Ga naar hoofdinhoud

De markt voor ‘gewone’ paarden ligt op z’n gat

Paul SchockemöhleDoor de recessie hebben we allemaal een stapje terug moeten doen. Mensen wachten langer met het kopen van een paard en het duurt ook langer om ze weer kwijt te raken. Maar het is zeker niet het einde van de wereld. We hebben een stapje terug moeten doen, geen enorme stap.

Op mijn fokbedrijf in Lewitz heb ik meer dan 1000 merries met nafok en rond de 800 veulens per jaar. Daarvan is ongeveer vijftien procent dressuurgefokte veulens en 85 procent springgefokte. We hebben een enorm aantal paarden maar elk individueel paard krijgt bij ons een kans. Daarbij kun je de fokkerij vergelijken met een loterij: hoe meer loten je koopt, hoe groter de kans is dat je de jackpot wint.

Veranderende markt
Met 800 veulens per jaar heb ik paarden in alle prijssegmenten en is er natuurlijk kwaliteitsonderscheid. Ik wil echt niet beweren dat hier alleen maar toppers worden geboren – dat zou onzin zijn. Dus in alle prijssegmenten en met paarden van verschillende kwaliteit heb ik precies kunnen zien wat er is veranderd op de markt.

De markt voor de betere paarden is nog steeds hetzelfde. Het duurt misschien allemaal wat langer voordat je een geldschieter hebt gevonden, maar uiteindelijk wordt er nog steeds betaald voor goede paarden. Dat heb je ook op de Duitse veilingen kunnen zien. De gemiddelde prijzen zijn daar niet echt omlaag gegaan en er zijn nog steeds torenhoge topprijzen. Mensen die in het verleden astronomische bedragen konden uitgeven aan een paard, kunnen dat in de meeste gevallen nu nog steeds, is mijn ervaring.

De markt voor de ‘gewone’ paarden is een iets ander verhaal. Daar zijn de kopers een stuk terughoudender geworden, vind ik. Maar dat is ook logisch. Mensen die geen duur paard kunnen kopen zullen vanzelfsprekend eerder moeten bezuinigen en het is ook logisch dat als eerste op een paard wordt bezuinigd. Het is immers een luxe-artikel. De markt voor ‘gewone’ paarden ligt helemaal op z’n gat.

Overdreven
Maar door veel mensen wordt het ook wel een beetje overdreven, vind ik. Natuurlijk is het lastiger om je paard nu te verkopen, maar het is niet zo dat je goede paarden aan de straatstenen niet meer kwijt raakt. Je moet alleen wat meer geduld hebben. Er is ook niet massaal gezakt met de prijzen van paarden. Voor goede paarden betaal je nog steeds het bedrag dat je drie jaar geleden ook zou betalen. Dit jaar is er – buiten de prijzen van de ‘gewone’ paarden – nog niet heel veel veranderd.

Ik denk dat dat volgend jaar wel een beetje anders is. Vooral de afname door Amerika zal minder worden. Daar is de financiële crisis veel heftiger en alle mensen lenen nu maximaal op hun creditcards. Als de banken volgend jaar de creditcards blokkeren omdat ze door het lenen ook zelf in de problemen komen, zal de financiële crisis in mijn ogen nog veel erger worden. Er zijn hier veel verschillende theorieën over, maar ik denk dat we de echte klap pas volgend jaar gaan voelen.

Toch zal de export hier niet aan onderdoor gaan. Veel mensen in Amerika zullen nog steeds paarden kunnen kopen. Maar dat niet alleen, er komen ook steeds meer afzetlanden bij in de paardenwereld. In de toekomst zullen China en Japan veel meer paarden gaan afnemen en ook de Oostbloklanden gaan op termijn een grotere rol spelen in de afname van paarden. Dat proces is nu al volop in gang.

Ik denk dat we het allemaal een beetje moeten relativeren. Ik ben ook niet bang dat onze P.S.I.-veiling gaat tegenvallen. We bieden daar paarden aan van uitzonderlijke kwaliteit en daar wordt toch wel voor betaald. We hebben ook dit jaar weer een bijzondere collectie kunnen samenstellen.

Ook denk ik dat de diverse veilingen op de hengstenkeuringen topprijzen gaan opleveren. Ik heb de eerste bezichtigingen van meerdere stamboeken gevolgd en ik denk dat we dit jaar een paar heel goede collecties gaan zien. Ik heb mijn oog ook al laten vallen op een paar paarden en die zal ik vast niet goedkoop in handen kunnen krijgen.

Paul Schockemöhle is hengstenhouder, trainer, handelaar en fokker in Mühlen.
Deze opinie verscheen vrijdag 16 oktober in De Paardenkrant

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “De markt voor ‘gewone’ paarden ligt op z’n gat

  • Karin

    De situatie in het buitenland is me niet bekend, maar wel die in Nederland. De afgelopen jaren is Jan en Alleman hier aan het vermeerderen geslagen omdat vooral het dressuur rijden zo enorm populair werd, en veel boeren in de paarden een welkome bijverdienste zagen. En ik zeg bewust ‘vermeerderen’, niet ‘fokken’, omdat het een heel verschil maakt of je met veel kennis van zaken, van bloedlijnen en van erfelijkheidsleer zorgvuldig een passende hengst bij een goede merrie uitzoekt en een stam opbouwt, of dat je een middelmatige merrie met een populaire tophengst laat insemineren om het veulen zodra het 5 maanden oud is, goed te kunnen verkopen. In het eerste geval kan de fokker over een langere periode kwaliteitsdieren leveren, maar in het tweede geval komt er een hele stroom van eveneens middelmatige veulens en jonge paarden op de markt, en dat laatste is nu precies wat er gebeurd is. Die ‘gewone’ paarden raak je nu aan de straatstenen bijna niet meer kwijt, vooral niet als ze nog onbeleerd zijn. Marktplaats.nl staat er vol mee, en het is niet ondenkbaar dat een groot deel uiteindelijk naar de slager verdwijnt. Zonde, want we hebben het hier wel over levende wezens, niet over wegwerpartikelen! Dit jaar zijn er -gelukkig- heel wat minder merries gedekt dan voorgaande jaren, maar op enig moment zal de crisis ook wel weer over zijn, en dreigt alles weer opnieuw te beginnen. Ik kan alleen maar hopen dat een flink aantal vermeerderaars voor die tijd definitief een andere bron van inkomsten gevonden heeft, en dat alleen de serieuze fokkers dan overgebleven zijn. Er zullen dan wel minder veulens geboren worden, maar hopelijk van een betere gemiddelde kwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook