Ga naar hoofdinhoud

Tip van Ingrid Klimke: train op verschillende soorten bodems

Ingrid Klimke met SAP Hale Bob OLD Foto: Shannon Brinkman / www.arnd.nl

Dat Ingrid Klimke zich goed voelt in meerdere type zadels is algemeen bekend. Ze rijdt met al haar paarden buiten omdat het leuk is en omdat het goed is voor het bewegingsapparaat van het paard om op verschillende ondergronden te trainen. Dit vertelt ze in een interview met Reiter Revue.

Een training buiten is vanzelfsprekend voor de paarden van Ingrid Klimke. “Rijden op verschillende ondergronden is belangrijk voor dressuur- en springpaarden omdat ze zo lang mogelijk gezond moeten blijven. In het beste geval lopen ze op 17-jarige leeftijd nog in de sport. Dit werkt alleen als de ligamenten, pezen, gewrichten en spieren echt fit zijn. Ze kunnen heel goed worden getraind met gecontroleerd rijden op verschillende bodems,” zo vertelt Klimke.

Altijd goede bodems

“Als paarden hun hele bewegingsapparaat hebben ingesteld om op goed onderhouden terrein te lopen, zijn ze van nature overweldigd als het moeilijker of zwaarder wordt. Ze zijn niet meer gewend om hun reflexen te volgen, waardoor het voor paarden moeilijker wordt om in balans te blijven. Hierdoor zijn ze moeilijker gezond te houden,” benadrukt Klimke.

Koorddans

Ze gaat verder: “Het is eigenlijk de meest natuurlijke zaak van de wereld voor paarden om zich op oneffen terrein goed te kunnen redden. Je went snel aan de stress in het veld. Maar dat betekent niet dat je een paard in een keer een uur in het diepere zand moeten laten galopperen! Trainen op verschillende verdiepingen is altijd een koorddans. Het is het beste om het gewoon in de training op te nemen. Rijd buiten voor of na je training of voor een korte tijd tijdens een training.

Afwisseling

Tijdens het rijden kan de ondergrond een paar minuten wat zwaarder zijn en dan weer wat harder, wat goed is voor het paard. Buitentraining is ook goed voor dressuurpaarden, want hoe ouder ze worden hoe meer er vanuit het achterbeen moet komen. Om de achterhand verder te laten zakken en het paard te laten sluiten heeft hij veel draagvermogen in de achterhand en een sterke rug nodig. Hiervoor moeten de spiergroepen worden versterkt. Uiteindelijk maakt het niet uit of ik dit bereik door middel van cavaletti-werk, in-uitjes of heuveltraining. Het belangrijkste is dat het paard als atleet sterker wordt. En dan is er nog de vraag of afwisseling ook leuk is, zodat je in de volgende sessie graag weer voor een piaffe gaat. Mijn tip: Bouw het buitenprogramma in mijn dagelijkse routine zoals ik dat doe”.

Bron: Reiter revue

7 reacties op “Tip van Ingrid Klimke: train op verschillende soorten bodems

 • janssen

  tuurlijk , iedere ruiter / amazone heeft diverse bodems tot hun beschikking, het is volgens mij zo dat 75 / 90 % van diegene die paard rijden amateur zijn en de bedingen bij hun stallen zo zijn dat ze zich moeten aanpassen, niet iedereen heeft eb en vloed / gras spring plaats tot hun beschikking

 • Jan Jonas

  Goed dat ze op verschillende bodems traint. Dan kom Ingrid er achter, op welke boden het paard het best loopt. Als ze ontdekt welke bodems dat zijn, weet ze ook dat haar paard problemen heeft met de andere bodems en dat is niet fijn. Dus vooraf de wedstrijd gaat Ingrid al denken, die bodem past voor mijn paard helemaal niet. Dus de wedstrijd, die ik in gedachte heb,” ga ik niet in scoren”. M.a.w. die wedstrijd gaat het niet worden. Het is simpel, het paard is een vlucht en terreindier, die past zich direct aan naar de omstandigheden. In de natuur is het zo, ja moet fit zijn anders word je opgegeten. Dus alle dieren in de vrije natuur proberen fit te zijn, anders worden zij het haasje. Het paard, dat fit aan de start verschijnt maakt de meeste kans. Het ligt dan aan de amazone of rider, of het een succes wordt. Het ligt dan niet aan het paard. In ons vijfsterrenhotel(stal), zijn wij als mens daar niet mee bezig. Resultaat; wij gaan dan paarden trainen onder verschilden condities om ze maar daaraan te wennen. Dat noem ik,” verspilde energie”.

 • NielsMats

  @Jan Jonas, u zit toch ook in de volbloeden. Waarom wordt daar dan toch wel vsrschil gemaakt tussen dirt of turf paarden?

 • Jan Jonas

  Beste Niels , bedankt voor je reactie . Wat ik in het bovenstaand artikel zei vluchtdieren zoals renpaarden, maar ook bij springpaarden is het zo dat, als het dier onzeker wordt gaat hij /zij meer op de voorhand lopen. Het paard gebruikt de voorhand als schokbreker en zoekt daar zijn balans, want de kracht van achteruit (motor) moet in de voorhand gecorrigeerd worden anders slaat het paard over de kop. De achterhand(want daar ligt de kracht van het lichaam) bepaald wat de voorhand moet doen. Is dat samenspel er niet, wordt het paard of dat een renpaard, draver of springpaard onzeker, wat de prestatie sterk nadelig onder stress beïnvloed. Bij dressuur paarden ligt dat anders. Hierover later.
  Bij de renpaarden hebben wij nog sprinters (korte afstand) midden afstand en stayers (lange afstand). Waar u op doelt is, kunnen paarden zich aan passen op iedere bodem. Nee is mijn antwoord. Dat hangt van enkele factoren af. Het eerste is, heeft het paard smalle of brede voeten (veel of weinig bodem). Een renpaard met veel bodem (brede voeten) kan op een ZACHTE BODEM beter vooruit dan renpaarden met smalle voeten. Zo heb je ook het omgekeerde bij renpaarden met smalle voeten. Bij springpaarden is dat het zelfde. Een springpaard met veel bodem zal veel zekerder op de sprong zijn, met een zachte bodem dan een harde bodem. Terwijl springpaarden met smalle voeten het op een zachte grond (grond gaat meer zuigen) het veel moeilijker hebben dan een harde grond.
  Maar alles valt of staat met de conditie van het dier. Komt het dier met een te hoge verzuring (lactaat) in de baan dan komt het renpaard niet thuis en het springpaard maakt meestal in het tweede gedeelte van het parcours de fouten. Want het lactaat en CO2 zal door de inspanning alleen maar toenemen. Ik heb renpaarden klaar gemaakt die konden na een cours direct weer een cours lopen. Hart slag en ademhaling waren in notime hersteld. Om dit te begrijpen moet je wel verstand hebben van de stofwisseling/chemie van een paardenlichaam en werken met de juiste referenties. Niels, ik hoop je genoeg geïnformeerd te hebben. Als paardenvrouw/man kan je makkelijk zeggen welk paard voor of achteraan loopt. Die achterloopt wordt namelijk opgegeten. Zo is het in de natuur geregeld.

 • NielsMats

  Dank voor uw uitgebreide antwoord

 • Maarten

  Die achteraan loopt wordt opgegeten.
  Dat was in de natuur zo,maar nu nog, die komen in de salami.
  Nou vooruit omdat het een edel dier is in de edelsalami.

 • Jan Jonas

  In deze moeilijke periode, wordt het tijd om met elkaar te communiceren. Immers ons werk ziet er nu anders uit. Na deze corona periode is er misschien hiervoor geen tijd meer om met elkaar te communiceren. Met dit medium gaat dat uitstekend, getuige de discussie tussen Niels en mij, waar Niels misschien wat aan heeft. Mijn vader zat 60 jaar tussen de paarden en zei tegen mij, Jan na 60 jaar weet ik nog zo weinig, terwijl deze man de eerste in de jaren 50 van de vorige eeuw was, die een paard die hoefkatrol ontsteking had ( en daarvan genezen was) weer Nastionaal kon laten springen. Dat paard hete Adolf met Anton Ebben. Tot vandaag de dag zitten wij met allerlei hulpmiddelen zoals, sperriempjes soorten neusriemen extra teugels speciale bitten en sporen enz. enz. Ik heb thuis boekwerken van 150 jaar geleden. Toen was het niet anders. M.a.w. wij kennen het paard niet, dat was 150 jaar geleden zo en nu vandaag de dag nog steeds niet. Ook Ingrid zal steeds blijven zoeken wat de beste de optoming voor haar paard is (bit, hoofdstel, zadel, pijpkousen en been beschermers), passend bij de bodem waar zij op traint. Dus, m.a.w. zij kent haar paard niet. Vandaar, het trainen op verschillende bodems.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook