Ga naar hoofdinhoud

Weer Olympisch goud voor Michael Jung

Liveblog
Michael Jung hier met SamFoto: Arnd Bronkhorst/ www.arnd.nl
Michael Jung, Olympisch titelverdediger doet het ongelooflijke. Hij wint voor de tweede keer op rij het individuele goud op de Olympische Spelen. Met zijn 'reserve-paard' Sam blijft de Duitser foutloos binnen de tijd en dat betekent een afgetekende winst van maar liefst acht punten voorsprong op zilveren Nicolas. Het brons is voor Phillip Dutton. Merel Blom wordt 19e, Tim Lips 21e.

Charisma

We moeten er precies dertig jaar voor terug gaan om een eerdere back-to-back winnaar van Olympisch goud te vinden. In 1984 (Los Angeles) en 1988 (Seoul) flikten Mark Todd en de onvergetelijke Charisma dit al eens eerder. Todd, die op zijn zestigste nog steeds een niet te onderschatten kracht is, werd in Rio de Janeiro zevende.

Franse lucht

Een balk op vijf en twee strafpunten voor het overschrijden van de tijd weerhouden Astier Nicolas niet van het zilver, maar geven tegelijkertijd titelverdediger Michael Jung wel de nodige ruimte.

Medaille kwijt

Australiër Christopher Burton heeft vrijwel zeker een medaille verspeeld met de twee fouten die hij maakte op de twee laatste hindernissen. Aan de leiding gaat momenteel Phillip Dutton voor Amerika met nog twee rijders te gaan.

Hals

Sam Griffith vliegt Paulank Brockagh om de hals wanneer de foutloos de finish passeren. De Australiër neemt de voorlopige leiding van Todd over.

Unicum

Alex Hua Tian boekt een unicum voor China. Met een springfout van Don Geniro mag Hua Tian aansluiten achter Todd! Nog nooit eerder is een Chinese ruiter zo succesvol geweest in de eventing.

Acht strafpunten voor het eventing-dressuurpaard Bart L. Mathieu Lemoine moet flink wat plaatsen in de eindranking opgeven en staat voorlopig achtste.

Mark Todd vecht terug

De Nieuw-Zeelandse crack had vanmorgen niet zo’n beste springproef met maar liefst 16 strafpunten. Maar nu laat hij het Braziliaanse publiek toch nog even genieten van zijn rijkunst. Een foutloze ronde van Leonidas II en de voorlopige leiding.

Edwards aan de leiding

Jonty Edwards neemt de leiding van Fox-Pitt over met een foutloze ronde van Cole Rorkes Drift. Luid gejuich vanuit het Ierse kamp op deze overwinning op de Britten.

Hale-Bob van Ingrid Klimke tikt het achterste element van oxer 6 eraf. Dat betekent opstellen achter Auffarth en Fox-Pitt voor de Duitse.

Fox-Pitt en Auffarth foutloos

Chilli Morning mag nog één keer aantreden en doet dat met verve. William Fox-Pitt blijft als tweede deelnemer in het parcours foutloos en stijgt met dit resultaat naar de top van het klassement. Hij wordt wel direct voorbijgestreefd door Sandra Auffarth wiens Opgun Louvo eveneens alle elementen op hun plaats laat liggen.

Twee balken voor Merel en Rumour

Vooralsnog is alleen Tim Lips foutloos door het parcours gekomen. Ook Merel Bloms Rumour has it tikt namelijk twee hindernissen om; de regenboogoxer 5 en de blauwe muur in de staart van het parcours. Wel gaat ze even aan de leiding.

“De eerste fout was er een van Rumour, maar de tweede van mij”, reageert Blom. “Ik had iets meer wending naar de muur moeten rijden met een galopsprongetje erbij. Nu is de doelstelling –bij de beste vijftien–net niet gehaald. M’n voorbereiding was minder goed. M’n plan deze keer niet zo strak.”

Tim en Bayro foutloos!

Een foutloze ronde voor Tim Lips en Bayro! Dit moet de ruiter toch veel voldoening geven de Spelen op zo’n manier te kunnen afsluiten. Voorlopig gaat hij in ieder geval aan de leiding. “Dan heb ik tenminste nog iets foutloos gedaan”, aldus de ruiter.

Wat een pech voor Joris Vanspringel, een balk op de laatste hindernis. Het parcours is met zijn negen hindernissen korter dan het basisparcours. Wel zijn de hindernissen nu afgesteld op 1.30.

Nieuw parcours

Het parcours is opnieuw opgebouwd en de balken zijn een gat omhoog getrokken. De resultaten behaald in de voorgaande onderdelen blijven staan voor deze finale.

Het parcours oogt niet moeilijk, waarschijnlijk zullen er nog maar weinig verschuivingen in het klassement plaatsvinden. Of de vermoeidheid moet paard en ruiter parten gaan spelen.

Eventers maken zich op voor eindstrijd

Vijfentwintig Olympische eventers zullen vanavond nog éénmaal de piste van Deodoro inrijden. Onder die ruiters twee oranje-deelnemers, Merel Blom en Tim Lips. En ook België is vertegenwoordigd met Joris Vanspringel. Na het basisparcours gaat regerend Olympisch kampioen Michael Jung aan de leiding. Maar Fransman Nicolas Astier hijgt hem in de nek en ook Australiër Christopher Burton –die vandaag een mindere dag kende– staat voorlopig op een medaille-positie.

Bekijk hier de startlijst en uitslag

Bekijk hier de NOS livestream

Bron:Paardenkrant-Horses.nl

2 reacties op “Weer Olympisch goud voor Michael Jung

 • Heleen Cramer

  Fantastische prestatatie van deze sympathieke top-top-top ruiter. Ik zat op het puntje van mijn stoel!
  Net zo geweldig is de fabuleuze prestatie van de eerdere dubbel kampioen (’84 en ’88) Mark Todd die nu als 60 jarige (!) super fit en lenig en succesvol deze olympische eventing afrondde.
  Toch staat nog steeds onze eigen Charles Pahud de Mortanges aan de olympische veelzijdigheidstop met 4 x goud. Het is weliswaar even geleden , maar toch… Goud met het team in Parijs in 1924, dubbelgoud in Ansterdam in 1928 en individueel goud (en teamzilver) in Los Angeles in 1932…
  Michael Jung is nog jong en met Mark Todd als lichtend voorbeeld staat ons hopelijk nog veel moois te wachten…

 • Heleen Cramer

  PS: Pahud de Mortanges werd in ’28 en ’32 olympisch kampioen met ook het zelfde paard: Marcroix (naar wie menige rijvereniging en manege werd vernoemd). In ’24 won hij teamgoud met Johnny Walker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook