Ga naar hoofdinhoud

‘Fokkerij moet inspelen op verandering dressuursport’

Klaus Roeser De dressuursport is de laatste jaren flink veranderd. Er is steeds meer aandacht voor het showelement. Dat zie je met name terug in de kür op muziek. Niet de paarden die het braafst door hun proef lopen, maar de dieren die de meeste uitstraling hebben in de ring winnen tegenwoordig.

Of dat een goede verandering is, vraag ik mij ten zeerste af. Ik vind dat de paarden op het hoogste niveau tegenwoordig minder ontspannen en ‘durchlassig’ door een proef lopen dan voorheen. Maar wat ik van de verandering vind doet er eigenlijk niet veel toe. Door de verandering in de sport, komt er ook een verandering in de markt en daar moet je naar kijken. Het belangrijkste in de fokkerij is dat je de markt bedient en daar kan de Duitse dressuurpaardenfokkerij nog veel winnen.

Specialisatie
Om de markt te kunnen bedienen moet de fokkerij in Duitsland nog meer gespecialiseerd worden. Daarbij is het heel belangrijk dat je bekijkt waar je nu staat en waar je heen wilt. Als marketingman doe ik niet anders. Er wordt nu in mijn ogen nog geselecteerd op teveel kenmerken tegelijk. De snelste vooruitgang in de fokkerij boek je in mijn ogen door op minder kenmerken te selecteren.

En er zijn drie kenmerken waar in mijn ogen nog strenger op geselecteerd moet worden in de toekomst. Dat zijn de aanleg voor de verzamelde oefeningen, het karakter en de uitstraling. De Duitse paarden kunnen in veel gevallen niet piafferen en passageren zoals dieren van andere stamboeken dat doen. Je moet je afvragen hoe dat komt en hoe je dat kunt verbeteren.

Het andere punt is het karakter. Daarmee bedoel ik niet dat een paard braaf is, maar dat het de wil heeft om te presteren. De brave paarden die als jong paard niet een keer op zij springen komen meestal niet op het hoogste niveau. Je hebt paarden nodig die er echt voor willen gaan in de ring. In Duitsland wordt op het moment nog teveel waarde gehecht aan braafheid.

Met het juiste karakter kom je ook al dichterbij de uitstraling die tegenwoordig nodig is in de ring. Een dressuurpaard moet er tijdens de proef een schepje boven op willen doen.

Sport achtergebleven
Naast het feit dat we qua dressuurpaarden niet meer de allerbeste dieren fokken, denk ik ook dat we kritisch moeten kijken naar de rijderij in Duitsland. Ik denk dat de rijderij is achtergebleven op de fokkerij. We hebben verzuimd om de juiste trainers in Duitsland te houden en ik denk dat het Duitse opleidingssysteem niet meer het beste ter wereld is. Het opleidingssysteem is teveel gericht op braafheid. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de Bundeschampionate worden de brave paarden die onverstoorbaar door hun proefje lopen en geen foutje maken vooraan gezet. Er moet meer aandacht komen voor de aanleg als dressuurpaard. Wat maakt het uit dat een drie- of vierjarige een keer opzij springt als hij verder heel getalenteerd is? Door dat er teveel pijlen zijn gericht op correctheid, komt de uitstraling van de paarden in het geding. In mijn ogen moet zowel de fokkerij als de rijderij in Duitsland onder de loep genomen worden. Pas dan kunnen we de gewenste vooruitgang boeken.

Eenheid In bijvoorbeeld Nederland lukt het wel om paarden te fokken die meer gespecialiseerd zijn. Nederland heeft het grote voordeel dat ze maar een toonaangevend stamboek hebben. Als in Nederland een beslissing wordt genomen, geldt dat voor bijna de gehele rijpaardenfokkerij. In Duitsland ligt dat met alle verschillende stamboeken anders. Op dit moment verschillen de stamboeken nog teveel van elkaar.

Ik denk dat het belangrijk is dat de stamboeken meer verenigd gaan werken. Het uitgangspunt van elke fokkerij is hetzelfde: de markt bedienen. De stamboeken willen nu nog teveel hun eigen denkwijzen beschermen. Als Duitsland weer vooraan wil komen te staan met de fokkerij van dressuurpaarden is het belangrijk dat de neuzen dezelfde kant uit komen te staan. In principe hebben de Europese stamboeken genetisch allemaal hetzelfde uitgangspunt door de internationalisering van de fokkerij. Met wat we in genetisch in huis hebben moet het zeker mogelijk zijn om weer aan de top te komen.

Klaus Roeser is chef d’équipe van het Duitse dressuurteam en manager van Paul Schockemöhle’s marketingbedrijf.
Deze opinie verscheen vrijdag 14 oktober 2011 in De Paardenkrant

3 reacties op “‘Fokkerij moet inspelen op verandering dressuursport’

 • Karel de Lange

  De visie van dhr. Roeser bevat m.i. nog al wat tegenstrijdigheden.

  Aan de ene kant wil hij betere dressuurpaarden in Duitsland produceren omdat ze o.a. matig kunnen piafferen en passageren en aan de andere kant wil hij minder kenmerken in de selectie meenemen.

  Het goed kunnen piafferen en passageren is echter een onderdeel van de verzameling en dat is weer een gevolg van de totale (evenwichtige en harmonieuze) bouw en niet van een of twee onderdelen bij een dressuurpaard.

  Ook is het Roesser kennelijk niet opgevallen dat de Nederlandse successen op de recente EK kampioenschappen veel meer het gevolg van ondanks dan dankzij het fokbeleid zijn.

  Behoudens Parzival hebben o. a. Uthopia, Valegro, Totilas en Fuego niet het door het KWPN gewenste dressuurmodel. En het zijn juist deze paarden die in de verzamelde oefeningen met kop en schouders boven de andere paarden uitsteken.

  Als Roesser de Duitse dressuurpaardenfokkerij wil verbeteren, kan hij zich beter afvragen waarom deze paarden zo goed scoren en die fenotypische kenmerken in de beoordelingsselectie op te nemen. Dan staat hij met de nog beschikbare populatie in Duitsland in no-time weer aan de top.

 • PAARDENFOKKERIJ_OLYMPUS

  Klaus Roeser zal ongetwijfeld zijn sporen ergens verdiend hebben.
  in dit stuk komt dat echter totaal niet naar voren waar dat zou mogen zijn.

  Als manager van het marketing bedrijf van PS zou je toch moeten weten wat de markt voor de afzet van jaarlijks tienduizenden paarden inhoud!

  Mijn stellige overtuiging is dat er geen markt is voor voor paarden ,die wegens hun scherpte slechts geschikt zijn voor meer dan gevorderde ruiters.

  Bovendien is het een complete misvatting dat paarden die braaf zijn NIET de wil hebben om te presteren.
  Ik zou bijna zeggen integendeel. Deze paarden hebben de wil to please, dus de wil mee te werken en dus ook om er een schepje bovenop te doen.

  Fokkerij op een karakter dat bij het minste geringste omgedraaid staat brengt maatschappelijk niet alleen het paard in diskrediet waardoor het buiten rijden misschien verboden wordt, maar ook speel je als fokkerij organisatie gewetenloos met mensenlevens slechts om met de weinig zeggende ranking het eigen ego wat op te poetsen. Een weinig verheffende moraliteit!

  En waarvoor……..!!!!
  Ik zou Roeser willen adviseren om eens te gaan analyseren(behoord toch bij zijn professie), waar uitstraling door ontstaat.

  Dan kom je direct bij takt ,bij rechtgerichtheid,
  bij lichtheid, bij harmonie tussen ruiter en paard, bij ongedwongenheid en ja bij draagvermogen (waarbij slechts deFarn-kleinzoon Ferro de Nederlandse fokkerij vooruit geholpen heeft)

  Dus kom je ook direct bij de rijderij terecht . De Duitse Baucher stijl die inmiddels ver verwijderd is van hun Steinbrecht in Das Gymnasium des Pferdes versus de Engelse stijl van Carl Hester en Dujardin .Zij rijden volgens de techniek ( veel harmonischer , veel meer lichtheid) van Gueriniere , Weyrother en inderdaad Steinbrecht.

  En wie hadden er op het EK de meeste uitstraling? Wie hadden het teamgoud?

  Misschien zou deze chef d`equipe zijn hand eens in eigen boezem moeten steken.

  Deze opinie is een van de meest foute die ik in lange tijd gelezen heb.

  Sjaak Hoedjes

 • Meta

  Het is toch prachtig en leerzaam wat de oude Duitse leermeesters te vertellen hebben zou je denken,met het welzijn van het paard tijdens het rijden als belangrijkste voorwaarde en het uiteindelijke succes als beloning…..
  http://www.youtube.com/watch?v=l1jF4E4QnAg&NR=1

  En wat een passie proef je als je “Das Gymnasium des Pferdes” stukje voor stukje leest en probeert voor te stellen hoe je dat zelf gaat uitvoeren…

  Jammer dat juist deze man zo van het mooie pad af is gegaan en niet meer kiest voor ontspanning en durchlässigkeit,de basis van alles ,maar dat hij de afzetmarkt (het grote geld dus ) belangrijker vindt.

  Hij had een hele goede les kunnen trekken uit de afgelopen EK ,waar een schitterend staaltje Hoge school rijkunst ( Scala der Ausbildung)werd gegeven door bv Carl Hester ,met ontspanning,karakter en uitstraling als belangrijkste ingrediënten.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Lees ook