Ga naar hoofdinhoud

Prepareren van hengsten streng bestraffen

hengstenkeuring springenHet prepareren van paarden is een kwalijke zaak die hard moet worden aangepakt. Vooral op de hengstenkeuring komen we vaak hengsten tegen die niet natuurlijk lijken te springen. Je kunt deze hengsten dan meteen de baan uit sturen, maar dat is in mijn ogen niet helemaal de juiste manier van handelen.

Ik vind dat prepareren zeer streng moet worden bestraft, maar het is in veel gevallen moeilijk te beoordelen of een paard ‘geholpen’ is in de training. Als het vermoeden bestaat dat een hengst is geprepareerd, is het in mijn ogen goed hem nog een paar keer te laten springen, zodat het vermoeden bevestigd kan worden. Dan kan een weloverwogen beslissing worden genomen over het al dan niet wegsturen van de hengst.

We moeten ook niet te ver doorslaan. Elk paard wordt getraind voor een keuring. Daar hoort het oefenen op het vrijspringen bij. Doe je dat niet, dan zal er waarschijnlijk niet veel van terecht komen op de keuring. Maar er is wel een verschil tussen trainen en prepareren. Dat verschil is klein en daarom moeten we er voorzichtig mee zijn. Ook is een keuring vaak een zeer indrukwekkende omgeving voor een 2,5-jarige hengst. Dat kan ook invloed hebben op de manier van springen.

Holsteins systeem
Ik denk dat het systeem dat op de voorselecties in Holstein wordt gehanteerd om prepareren te voorkomen een goed voorbeeld is voor veel stamboeken. In Holstein wordt er streng op toegezien dat de paarden natuurlijk springen. Er zijn zelfs gele kaarten voor de eigenaren en trainers. Met zo’n gele kaart mag je de hengst nogmaals voorstellen, maar als de sprongen weer als ‘gemaakt’ worden beoordeeld, wordt de eigenaar/trainer uitgesloten van keuringsdeelname.

Daarnaast denk ik dat het goed is dat er trainingsdagen komen voor jonge hengsten waar het vrijspringen geoefend kan worden. Het liefst moet daarbij ook publiek aanwezig zijn en moet de zaal indrukwekkend worden aangekleed. Die dagen vinden al plaats voor de eerste selectie van het stamboek en de keuringscommissie kan dan al wel vast meekijken. We zouden dan de eigenaren van de hengsten advies kunnen geven over de manier van trainen van de hengsten. Dat lijkt me een goede zaak. We moeten prepareren streng bestraffen, maar voorkomen is in mijn ogen beter!

Peter Teeuwen is lid van de hengstenkeuringscommissie van het Hannoveraanse stamboek en bondscoach van de Duitse pony-ruiters.
Deze opinie verscheen vrijdag 18 december 2009 in De Paardenkrant.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

3 reacties op “Prepareren van hengsten streng bestraffen

 • Lies Beuker

  Citaat uit Horse Behaviour in Relation to Management and Training by Dr. M. Kiley-Worthington. Wilma Wedman vertaalde dit fantastische book:

  Er zijn erg goede trainers en ruiters die niet bij benadering weten wat een ‘geconditioneerde reflex’ is, maar die toch geweldige resultaten boeken. Ze behoren jammer genoeg tot een minderheid. Maar ook hen kan het voordeel opleveren, net als de minder getalenteerde onder ons, als ze zich deze basistheorie eigen maken. Iedere persoon kan deze kennis op eigen wijze en in de eigen situatie toepassen. Misschien bevinden de mysteriën van de omgang en training van paarden zich wel niet in de magische sfeer en kunnen doorsnee intelligente en handige personen hier veel meer bereiken dan ze zelf beseffen!
  Lees en leer:
  http://www.boox.nl/nl/de-natuur-van-het-paard-m-kiley-worthington-9789077462478
  of
  http://www.lies-beuker.nl/boekbespreking.html
  Wees voorzichtig met deze prachtige dieren.

 • wouter de vries

  Is “prepareren” een nieuw woord voor mishandeling?
  Zou het niet beter zijn het beestje bij de naam te noemen, en- direct daarop volgend sancties op te leggen?

  wouter de vries
  haarlem

 • Meta

  HUHH????
  Maar springen is toch dressuur?
  Samen in harmonie met de ruiter?
  Worden ze er dan met geweld overheen gejaagd ofzo?
  Pffff,,,ik wil het niet weten ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook