Ga naar hoofdinhoud

Sanne de Jong: ‘Mijn nieuwe doel is EK 2019’

Sanne de Jong met Enjoy (v. Cartano) Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Op de KNHS Introductiebijeenkomst voor 'nationale beloften' sprak Maarten van der Heijden onder andere met eventingamazone Sanne de Jong, die haar seizoen geweldig afsloot met een tweede plaats op het NK eventing in Boekelo. Sanne de Jong stond dit jaar al op de longlist van eventingcoach Bettina Hoy voor de wereldruiterspelen in Tryon. “Dat was natuurlijk heel gaaf, maar wel een verrassing. Zowel mijn paard Enjoy als ik zijn nog onervaren op dit niveau. Military Boekelo 2017 was onze eerste lange driester."

“Die eerste keer Boekelo ging boven verwachting, ik won brons op het NK bij de senioren. Toen ik wist dat ik op de longlist stond voor heb ik een lijst gemaakt van wedstrijden die ik dan wilde rijden om met vertrouwen naar het WK te kunnen. Dat is door omstandigheden niet gelukt en mijn nieuwe doel is het EK in 2019.”

Trainingsachterstand

Het toppaard van Sanne reageerde begin van het jaar allergisch op een influenza vaccinatie. “Daardoor kon ik lang niet volop trainen en niet alle wedstrijden rijden die ik wilde. We wisten ook niet precies hoe lang het ging duren voor ze weer 100% fit was. We liepen niet alleen trainingsachterstand op, we misten ook de verplichte observatiewedstrijden. De eerste grote eventingwedstrijd die ik met Enjoy zonder reserves kon rijden was pas in augustus in Haras du Pin. Dat was een Nations Cup waar we met het team tweede werden, dat was wel meteen heel gaaf. Ik stond nog lang op de lijst voor Tryon, maar op een gegeven moment hebben we gezegd: we doen het niet de trainingsachterstand is te groot en gaan dit jaar voor het NK in Boekelo.”

Sneller rijden

Sanne en Enjoy wonnen uiteindelijk zilver op het NK. “Debuteren met brons was heel gaaf, maar er moest nog zoveel beter. Ik was het eerste jaar in de cross bijna een minuut buiten de tijd. Dit jaar was mijn grootste doel om sneller te rijden, dat is zeker gelukt, want we reden een foutloze cross en binnen de tijd.”

EK 2019

Wat zijn de toekomstplannen van Sanne? “Enjoy heeft nu vakantie en loopt in de wei. Over een maand gaan we weer wat meer aan het werk. In de winter wil ik als voorbereiding op het seizoen wat spring- en dressuurwedstrijden rijden.  In voorjaar gaan we wat kleine wedstrijden rijden. Ik moet er vooral voor zorgen dat zij fit is en in het ritme. Afhankelijk van de observatiewedstrijden maken we een verdere planning. De kwalificatie voor het EK senioren in 2019 in Luhmuhlen is al binnen, dus daar hoef ik me niet op te richten.”

Bron: KNHS/Paardenkrant-Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook