Ga naar hoofdinhoud

91 jonge Friese hengsten naar Leeuwarden

fries kfps keuring rozet

De KFPS Hengstenkeuring 2019 gaat donderdag 10 januari van start met de tweede bezichtiging van jonge hengsten. Hiervoor heeft het ongekende aantal van 91 hengsten zich gekwalificeerd. Dat blijkt nu de gegevens van de röntgenfoto's en de test op spermakwaliteit beschikbaar zijn. Deze worden door het Friese stamboek altijd na de eerste bezichtiging geëvalueerd.

Slechts een extreem klein aantal hengsten is afgevallen op basis van de eisen die aan röntgenfoto’s en spermakwaliteit gesteld worden. Van de 102 voor de tweede bezichtiging aangewezen hengsten kregen er slechts 11 geen groen licht. Ook in kwalitatieve zin lijkt het een prima jaargang te worden, zo laat het KFPS weten. Van de deelnemende jonge hengsten hebben 43 paarden een exterieurfokwaarde van 106 of hoger. Vorig jaar waren dit er 25.

Jehannes 484 is het meest geziene vaderdier, hij heeft maar liefst 16 zonen die door mogen. Jouwe 485 wordt door negen zonen vertegenwoordigd. Onder de 91 hengsten zijn 18 vierjarige paarden en één zesjarige hengst, de rest is drie jaar oud.

Traditie

De tweede en derde bezichtiging van de jonge Friese hengsten vindt traditiegetrouw plaats op de donderdag en vrijdag van de Friese Hengstenkeuring (Faderpaard) in Leeuwarden, die komende week plaatsvindt. Op zaterdag 12 januari is de kampioenskeuring van de reeds goedgekeurde dekhengsten en worden de jonge hengsten die – na de derde bezichtiging – aangewezen zijn voor het Centraal Onderzoek aan het publiek getoond.

 

Overzicht afstamming en fokwaarden deelnemende hengsten

 

Bron: KFPS / Horses.nl

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook