Keuring shetland-hengsten kan inzichtelijker - Hans Hendrikx - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Keuring shetland-hengsten kan inzichtelijker – Hans Hendrikx

Na elke hengstenkeuring hoor ik vaak dezelfde opmerkingen. Het volgen van de keuring is niet altijd gemakkelijk, soms zelfs onduidelijk. Ik denk dat dit met enkele ingrepen gemakkelijk te verhelpen is. De mensen willen duidelijkheid en objectiviteit. Daarom som ik enkele aanbevelingen voor u op die volgens mij de hengstenkeuring voor iedereen duidelijk en inzichtelijk maken.

Zes aanbevelingen
Wanneer de jury zonder boekje keurt, dus niet weet welke pony in de ring staat, kan er geen voorkeur voor bloedlijn, eigenaar of afstamming ontstaan. De pony kan dan alleen op uiterlijke kenmerken worden gekeurd. Toeschouwers hebben uiteraard wel een boekje, waardoor zij het nummer van een hengst alsnog kunnen koppelen aan de gegevens in het boekje.

Elk jurylid stelt zich op in de hoek van de ring, waardoor men niet kan overleggen. Onderling kunnen juryleden een voorkeur niet doordrukken in de beoordeling. Pony’s zouden bijvoorbeeld op type, raskenmerken, beenwerk, beweging in stap en beweging in draf worden beoordeeld door bordjes op te steken. Dit komt de duidelijkheid en het vertrouwen in de keuring ten goede.

Een pony die nooit op de keuring komt, kan net zo goed fokken als een kroon-preferente kampioensmerrie. Wanneer alleen maar hengsten worden goedgekeurd uit gerenommeerde bloedlijnen, krijgen andere bloedlijnen niet eens de kans om zich tot een goede bloedlijn te ontwikkelen. Daarom zeg ik: vooraf geen keuzes maken op papier.

De lineaire score gebeurt aan de hand van de gemiddelde score van de Nederlandse pony’s. Wanneer men de score per maat uitsplitst, zou men tot de conclusie kunnen komen dat er tussen de verschillende maten ook andere aandachtspunten zijn. Bij de goedkeuring van jonge hengsten kan men hier rekening mee houden om gericht de gewenste eigenschappen in de fokkerij binnen te halen.

Het keuringsklaarmaken van hengsten is een vak apart. Een hengst transformeert tot een topper in handen van een ‘vakman’. Maar door zulke kunstgrepen ontstaat een totaal ander beeld van het dier. Soms is het schrikken om zo’n hengst in de zomer terug te zien. Een keuring in de zomer geeft een eerlijker beeld, omdat de winterharen niet als ‘boetseermiddel’ kunnen worden gebruikt.

De hengstenkeuring op een dag houden, bespaart veel kosten voor het stamboek en de bezoekers. Iedereen hoeft dan maar een keer een (lange) reis te maken naar de keuring. Alle shows zouden verplaatst kunnen worden naar een aparte promotiedag. Eventueel in samenwerking met het Jong NSPS.

Definitieve goedkeuring
Als zijstap zou ik het traject van eerste goedkeuring tot definitieve goedkeuring onder de aandacht willen brengen. Dat is naar mijn mening te lang en te zwaar, waardoor het aspirant kopers van jonge, nieuw goedgekeurde hengsten afschrikt. Voor de kleinere fokkers is het bijna ondoenlijk om een hengst definitief goedgekeurd te krijgen.

Wanneer een hengst na tien of zelfs vijftien dekseizoenen pas zijn erkenning als fokhengst krijgt, is de tijd om hem nog intensief te gebruiken nagenoeg voorbij. Mijn voorstel is om aan alle hengsten een dekbeperking van bijvoorbeeld twintig op te leggen en zonder uitzondering alle afstammelingen te laten tonen. Het afstammelingenonderzoek moet zich uitsluitend beperken tot een veterinaire keuring die rekening houdt met de correctheid van de beenstanden en correcte bewegingen. Wanneer een hengst door dit afstammelingenonderzoek komt, moet hij onbeperkt gebruikt kunnen worden en definitief goedgekeurd worden. Een hengst die veulens fokt die veterinair goed zijn en correct bewegen, mag de fokkerij blijven dienen. Dit verkort het traject naar definitieve goedkeuring aanzienlijk en is ook voor kleinere fokkers goed te doen. Het brengt bovendien de verspreiding van de jonge hengsten op gang.

Ruimer aanwijzen
Bij de goedkeuring van jonge hengsten mag men gerust ruimer aanwijzen. Er is geen jurylid dat vooraf kan vertellen welke hengsten wel en niet zullen fokken. Kijkend naar de afgelopen 25 jaar kan men niet anders concluderen dan dat maximaal vijf procent van de hengsten tophengsten zijn. En nog eens vijf procent behoort tot de subtop. Daarnaast blijkt ook vaak dat de echte fokhengsten niet allemaal exterieurtoppers zijn, wat een ruimere aanwijzing rechtvaardigt. Het systeem van de S12 hengsten toonde dit ook aan.

Bloedspreiding
De norm voor de spermakwaliteit verdient aandacht. De huidige eisen vind ik te laag en kunnen daarom problemen opleveren. Het hanteren van een inteeltcoëfficiënt kan er voor zorgen dat we bepaalde grenzen niet overschrijden. Ruimer aanwijzen bevordert de bloedspreiding. Samen met het veterinaire afstammelingenonderzoek en de hogere eisen aan de spermakwaliteit levert dit een flinke bijdrage aan het fokken van een gezonde, vruchtbare, sterke en correcte Shetland-pony; de basis om een topper te fokken. Zo blijft de Nederlandse Shetland-fokkerij tot de beste van de wereld behoren. Hopelijk draagt het bovenstaande bij aan een heroverweging van enkele zaken die naar mijn mening positief bijdragen aan de verbetering van het keuren van hengsten.

Hans Hendrikx, al ruim 40 jaar lid van het NSPS, fokte diverse eerstepremiemerries en twee goedgekeurde hengsten.
Deze opinie stond woensdag 15 juli gepubliceerd in De Paardenkrant.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook