Ga naar hoofdinhoud

Stel KWPN-verrichtingsonderzoek jaar uit

De laatste jaren bieden we nog maar weinig 2,5-jarige hengsten aan voor de KWPN-hengstenkeuring en we twijfelen of we er dit jaar nog een gaan voorstellen. We hebben besloten onze hengsten op oudere leeftijd aan te bieden, zodat je beter weet hoe ze daadwerkelijk zijn. Als hengstenhouder hebben we er belang bij een kwaliteitsvolle hengst goedgekeurd te krijgen, en niet een driejarige die het net niet wordt.

We kopen jaarlijks een hoop veulens terug van fokkers. Als het veulens zijn van een te normale hengst dan raken we die aan de straatstenen niet kwijt. Kortom, als hengsten door de mand vallen kost het ons geld. Bovendien voegt het niets toe aan de fokkerij. Een hengst moet zich goed vererven.

We zijn ervan overtuigd dat wanneer een hengst zelf niet presteert in de sport, zijn kinderen het ook niet doen. Uitzonderingen daargelaten, want door verschillende omstandigheden krijgen sommige hengsten niet de kans om op hoog niveau uit te komen. Maar pak een startlijst van een Grote Prijs en je zult zien dat negen van de tien springpaarden een vader hebben die Grand Prix heeft gesprongen. Dat betekent dus dat het erfelijk is. In de sport bewezen hengsten blijken dus betere verervers te zijn. Daar komen procentueel gezien meer goede kinderen van dan van hengsten die op driejarige leeftijd zijn gekeurd.

Op latere leeftijd
Denk maar aan Libero H, Mr. Blue, Corland, Heartbreaker, Larino, Tangelo van de Zuuthoeve, Cantos, Phin Phin en Padinus. Allemaal hengsten die op oudere leeftijd hun goedkeuring verdienden bij het KWPN. Op die manier hebben we afgelopen jaren Quality Time en Warrant goedgekeurd gekregen. Quality Time was dit jaar samen met Vigaro, die op vijfjarige leeftijd werd ingeschreven, finalist op het WK voor jonge springpaarden in Lanaken. Zij behoren tot de betere exemplaren van de jaargang.

Quality Time was op driejarige leeftijd nog niet te testen en werd naar huis gestuurd. Misschien was dat ook wel met andere bovengenoemde hengsten gebeurd, eenvoudigweg omdat je een springhengst op driejarige leeftijd niet optimaal kunt beoordelen. Hengsten als Darco, Baloubet du Rouet, Grannus en For Pleasure hadden het waarschijnlijk ook moeilijk gehad in het KWPN-systeem door hun manier van springen, terwijl de hele wereld er nu van droomt.

Een jaar uitstel
We willen met z’n allen in een te vroeg stadium bekijken of een paard goed is of niet, maar dit zie je echt pas in een latere fase. Daarom is volgens ons een betere optie het verrichtingsonderzoek minstens een jaar op te schorten. De hengstenkeuring kun je uiteraard niet afschaffen – het is de etalage van je stamboek – maar je kunt wel op latere leeftijd verder selecteren.

Eigenaren zullen kritischer kijken of het zinvol is de hengst een jaar langer aan te houden en te trainen. Als het paard niet goed genoeg is, is hij de investering en de energie die je erin steekt niet waard. De KWPN-hengstenkeuringscommissie kan vervolgens nog dichter bij het fokdoel testen. Een vierjarige hengst kan in het voorjaar wel een paar B-parcoursen lopen. Dan ben je al een stuk verder dan met een driejarige die door wat lijntjes springt.

Het geven van cijfers, wat nu gebeurt, is dan ook totaal zinloos. Kinderen geef je toch ook geen cijfers? Wij denken dat het beter is als de jury een protocol schrijft over haar bevindingen. Iets is matig, voldoende, voldoende goed, goed of uitstekend. Met cijfers zet je fokkers op het verkeerde been, want er zijn er nog steeds heel veel die achter de verrichtingstopper aanrennen. In Duitsland zie je dat ook. In het verleden dekten jonge hengsten de eerste jaren heel weinig en kozen fokkers meer voor bewezen hengsten, maar die tendens is nu eenmaal veranderd.

Het nieuwe systeem, waarbij niet-gekeurde hengsten bekeken worden tijdens de Vion Cup, is al een vooruitgang. Een beoordeling op meerdere wedstrijden zou nog mooier zijn, zodat een hengst niet specifiek naar één wedstrijd toegewerkt wordt om daar te pieken.

Betere en eerlijkere selectie
Dit alles is zeker geen verwijt naar het KWPN, maar volgens ons een betere en eerlijkere selectiemethode waarbij de testruiters een veel duidelijker inzicht kunnen geven in de kwaliteit en rijdbaarheid van een dier. Laten we één jaar geduld hebben en met het verrichtingsonderzoek beginnen als de hengsten de leeftijd hebben bereikt van vier jaar.

Natuurlijk geeft ook deze selectiemethode geen 100 procent garantie, maar je kunt beter zien waar je op selecteert. Dat is de reden waarom we wachten met onze 2,5-jarige hengsten. We spelen liever op zeker.

Henk Nijhof en zijn kinderen Henk Nijhof en Jeannette Benedict-Nijhof zijn hengstenhouders. Het familiebedrijf in Geesteren (Gld.) zorgt ervoor dat wereldwijd 3.500 merries gedekt worden.
Deze opinie verscheen vrijdag 20 november in De Paardenkrant.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

2 reacties op “Stel KWPN-verrichtingsonderzoek jaar uit

  • Harriet

    Helemaal top

  • Kees

    Hè hè Eindelijk eens een geluid wat al jaren door zoveel mensen wordt geroepen maar nooit naar buiten is gebracht op zo’n duidelijke manier. Ben het er volledig mee eens en ik denk dat er heel veel mensen in de paardenwereld zijn die hier ook mee eens zijn. Laat het maar eens onderzoeken. Bovendien zijn paarden op 2,5 jarige leeftijd nog volledig in de groei en wordt er op zo’n jonge leeftijd meer kapot gemaakt dan er goed is voor zo’n paard. Dit betekent ook dat er veel talent al kapot is gemaakt voordat het daadwerkelijk tot bloei kan komen. Een stamboek zou dit ook niet moeten willen doen. Op de lange termijn zal deze selectiemethode zoals in artikel genoemd meer vruchten af gaan werpen. Daar ben ik zeker van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook