Ga naar hoofdinhoud

4 sterren voor informatieve en persoonlijke show De Radstake

De Paardenkrant-Horses.nl Hengstenshowtest 2017 De show van De Radstake was eerder dé hengstenshow en nog steeds weet de familie Venderbosch hoe ze een show in elkaar moet zetten. Met veel veulentjes (hoofdzakelijk zelf gefokt), veel afwisseling, een blokje met de grootheden van het station (Toulon, Berlin, Tangelo van de Zuuthoeve en Phin Phin die alle vier nog in topconditie verkeren) en commentaar van Johan Venderbosch himself. 

Terwijl Amor mij aan mijn linkerhand begroette op de Twenteroute, zag ik mijn spiegel een Mercedes met trailer naderen. Wat denk je? Wéér Hennessy achter me. Hoe is het mogelijk?

Aangekomen bij de grote rijhal kreeg ik een A4’tje met het showprogramma in mijn handen gedrukt (YES) en zag ik daarop nog een zwarte dressuurhengst die me blijft achtervolgen: Glamourdale. Ik heb de Lord Leatherdale-zoon dit showseizoen al tig keer gezien.

Ik krijg bijna het gevoel dat het voorbestemd is dat ik met een van deze zwarte gladjakkers dek.

Koffie & Cake

Familie Venderbosch, ook eigenaren van de discotheek en het zalencentrum ‘De Radstake’, waar ik in mijn jeugd menig biertje dronk, hoef je weinig uit te leggen over gastvrijheid. Bij aankomst was er koffie en thee en na afloop weer koffie (of iets sterkers) en krentenwegge in het zalencentrum.

Omdat ik bepaalde hengsten al voor de tweede keer zag binnen een paar dagen, ging ik ook tijdens de show nog op zoek naar koffie, maar die was niet te vinden. Eigenlijk was dat ook niet nodig, want de fokker die de afwisselende en rappe show wilde volgen had niet eens tijd om voor een tweede keer koffie te zoeken.

****

Parkeren & Plassen

Oké, De Radstake is misschien niet het jongste bedrijf met een superdeluxe rijhal, maar alles was uit de kast gehaald voor deze presentatie. Stoelen waren van de zolder getrokken en afgestoft zodat de (oudere) fokkers een comfortabel plekje hadden om te zitten, aan beide korte zijdes was een grote tribune opgebouwd en aan een lange zijde was ook nog ruimte om te zitten. Plassen hoefde niet in een wc-wagen, maar kon gewoon in het zalencentrum. Dik voor elkaar!

*****

Rondje voor de fokkers

Nadat Raymond Kamphuis me twee ponyhengsten en een veulen had getoond, begon de show met hengsten van De Radstake en partnerstations de VDL Stud, Joop van Uytert, Luc Tilleman, Gertjan van Olst en Johan Hinnemann. Ook was de kampioen van de Belgische hengstenkeuring, O’Neill van ’t Eigenlo, naar de Achterhoek gekomen. Trotse fokker Dany van Lombergen liet hem zelf nog een rondje aan de hand zien.

Johan Venderbosch deed samen met Bert de Ruiter zelf het commentaar en scoorde daarmee bij mij pluspunten. Ook het toegeven van een inschattingsfout met kampioenshengst In Between (v. Toulon) getuigt wat mij betreft van grote klasse. “We hebben het met hem fout aangepakt en hadden hem niet meteen in de verrichtingstest aan moeten bieden”, zei Venderbosch bij de presentatie van de nu Zangersheide en AES goedgekeurde hengst.

In totaal verschenen er 32 hengsten in de baan (waar ik direct wat fokadvies van Venderbosch bij kreeg) en maar liefst 15 nakomelingen van deze hengsten. Veulentjes uit eigen fok, maar ook drie- en vierjarigen, de Sorento-zoon Súperio onder Johans kleindochter Kristy de Roo: al met al een show met veel unieke fokkerij-informatie.

****

Meet&Greet

De show van de Radstake was persoonlijk door het zelf gegeven commentaar en ook duidelijk een plek waar het Achterhoekse fokkersgilde elkaar ontmoet. Daarvoor was – zeker na afloop van de show – ook de gelegenheid. Op stal zijn de hengsten te bekijken en ook voor een praatje met de collega-hengstenhouders die hun hengsten bij de Radstake toonden, was ruimte.

****

Eindbeoordeling

De rijhal van de familie Venderbosch was niet tot de nok gevuld en dat vind ik zonde. Eigenlijk zou De Radstake bomvol moeten zitten met dressuurfokkers die op basis van een of twee video’s al dekten met Revolution of van plan zijn dat dit jaar te doen. De vader van de miljoenenhengst van Andreas Helgstrand liep namelijk onder Steffi Wolf op de hengstenshow van De Radstake en deze Rocky Lee toonde ook nog eens twee veulens.

Ik vraag me weleens af in hoeverre de mensen die Revolution gebruikt hebben zich hebben verdiept in zijn afkomst. Het zien van de vader en diens nafok gaf mij in ieder geval informatie die ik elders niet had kunnen opdoen. En dat – samen met gastvrijheid, een vlotte afloop, goede hengsten en veel nafok – zorgt er voor dat ik vier dik verdiende sterren uitdeel.

****

Klik hier voor alle hengstenshow beoordelingen van onze Mystery Fokker

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook