Danzig, de vijfjarige volle broer van Totilas, heeft vorige week zijn 70-dagen-test in Schlieckau, voor het Oldenburger stamboek, met onvoldoende resultaat afgelegd.
Voor de dressuur kreeg de KWPN-geregistreerde hengst een schamele 7,51, voor het springen een 6,61. De eindscore kwam uit op 7,13. De hoogste punten, met een eindscore van 8,49, waren voor een nog naamloze driejarige zoon van Fürst Romancier. Voor de dressuur kreeg hij een 9,11.
Bron: St. Georg
Of het resultaat van Danzig ofwel Totilas II onvoldoende is om voor goedkeuring door het Oldenburger stamboek in aanmerking te komen, moet nog blijken wanneer hij eventueel voor de commissie verschijnt. Als dat al gaat gebeuren. De kwalificatie die de St. Georg geeft, luidt: “abgeschlagen”, hetgeen je kunt vertalen als: “heeft zichzelf gedevalueerd.”
De jury op het teststation kan/mag geen “voldoende” of “onvoldoende” uitspreken, dat is voorbehouden aan de stamboeken. Daarom staan de hengsten in het resultatenoverzicht ook niet gerangschikt naar score van hoogst naar laagst. Wie dat doet, ziet dat Totilas II voor totaalscore op de 18e plaats, voor dressuurscore op de 10e plaats en voor springscore op de 21e plaats staat van 23 deelnemers. De cijfertjes in de kolom ZW-HLP geven de fokwaarde weer, berekend uit deze scores, met daarbij de afwijkingen ten opzichte van de fokwaarden voor de naaste verwanten: bij deze hengst + 3 voor dressuur en – 11 voor springen. Een fokwaarde berekenen uit een verrichtingsonderzoek lijkt me meer een gokwaarde,in NL heet dat officieel: verwachtingswaarde. Zolang er van een hengst geen relevant/substantieel aantal kinderen internationaal loopt gedurende een niet al te korte periode, is een fokwaarde iets dat je met een korreltje zout moet nemen. Beste voorbeeld is de beroemde volle broer, die eerst enorm piekte om vervolgens in een enorme dip weg te zakken. Door omstandigheden. Maar omstandigheden zijn niet erfelijk, evenmin als de wat-als-vraag: wat zou Totilas (I) allemaal niet nog meer gewonnen hebben als hij bij Edward Gal was gebleven? Twee gouden medailles in Londen? In plaats daarvan één brozen teammedaille op het EK in Rotterdam, twee jaar geleden. Dat was het dan, tot nu toe. Zo betrekkelijk is het allemaal!