Ga naar hoofdinhoud

Niet doorslaan in specialisatiefokkerij

Friedrich MarahrensDe Duitse keuringen komen er bijna weer aan. In Westfalen zijn we vorige week begonnen met de eerste bezichtiging en die ronden we deze week af. Veel Duitse stamboeken gaan steeds meer specialiseren, zoals ook in Nederland het geval is.

Vrijspringen
Ik zie daar toch nog niet zo’n heil in. Ik ben nog steeds van mening dat het niet goed is om dressuurpaarden niet te laten springen op de hengstenkeuring. Ten eerste is het zeer praktisch: Je ziet dressuurpaarden nu vaak als een gek in de rondte galopperen waardoor ze moeilijk te beoordelen zijn. Door het vrijspringen worden paarden vaak sneller rustiger en laten ze zich losser. Daarmee zijn dressuurpaarden veel beter te beoordelen. Maar het gaat niet alleen om dat praktische aspect.

Ik ben namelijk van mening dat echt goede dressuurpaarden ook een redelijke sprong kunnen maken. Tevens zie je tijdens het vrijspringen of paarden kunnen schakelen en dat is onontbeerlijk voor een dressuurpaard.

Veelzijdig
Wij zullen op de keuring dus ook nog steeds veelzijdig blijven selecteren en geen onderscheid maken in de selectie tussen de spring- en de dressuurhengsten. We roepen al een aantal jaren de beste springhengst uit en dat willen we ook blijven doen. Meestal worden de dressuurpaarden kampioen op een keuring en zodoende hebben de springpaarden ook nog kans op een aparte titel.

Geen onderscheid
Ik denk dat het niet slim is om paarden te fokken die óf enorm goed kunnen draven óf enorm goed kunnen springen, en niet meer beschikken over een correct fundament en model. Het is zoals mijn voorganger dr. Dohmen altijd zei: “Er zijn geen spring- of dressuurpaarden, er zijn alleen goede of slechte paarden.” Daarmee bedoelde hij dat altijd de voorkeur moest worden gegeven aan het complete paard.

We moeten ons ook realiseren dat de grootste groep gebruikers amateurs zijn. Die willen een paard waar ze comfortabel op kunnen rijden. En ook professionals hebben liever een paard dat prettig te rijden is. Nou zeg ik absoluut niet dat paarden die gespecialiseerd gefokt zijn niet te rijden zijn. Maar ik vind dat de nadruk meer op het karakter moet liggen dan op de gespecialiseerde aanleg.

Geen recht
Ik vind niet dat je als stamboek het recht hebt om de beslissing te maken over specialisatie. Dat recht ligt nog altijd bij de fokker. Als je als stamboek zegt: je moet óf een dressuurpaard óf een springpaard fokken dan zullen fokkers je dat waarschijnlijk niet in dank afnemen. Je moet als stamboek een richting aangeven en de fokker kan daar z’n eigen inbreng in kwijt.

Het is altijd belangrijk om het complete paard in het oog te houden. Een paard mag dan nog zo fantastisch kunnen springen, als hij tussen de hindernissen niet te rijden is, heb je er niets aan. Ik zeg hiermee niet dat alle gespecialiseerde fokkers verkeerd bezig zijn, maar ik denk dat je tussen de complete paarden ook veel specialisten vindt.

Ik vind het type ook zeer belangrijk, dat moet ook zeker hoog op het lijstje van de fokkers blijven staan. Kopers kijken immers eerst hoe een paard eruit ziet. Als ze daar niet warm of koud van worden, wordt het paard meestal niet gekocht.

Volbloed
Niet alleen de veelzijdigheid van de paarden, ook het aandeel volbloed is een aandachtspunt op deze keuring. Volbloed in de fokkerij vind ik heel belangrijk. Het is vandaag de dag moeilijk om fokkers aan het dekken te krijgen met een volbloed. Je fokt er geen eindproducten mee en de gewenste rijpaardeigenschappen nemen bij directe producten meestal af. We hebben nu dan ook een nieuw programma gestart om het dekken met volbloeden aantrekkelijk te maken.

Maar het belangrijkste is natuurlijk het beschikken over een goede volbloed met de gewenste rijpaardeigenschappen. Daar ontbreekt het op het moment aan in Westfalen. Er zijn niet veel volbloeden te vinden die over een rijpaardtype beschikken. Vaak zijn ze te veel op de kop gebouwd en hebben ze meer weg van een quarter horse dan van een rijpaard. Het is moeilijk om een volbloed te vinden die opwaarts gebouwd is en opwaarts beweegt. Ik doe mijn best en blijf altijd heel goed opletten op de renbaan.

Goede jaargang
Wat ik tot nu toe gezien heb van deze jaargang lijkt goed. We hebben alleen nog maar in Rheinland gekeurd, maar de kwaliteit ligt dit jaar hoger dan andere jaren. Dat zag ik ook bij andere stamboeken. Hannover heeft dit jaar bijvoorbeeld een heel sterke jaargang kunnen selecteren. En ook de Trakehner keuring wordt een hoogtepunt denk ik.

Dr. Friedrich Marahrens is fokkerijleider van het Westfaalse stamboek.
Deze opinie verscheen woensdag 14 oktober in De Paardenkrant

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

8 reacties op “Niet doorslaan in specialisatiefokkerij

 • Desiree

  Ik ben het helemaal met deze man eens. Als iemand eens wil springen, een keer wil dressuren, een keer wil buitenrijden, dan moet dat met 1 paard kunnen. Je kunt moeilijk 2 of 3 paarden in pensionstalling zetten om het allemaal te kunnen. Trouwens, de ruiters worden er ook zo eenzijdig van als ze zich altijd maar met 1 tak van de sport bezig zijn. En voor paarden is varieteit nu juist zo belangrijk in de training. Afwisseling is fysiek en mentaal juist goed voor hen.

 • linky

  Heerlijk om te lezen, dit stukje geeft de situatie precies weer; het gros van de paarden komt nog altijd bij amateurs terecht, en als men doorgaat paarden te fokken die qua karakter voor deze groep niet (meer) interessant zijn, waar moeten al die paarden dan heen?
  Vroeger leerden we dat elk korrekt gebouwd paard zowel Z dressuur als Z springen aan moest kunnen, en met een karakter waar ook de mindere goden mee overweg konden. Dat was misschien nog niet zo’n rare gedachte?

 • mien

  kijk dit is nu presies waar het Gelders paard voor staat, Daar moeten we met zijn alle naartoe, De top sport heeft maar 10% van alle paarden in een jaar nodig, de overige 90 moet wel geschikt zijn voor de gemiddelde hobby-ruiter.

 • eindelijk iemand die hardop zegt wat ik al jaren denk!De meeste paarden die gefokt worden komen bij “gewone”ruiters/amazones/menners/mensters terecht.Die moeten een paard hebben wat goed gebouwd is zodat het alles aankan tot een behoorlijk niveau maar wel “koel in het hoofd” is zodat men er niet mee verongelukt.Zelf al jaren fan van de gelderse paarden die dit allemaal hebben.

 • harriet

  Fokken is gokken en of je nou gericht een springpaard of juist een dressuurpaard het is inderdaad van belang dat ze beide kunnen of willen
  zelf leiden we jonge paarden op
  springgericht maar dat wil niet zeggen dat de dressuur onbelangrijk is
  dus hebben we ook dressuurcoupons
  een van onze fokmerries is een Julio mariner
  en de moeder was een meridiaan
  op hoog niveau had deze Meridiaan dressuur en springkinderen
  Dus we hebben van alles wat
  voor de rest de tijd zal het leren

 • Karin

  Dr. Marahrens heeft volkomen gelijk, en graag zou ik er voor wat de Nederlandse situatie betreft iets aan toe willen voegen. De verregaande specialisatie bij het KWPN in de spring- dan wel dressuurrichting doet de fokkerij uiteindelijk geen goed. Het is beter om van deze weg terug te keren. Gelukkig zijn hier nog wel voldoende ‘complete’ paarden die als uitgangsmateriaal gebruikt kunnen worden, en laten we ook de Gelderse en Groninger Paarden niet vergeten, de rassen die de basis hebben gevormd voor het KWPN sportpaard. Hier liggen nog steeds veel spring- en dressuurgenen in verankerd, en het zijn precies de ‘complete’ paarden die we hebben moeten.
  Met het van tijd tot tijd kruisen met volbloed om een goed sportpaard te krijgen, is niets mis, maar dat werkt het best als men een volbloedhengst gebruikt op een zo klassiek mogelijke merrie uit een goede Gelderse of Groninger moederlijn, want dan is het heterosiseffect het grootst. Buiten het KWPN vindt men die Geldersen en Groningers ook bij de stamboeken van de Vereniging Het Groninger Paard, het NeWP en het IHW. Bij deze stamboeken heeft men ook aparte registers voor rij- en sportpaarden uit dergelijke kruisingen, zodat iedereen kan fokken wat hem het beste past. Maar om goede gebruikskruisingen te fokken, is het essentieel dat het zuivere basismateriaal dan wel altijd voorhanden is! Daarom moeten er ook voldoende klassieke hengsten goedgekeurd én gebruikt worden, en dat vergeet men nog wel eens.
  Tenslotte is het misschien nog leuk om te weten dan ook KWPN Tuigpaarden vaak ‘completer’ zijn dan men wel zou verwachten. Er zijn er heel wat die goed dressuur lopen onder het zadel, en er zijn er ook verscheidene die een goede sprong kunnen maken. Mogelijk juist door het vele Gelderse bloed dat de Tuigpaarden vaak nog voeren. Een reden te meer om onze klassieke Nederlandse rassen te blijven koesteren en voor de fokkerij te gebruiken.

 • barbara lancel

  ik ben het helemaal met de schrijver eens,
  en dan niet in de laatste plaats om de blessuregevoeligheid die ook toeneemd in met name de dressuuurgefokte paarden. vele van de goede lijnen belanden al jong in het handelscircuit en komen op jonge leeftijd in de worst.
  houd het gelders/gronings paard in ere,voor de amateurs en liefhebbers.
  bloed gefokte paarden zijn vaak mentaal minder sterk ook weer met name de dressuurgefokte.
  in mijn omgeving zie ik veel ruiters die een paard po bloedlijn kopen maar zij kunnen niet met ddeze sensibele paarden omgaan, de ruiter besluit tot zijn/haar verdriet te verkopen en koopt een ander paard weer op bloedlijn en heeft hetzellfde probleem,het plezier in paardrijden vergaat op deze manier bij velen, waarom wil iedereen zo graag anky zijn? zo is er maar 1, 99% is en blijft amateur die heel hard moet werken voor een paard en een flink aantal zal tegen beter weten in steeds weer het verkeerde paard uitzoeken met alle gevolgen voor mens en paard.
  ik heb al 11 jaar hetzelfde paard. M dressuur,Zspringen, aangespannen, en nu endurance, over veelzijdig gesproken en alles met plezier.

 • M.T.J Hekerman

  Geachte Dr Mahahrens,

  Ik ben het met u eens, het wordt dan ook de hoogste tijd dat ze ze bij de ( hard) dravers gaan selecteren op de galop. Dan gaan ze vast harder draven. En waarom ze bij het Engels volbloed niet letten op een ruime, correcte en gedragen draf is mij evenzeer een raadsels.

  Maar nu even serieus, natuurlijk is rijdbaarheid een fijne eigebnschap en en komen de meeste paarden uiteindelijk bij een amateur terecht. Maar hoe durft u in godnaam u achterban te adviseren om bij het fokken van een paard selectieruimte op te offeren aan eigenschappen waardoor een 6 jarige 4000 euro waard is in plaats van 3000.En natuurlijk zijn het u fokkers die de keuze maken , maar volgens mij hebben zij er wel recht op dat hun ( duurbetaalde) fokkerijleider met eerlijke en op de laatste wetenschappelijke inzichten gebaseerde adviezen komt en zich niet langer op ongefundeerde uitspraken uit de vorige eeuw baseert. Anders is er mijns inziens namelijk sprake van volksverlakkerij. En hierbij is het hooguit een schrale troost dat voor de gevolgen hiervan zowel zender als ontvanger verantwoordelijk zijn.

  Met vriendelijke Groet,

  Drs. Marcel Hekerman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook