Ga naar hoofdinhoud

Tuigpaarden hebben therapeutische werking

Atleet met Henk Hammersdoor Henk Lassche
De finaledag van de KWPN-hengstenkeuring in Den Bosch was aangenaam om mee te maken. De ambiance was top, het KWPN-merk werd stevig neergezet, er waren veel goede paarden en er waren veel fokkers aanwezig. Het KWPN had ervoor gekozen van de zaterdag weer een fokkerijdag te maken. De belangrijkste beslissingen – aanwijzing voor het verrichtingsonderzoek en de kampioenskeuring – vielen op deze dag. In aanwezigheid van vele, emotievolle fokkers. Zo hoort het.

Een aantal jaren geleden heeft het bestuur van de regio Noord zich hard gemaakt voor zo’n programma-invulling. Want de laatste jaren gebruikte het stamboek de zaterdag(fokkers)dag voor de marketing van het KWPN-merk, inclusief de veiling. Het gehele programma stond als het ware ten dienste van de ‘categorie het grote geld’. Vraag was dus hoe de tuigpaarden hierin zouden passen, klein van geld en getal als ze zijn. Het geloof is er immers ook niet direct dat tuigpaarden het merk KWPN internationaal een push gaan geven.

Let wel, het merk KWPN kan niet genoeg worden versterkt en mensen met een grote beurs moeten alle aandacht krijgen. Hoe meer hoe beter. Maar boven alle andere belangen verheven staan de vele fokkers. Juist voor hen en hun familie moet op de vrije zaterdag de emotie van het KWPN-paard beleefd kunnen worden. Juist de fokker heeft in fokkerijland Nederland, met zijn goede kennis en infrastructuur, bijgedragen aan het huidige succes.

Duidelijke lijn
Ik ben blij dat stamboekbestuur en -directie deze koers weer inzetten, en hopelijk blijven ze nu koersvast. Uiteraard met een prominente plaats voor de betere tuigpaarden. Het past prima, zorgt voor afwisseling, zorgt voor sfeer en die tuigpaarden kunnen er tenminste tegen om applaus en aanmoediging te krijgen op het moment dat ze die verdienen. Een verademing is dat vergeleken met de gespannenheid en nervositeit van publiek en deelnemers als de dressuurpaarden worden geshowd. Ik durf de stelling aan dat de tuigpaarden een therapeutische en ontladende werking hebben op zo’n evenement.

Een aantal hengsten in het groepje dat is aangewezen, lijkt potentie te hebben. Zoals de kampioen 739 (v. Roy M) en 776, de Vulcano-zoon uit de Lony-stam. Een paar hengsten vielen nu meer op dan in de eerste bezichtiging in Zwolle, zoals de reservekampioen 750 (v. Victory). Het voordeel van de twijfel had ik niet gegeven aan de andere Victory-zoon 751 en zeker niet aan de zwarte Nando-zoon 733. Ook hier was ik afwijkend ten opzichte van het verslag in De Paardenkrant.

Waarom benut de vernieuwde hengstenkeuringscommissie niet de kans die werd geboden om een duidelijke lijn te laten zien? We willen graag aanhaken bij het KWPN-merk. Een merk dat wereldwijd bekend is en vermaard om haar moderne sportpaarden, die mooi en vooral luxe zijn. Om deze fokkerijlijn aan te houden moeten de fokkers soms aan het denken worden gezet. Dat kan door een goed optredend ’tuigpaard’ niet mee te nemen op basis van exterieur (niet luxe en verfijnd) en een oninteressante bloedopbouw. Zo’n beslissing zal stof doen opwaaien, maar dan hebben we tenminste de discussie scherp.

Show in alle facetten
De show om de Oregon Trofee was mooi. Voor het overgrote deel door het optreden van Atleet met toptrainer en tuigpaarden-rolmodel Henk Hammers. Wat een show geeft die combinatie! Ook het optreden van Cizandro eerder die dag bij de nieuwe jaargang was goed. Al is het nog lastig inschatten hoe deze over één à twee jaar uitkomt in de grote koers. Maar dat was bij Atleet ook lange tijd een groot vraagteken. Dat geeft dus hoop.

Over Cresendo (van die moeder met haar grote hoofd, maar met blonde staart en manen) had commissievoorzitter Henk Rootveld veel superlatieven over. Persoonlijk zou ik deze hengst, die op zich aardig goed rondging, een voorzichtiger commentaar geven.

Overigens zou het niet hebben misstaan als op het achterterrein een voorselectie had plaatsgevonden voor de Oregon Trofee en de uiteindelijke strijd in de hoofdpiste was gestreden met hooguit drie hengsten.

Wat was het mooiste van de Oregon Trofee? De promotie, de emotie, de strijd en het publiek! Dat waren zo’n vijf minuten tuigpaardensport zoals die bedoeld is. Ik heb ervan genoten door tussen het publiek de show in alle facetten te observeren.

Deze dag heb ik als tuigpaardliefhebber ook genoten van aparte dressuurhengsten. Laat de tuigpaardenfokkerij zijn best doen om zowel bij het merk KWPN en zijn topevenement als ook bij de kwaliteit van de dressuurpaarden aan te haken. Als ik de lijn dan positief doortrek, gaan we als tuigpaardliefhebbers ook meemaken af en toe de grote bedragen van dressuurpaarden aan te raken.

Henk Lassche uit Rouveen was van 2005 tot 2010 lid van de fokkerijraad en waarnemend voorzitter van de KWPN-regio Noord. Daarnaast is hij actief in de organisatie van diverse (tuigpaard)evenementen.
Deze opinie verscheen woensdag 16 februari 2011 in De Paardenkrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.