Ga naar hoofdinhoud

New Forest-stamboek moet zich specialiseren

New ForestDaar waar veel stamboeken een afzetprobleem hebben, is het bij het New Forest-stamboek te overzien. Er is veel vraag naar D-pony’s maar dan wel specifiek in de dressuur- of springrichting gefokt. De tijden zijn voorbij dat de mensen een New Forest-pony kochten die zich dik kon eten achter het huis in de wei.

‘Standaardpony’s’ en fokmerries zijn niet of nauwelijks te verkopen.Als de New Forest-pony mee wil blijven spelen in onze huidige markt, zal men niet moeten kiezen voor wat men nu vaak ziet: het ‘standaardtype’. Daarmee bedoel ik een klassieke, alleen op raskenmerken gefokte pony. Dat soort heeft de laatste jaren te veel invloed gehad op de New Forest-fokkerij.

Het aantal deelnemers op de keuringen loopt drastisch terug en het aantal dekkingen is met achttien procent afgenomen. Deze feiten hoeven op zich geen nadelige gevolgen te hebben voor de kwaliteit van de New Forest-pony op korte termijn, maar deze trend mag zich niet voortzetten.

Specialisatie
Die neerwaartse lijn is best om te keren. Namelijk door met een heldere en moderne visie te kijken en door te fokken in de richting dressuur of springen. Specialisatie dus. Het fokken van een allround pony is in mijn ogen erg achterhaald. Er is bijna geen markt meer voor. Met het fokken van allround pony’s verlies je de sterke punten voor de spring­sport en idem dito voor de dressuur. De allrounders komen vanzelf; hier hoef je niet speciaal op te fokken. De bekende paardenman Jan Greve omschreef het ooit wel mooi: ‘Wie alles wil, krijgt niets’. Een EK-eventingpony zal nooit in de top mee kunnen doen in spring- of dressuurrubrieken.

Conservatief
Al met al is het geen eenvoudige zaak om goede sportpony’s te fokken. Mijn mening is dat het New Forest-stamboek te conservatief is. Of dit nu komt doordat deze pony van oorsprong uit Engeland komt of doordat de grote lijnen worden uitgezet door mensen die al een tiental jaren bezig zijn, ik weet het niet. Ook hoeft het geen probleem te zijn dat mensen die al heel lang met het New Forest-ras bezig zijn de richtlijnen bepalen, maar we moeten wel naar de toekomst kijken en altijd zorgen dat we fokken waar de markt om vraagt.

We lezen maar al te vaak in het jury-commentaar: ‘Deze pony staat goed in het Forest-type’. Ik zou dit graag anders horen, bijvoorbeeld in de vorm van: dat is een rijtypische Forester. Extra aandacht moeten krijgen het behoud van het karakter en de kwaliteit van het bewegingsmechanisme. Waarbij tegenwoordig de achterhandtechniek nogal eens te wensen overlaat. Op de hengstenkeuring showen hengsten zich optimaal (geprepareerd). Zie je ze onder het zadel, dan zie je vaak een omgekeerde wereld. We moeten zorgen dat we met ons fokdoel meer richting de praktijk gaan: de sport.

Gesloten stamboek
Het NNFPS is een gesloten stamboek. Er mag dus geen gebruik worden gemaakt van andere rassen. De mogelijkheid is er wel, maar dan krijgt de nakomeling een sportregisterpapier. In dit register blijven de dieren, ook al is die zijstap tien generaties eerder gemaakt. Ook ligt de nadruk te veel op bloedverversing. Hier moet men uiterst voorzichtig mee zijn en het liefst mondjesmaat worden toegepast. En áls er gebruik van wordt gemaakt, moet er minimaal drie generaties lang alles over deze lijn bekend zijn, zoals sportprestaties en niet-gewenste eigenschappen.

Persoonlijk heb ik nooit voordeel kunnen halen in de fokkerij met het zogenaamde vreemd bloed. Ik ben hier zeer huiverig voor geworden en zal deze keus niet snel meer maken. Beter is het te kiezen voor bewezen lijnen die bij de merrie passen.

Geen inteelt
Van inteelt is bij de New Forest-pony absoluut geen sprake. We hebben schitterende oude, bewezen sportlijnen in Nederland. Vermeldenswaardig is overigens wel dat deze lijnen 30 à 40 jaar geleden wel zijn gekruist met andere rassen, voornamelijk met Arabisch en klein Engels volbloed en met Welsh. Vooral in het land van herkomst, Engeland, was dit de normaalste zaak van de wereld. Trouwens ook in Nederland was men hier niet vies van. Deze kruisingen hebben de New Forester gebracht op het huidige niveau. Sprekend over rassen moet ik aantekenen dat rassen niet bestaan maar creaties zijn van de mens.

Niet blijven hangen
Wil je blijven meedraaien, dan moet je blijven moderniseren en vooruit blijven kijken. Een echte, klassieke Engelse Forester vind ik een oerlelijk, dom beest. De evolutie is niet tegen te houden en alle dingen veranderen op deze aarde. Wij mogen hierin dan ook beslist niet achterblijven met de ponyfokkerij. Een mooi voorbeeld: neem de Mercedes 190d uit 1960 of de dit jaar op de markt verschenen SLR. Allebei raszuiver Mercedes. Wie in het verleden blijft hangen ziet de toekomst aan zich voorbij gaan. We moeten er met z’n allen voor waken dat ons dat niet overkomt.

Hannes Brummer is de eigenaar van Stal Brummerhoeve in Den Bosch, die zich toelegt op de fokkerij van kwaliteitsvolle New Forest-pony’s.
Deze opinie verscheen zaterdag 1 mei 2010 in De Paardenkrant.

6 reacties op “New Forest-stamboek moet zich specialiseren

  • --

    ik heb ook een new forest D-pony.

  • léon de Jong

    Hannes heeft volkomen gelijk.De forester heeft het juiste temperament voor een sport pony.Het type wil men houden zoals het 40 jaar geleden was je hoort inderdaad hij of zij staat goed in het forest type.Op de keuringen zie de sportponies achteraan lopen .En dat is niet goed juist die ponies zijn te verkopen.We hebben ook nog een gelders stamboek dat is een groot goed maar we hebben daaruit ook een moderne fokkerij van spring en dressuur paarden.Die weg zou mijns inziens het New forest stamboek ook in moeten slaan .Het fokbeleid mist kennelijk poniesport mensen.

  • Fokker

    Er zijn ook genoeg typische foresters met goede bewegingen en goed gebruik van de achterhand!

    De New Forestpony is nog zuiver, voor zover een ras nog zuiver kan zijn. En dat moet je niet veranderen. Een gekruiste New Forest is geen New Forest meer. Als je dat wilt gaan doen, dan kun je beter NRPS gaan fokken!

  • ben

    ik ben met de tekst grosso modo er mee eens maar hoe past het golden wonder verhaal hierin, persoonlijk heb ik graag dit bloed in de lijn, heeft al heel wat goede sportpony’s voortgebracht.

  • Anna

    Volgens mij heeft de heer Fokker het stukje niet helemaal goed begrepen. Het gaat over specialisatie niet over een ander ras fokken.

    Ik ben het met de heer Brummer eens. Sport is de toekomst. De forest is een brave pony maar aan alleen braaf heb je niets. Kinderen willen sporten en presteren.

    Nogmaals de heer Brummer wil volgens mij geen ander ras. Wat het GW betreft, akls dat er niet geweest was hadden we nu niet zo ver geweest met de foresters.

  • ben

    Anna, ik ben het totaal met je eens.
    Sport is de toekomst en inderdaad als het gw bloed er niet had geweest was de NF niet zo ver geraakt, toch als je de laatste berichten leest van de NF stamboeken weren ze het GW als de pest. Zie maar naar de laatste fokrichtlijnen en inschrijvingen van veulens.
    Zeer jammer. Persoonlijk denk ik dat je dit bloed beter kunt koesteren dan te weren.
    Net hierdoor ga ik afwijken van het NF stamboek en elders fokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.