Ga naar hoofdinhoud

Er wordt te veel gevraagd van hengsten op jonge leeftijd

Er wordt in mijn ogen veel te veel gevraagd van jonge hengsten. Hier in Duitsland moeten de hengsten op tweeënhalfjarige leeftijd op de keuring verschijnen. In Hannover beginnen de voorselecties begin september, dus dat betekent dat de meeste jonge hengsten in de lente van hun tweede levensjaar niet eens de weide zien, op stal blijven en al getraind worden.

Op tweejarige leeftijd worden deze jonkies dus al gelongeerd. Dat is veel te vroeg! De paarden zijn dan nog lang niet volgroeid en moeten dan al relatief zware arbeid verrichten.

De training die vooraf gaat aan de hengstenkeuring is pittig. De hengsten moeten in perfecte conditie worden voorgesteld omdat ze anders bij voorbaat al geen kans hebben. Ze moeten goed in de bespiering zijn en dat is alleen te bereiken met veel training.

Omdat jonge hengsten speels zijn en de eigenaren bang zijn voor blessures, komen de hengsten niet vaak buiten en komen ze niet zelden alleen de stal uit voor de training. Dat is fysiek slecht, maar ook mentaal. Een tweejarig paard hoort lekker in de weide te spelen met soortgenoten.

Bijkans nog zwaarder
Voor degene die door de voorselecties komen en op de keuring zijn goedgekeurd, is het daarmee nog niet afgelopen. De keuringen in Duitsland zijn in het najaar en daarna worden de meeste hengsten meteen onder het zadel getraind zodat ze kunnen vlammen op de shows, die al in januari beginnen.

Op die hengstenshows zien de fokkers het liefst dat hun pronkstukjes met de benen tot hun oren komen en ze worden ronde na ronde in uitgestrekte draf voorgesteld. Daar gaat ook aardig wat training aan vooraf. En dan heb ik het nog niet eens over de fysieke belasting die met dat soort voorstellingen wordt gevraagd. Een uitgestrekte draf is enorm inspannend.

Geen rust
Toch denk ik dat je het de hengstenhouders niet kunt verwijten dat ze de jonge hengsten geen rust gunnen. Als ze hun paarden niet optimaal in conditie voorstellen op de keuring worden ze niet goedgekeurd. En als ze de hengsten daarna rust gunnen en niet op de shows laten zien, kunnen de fokkers ze niet opmerken. De schoorsteen moet bij de hengstenhouders ook branden, dus het is hen niet aan te rekenen dat ze hun oogappels blijven trainen.

Jaar opschuiven
Een zeer paardvriendelijke oplossing zou zijn de hengstenkeuringen een jaar op te schuiven. Geen tweeënhalfjarigen op de keuring brengen maar drieënhalfjarigen. In mijn opinie zit daar geen nadeel aan. De hengsten moeten weliswaar een jaar langer in de opfok staan, maar ik denk dat het station veel langer plezier kan houden aan de paarden. Dat er op jonge leeftijd zo veel wordt gevraagd van de hengsten, doet ze vaak de das om.

Wij hebben enkele goedgekeurde hengsten en die hebben we alle tijd gegund. Toch merken we dat de hengsten minder dekken dan hengsten waar meteen een hoop bombarie om wordt gemaakt.

Ik denk niet dat de stamboeken zo een-twee-drie de hele toelatingsprocedure een jaar opschuiven. Wat al een hele verbetering zou zijn, is dat er op de centrale hengstenkeuring een rubriek komt voor oudere hengsten. De meeste hengstenhouders en -opfokkers stellen hun producten liever niet op oudere leeftijd voor omdat er op de nakeuringen veel minder publieke en kopersinteresse is. Op de hengstenkeuringen is heel veel koperspubliek en het zou in mijn optiek goed zijn als de oudere hengsten ook via de hoofdkeuring voor de fokkerij kunnen worden toegela-ten.

Stap in goede richting
Mocht er geen verandering plaatsvinden, blijven wij onze hengsten via een omweg keuren. Daarvoor zijn er in Duitsland de nakeuringen.

Trouwens, nu de testen worden hervormd zal er op veel teststations de mogelijkheid zijn om de hengst na afloop van de test goedgekeurd te krijgen. Dat is al een stap in de goede richting. Ik hoop dat meer collega’s hier gebruik van gaan maken.

Vera Summen is amazone en met haar familie hengstenopfokker in het Duitse Borken.
Deze opinie verscheen vrijdag 13 november in De Paardenkrant

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

7 reacties op “Er wordt te veel gevraagd van hengsten op jonge leeftijd

 • Anoek

  Helemaal mee eens! Zoals er nu met deze jonge hengsten wordt omgegaan is van de zotte! Een keuring op 3,5 jarige leeftijd lijkt mij veel beter! Maar ja het zal wel het kostenplaatje zijn wat dit tegen houdt…

 • heleen cramer

  Een opinie uit mijn hart!
  Eén jaar de keuirngen overslaan en we zijn er. Helaas zal dat om economische redenen (!) wel weer niet kunnen, al heeft alles te maken met keuzes en die zijn helaas meestal niet ‘voor het paard’.

 • Desiree

  Ik weet dat aan nog een jaar opfok extra dus ook extra kosten aan verbonden zijn. Ik denk dat dat de enige reden is om paarden zo jong al zo zwaar te belasten. Ik kan namelijk geen enkele andere reden bedenken.

  Want al zou men een jaar wachten en de dieren i.p.v. met 3 jaar op hun 4e pas zo belasten, dan zouden er meer paarden beter uit de verf komen en kregen we een beter beeld van de kwaliteit die ze in huis hebben. En uiteraard is het ook diervriendelijker.

 • rockdiamant

  de leeftijd van de paarden in de sport gaat omhoog en die van de hengstenkeuring niet. beetje commercieel gedacht, lijkt me.
  doe de leeftijd omhoog, de goede hengsten verdienen het wel terug. en zo niet, danhoeft het paard er niet aan onderdoor te gaan

 • Elisa

  Ik ben het er ook helemaal mee eens,pas keuren bij 3.5 jaar! Maar het zijn inderdaad de kosten,maar daar moeten we geen genoegen mee nemen.Het gaat om het welzijn van de hengsten en dat is in mijn ogen de hogere kosten wel waard.

 • ...

  Ik ben het er helemaal mee eens, en hoezo kosten als de hengsten kapot gereden worden komen ze na 4 jaar nooit meer in de picture! Dus spaar ze een jaar en die extra kosten van de opfok verdien je daarna met een sterkere hengst echt wel weer terug!

 • Yvonne

  Steek de hand in eigen boezem in plaats dat het allemaal opgelegd moet worden. Vandaar toch alle regeltjes, we willen het zelf. Laat zelf je hengst een jaar langer op de klei grazen of waar dan ook. Dat hoeft toch van niemand anders af te hangen, niet van een stamboek of wat dan ook. Begin bij jezelf.

  Wel ben ik het eens dat er een rubriek moet komen voor oudere hengsten. Als je de hengsten een jaar laten naar de keuring doet, moeten ze precies dezelfde kansen krijgen. Want ik ben er zeer zeker voor dat de hengsten pas op 3,5 jarige leeftijd worden beoordeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook