Ga naar hoofdinhoud

Tijdfouten in springen eventing gaan minder zwaar tellen

Het eventingforum kwam eind november voor de vierde keer bijeen dit jaar. Er zijn diverse onderwerpen besproken waaronder de reglementswijzigingen 2019. Een opvallende wijziging in het reglement is het minder zwaar laten tellen van tijdfouten in het springen. Vanaf 2019 wordt 0,4 strafpunt per seconde tijdsoverschrijding in rekening gebracht, net als in de cross.

Verschillende reglementswijzigingen worden per 2019 doorgevoerd. De KNHS heeft de FEI voorgesteld om de tijdfouten in het springen minder zwaar te laten tellen omdat deze bij de nieuwe berekening van de dressuurscore onevenredig zwaar zijn. De FEI heeft dit voorstel overgenomen. In het KNHS-eventingreglement zal opgenomen worden dat er 0,4 strafpunt per seconde tijdsoverschrijding wordt gerekend (net als in de cross).
Andere wijzigingen zijn:

EHBO-team op wedstrijd

Het eventingforum heeft de aanwezigheid van een arts op een eventingwedstrijd laten vallen. In plaats van de arts komen enkele eisen aan het EHBO-team op de wedstrijd. Deze moeten o.a. ervaring hebben met spoedeisende geneeskunde en wervel immobilisatie. De EHBO moet ook passend vervoer hebben om zich snel in een cross te kunnen verplaatsen.

Nieuwe sterrenindeling

In het KNHS-eventingreglement wordt de gewijzigde FEI-sterrenindeling overgenomen. De FEI introduceert een nieuwe 1-ster klasse. Welke over een hoogte gaat van 1.05m. Dit is tussen de KNHS-klasse M en Z in. Alle overige klassen schuiven vervolgens een ster op waardoor de KNHS klasse Z gelijk wordt aan het internationale 2-ster niveau.

Flexibel starten

In eventing zal per 1 maart 2019 de flexibele regeling net als bij het springen worden geïntroduceerd. Men kan dus in 2 naastgelegen klassen starten.

Zweepgebruik

In het reglement wordt zweepgebruik nauwkeuriger beschreven en wanneer zweepgebruik leidt tot diskwalificatie. Er mag bijvoorbeeld geen zweep worden gebruikt na uitsluiting of na het springen van de laatste hindernis van de cross.

MIM-clip

Het gebruik van de MIM-clip was al verplicht bij de klasse Z-paarden maar zal nu ook ingezet gaan worden voor de Z-pony’s. Voor de pony’s zal gekeken worden naar een “Light” versie die aangepast is aan het gewicht van de pony.

Startscore in klasse B

De startscore bij de klasse B zonder dressuur zal -30 worden (was -50). Met deze score starten alle deelnemers in deze rubriek.

Bron KNHS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook