Ga naar hoofdinhoud

Met z’n allen hard gaan werken aan dressuurpaardenfokkerij

Max Schulz-Stellenfleth dressuurfokkerijIk was afgelopen weekend op de Hannoveraanse hengstenkeuring en denk dat we met z’n allen hard moeten gaan werken aan de dressuurpaardenfokkerij. Die wordt veel te commercieel. Ik miste te vaak een correct fundament en drie goede basisgangen.

We kijken te veel naar de draf, terwijl de draf de gang is waar de ruiter het meeste aan kan veranderen. De galop is minstens zo belangrijk; op het hoogste niveau is dat de meest gevraagde gang. Ik heb me dan ook enorm gestoord aan de manier waarop de dressuurpaarden bij het vrij bewegen in Verden werden getoond.

De dressuurhengsten konden maar heel even vrij bewegen en bij enkele hengsten heb ik geen enkele galopsprong gezien. Andere hengsten waren zo fris dat ze alleen maar door de baan aan het racen waren. Als de hengsten door ‘t lijntje springen kun je daar nog wat informatie uit halen, maar als de hengsten vervolgens maar twee keer springen, heeft dat ook geen zin.

Stap
Ook de stap heeft me zwaar teleurgesteld in Verden. Ik heb weinig hengsten gezien die goed door hun lichaam stapten, in een correcte takt en met voldoende ruimte. Nou hoeft een stap in mijn ogen ook niet heel ruim te zijn omdat dit meestal een stap is die snel onregelmatig wordt. Vaak is een heel ruime stap onder het zadel niet te verzamelen en dan treden bij de verzameling vaker taktfouten op. Veel hengsten in Verden stapten zelfs lang-kort. Daar moet je gewoon op afrekenen in de fokkerij.

Fundament
Over het fundament van de hengsten heb ik me het meest verwonderd. Vaak heb ik een incorrect fundament gezien en dat moet gewoon keihard worden afgestraft. Dan heb ik het niet over een been dat een beetje verkeerd gesteld staat, want daar kan een paard nog prima in de hoogste sport mee lopen. Nee, dan heb ik het vooral over een teer fundament.

Alles begint met het fundament. Een huis kun je ook niet bouwen als er geen goed fundament staat. Er waren hengsten bij met flinterdunne benen en piepkleine voetjes met weinig verzenen. Dat is in mijn ogen vragen om problemen. Dat zijn echt niet de paarden die het lang volhouden zonder blessures. We maken het onze paarden steeds gemakkelijker met eb- en vloedbodems enzovoort, maar toch hoor je steeds vaker over blessures. Dat komt alleen maar doordat de fundamenten van de paarden van tegenwoordig niet meer stevig zijn.

Commercieel
Ik als fokker vraag me dan af hoe dat komt en wat we eraan kunnen doen. Ik denk dat we met z’n allen veel te commercieel zijn gaan fokken. We zijn allemaal te veel achter hengsten als Sandro Hit aangerend omdat we graag zo’n mooi koppie en een zwart velletje wilden hebben. En daar betalen we nu onze tol voor.

Nou wil ik Sandro Hit niet als zondebok aanwijzen, maar doordat mensen hun hengstenkeuze niet meer doordacht maken en alleen commercieel denken, gaat de fokkerij kapot. Veel mensen kijken niet of Sandro Hit wel bij hun merrie past en zetten hem erop omdat ze de meute achterna willen lopen en graag een commercieel veulentje willen. Dat is jammer en doet hengsten als Sandro Hit zeker geen goed. Er komen namelijk wel degelijk goede producten van.

Oplossing
Een oplossing kan ik zo een-twee-drie niet bedenken. En dat is ook geen taak voor mij; die ligt bij de fokleiding van de stamboeken. Wel denk ik dat het goed is dat de stamboeken in Europa meer gaan samenwerken. We zijn nu nog meer op elkaar aangewezen omdat de basis van de dressuurfokkerij steeds smaller wordt; alles gaat bijna terug op dezelfde lijnen.

Daar ligt in mijn ogen ook al een beetje het probleem: we fokken te veel eindproducten. Deze eindproducten worden vervolgens gekeurd maar kunnen de fokkerij niet naar een hoger plan tillen. Ook denk ik dat de fokleiding van de stamboeken nog meer moet gaan voorlichten. Organiseer beoordelingsdagen en licht mensen meer voor. Het zou in mijn ogen al heel goed zijn als elke keuze van de keuringscommissie op de hengstenkeuring wordt toegelicht. Dan zien mensen wat er mankeert aan een paard en leren ze hoe een paard eruit moet zien. Ook zou het stamboek meer advies kunnen geven over de aanparingen van merries.

Springhengsten en volbloed
Daarnaast moeten we als dressuurfokkers misschien meer spring- en volbloedhengsten gaan gebruiken. Want dat wil ik nog wel even kwijt: de springpaardenfokkerij is duidelijk nog in de lift. De springhengsten op de Hannoveraanse keuring waren veel beter dan voorgaande jaren.

Het gebruik van volbloeden zou de fokkerij een positieve impuls kunnen geven. Je fokt er geen eindproducten mee, maar kunt wel verder in de fokkerij. Misschien lijkt het voor veel mensen tegenstrijdig wat ik heb gezegd over het fundament en het gebruik van volbloeden. Maar in mijn ervaring hebben volbloeden alleen maar voor harde benen gezorgd.

Dr. Max Schulz-Stellenfleth is een Hannoveraanse fokker. Hij fokte onder andere de hengsten Brentano II, Garibaldi I-II en Wolkenstein I-III.
Deze opinie verscheen vrijdag 30 oktober in De Paardenkrant

Lees ook:
Column De Paardenkrant: Keuren of verkopen?

Eén reactie op “Met z’n allen hard gaan werken aan dressuurpaardenfokkerij

  • MJ Kochx

    Helemaal mee eens, ook in Nederland wordt wel heel erg achter de modehengsten aangelopen.

    ik heb indertijd voor mijn merrie bewust voor een springhengst gekozen om de galop te verbeteren. Daarbij heb ik wel gekeken of de hengst in kwestie niet te neerwaarts gebouwd was, want ik vind wel dat we daar af en toe bij de springhengsten wel te veel op toegeven en dat gaat weer ten koste van de rittigkeit (meer op de voorhand, meer gewicht in de hand).

    In Nedereland wordt de dressuurpopulatie wel heel erg gedomineerd door een klein groepje hengsten die onderling ook weer veel gebruikt zijn, dus de bloedspreiding wordt ook moeilijker.

    Meer voorlichting en fokadvies dus?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.