis 3A en 3B moeilijk, omdat mijn paard aan het begin van de cross zichzelf wel eens voorbij lijkt te willen lopen. Daarom moet ik ervoor zorgen vanaf het allereerste begin honderd procent controle te hebben. Een ander probleem is dat er 50.000 toeschouwers verwacht worden op de dag van de cross (op maandag). Dat zijn veel paarden niet gewend en het publiek kan ook op sommige plaatsen het vroegtijdige zicht van een paard op een hindernis wegenemen”, aldus Tim Lips, die deze cross volstrekt gelijkwaardig vindt aan die van vier jaar geleden in Hong Kong.

Elaine Pen denkt met haar paard Vira overal overheen te kunnen. “Ik durf mij moeilijk uit te spreken. Als we foutloos aan de eindstreep komen, is het gemakkelijk om te zeggen dat het is meegevallen. Maar voor nu houd ik me liever op de vlakte. Ik denk wel dat het best een pittige cross is, mede omdat op sommige plaatsen de hindernisvlaggen heel dicht bij elkaar staan, waardoor de ruimte om daar tussendoor te springen uiterst beperkt is”, aldus Elaine Pen.

Voor Martin Lips is het duidelijk. “Er zijn door Sue Benson de nodige alternatieven gebouwd, maar we zijn hier niet gekomen om daar gebruik van te maken. Als je die alternatieven gaat rijden, weet je zeker dat je een pak strafpunten voor het overschrijden van de tijd (10.03 min.) krijgt. Een mooie cross, maar zeker geen eenvoudige opgave. Volgens mij zijn we goed voorbereid op de technische problemen die parcoursbouwer Benson heeft gecreëerd, dus zijn we zeker optimistisch”.

Bron: KNHS

Eén reactie op “Olympische cross wordt geen eenvoudige opgave

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook