Ga naar hoofdinhoud

Column Dirk Willem Rosie: Aanleg

Opinie
Kirsten Beckers met Habanna. Foto: Melanie Brevink-van Dijk
Kijk eerst even naar de video van Marcus Ehning en Comme il faut in de barrage om de Wereldbeker in Madrid. Daar zie je twee freaks van Moeder Natuur samen het onvoorstelbare doen. Als de zoon van die andere twee freaks Ratina Z en Cornet Obolensky heel blijft, wie gaat hen dan nog stoppen?



Het bruggetje naar waar dit stukje werkelijk over gaat is Moeder Natuur. Zij hoort de fokkerij te dicteren. Maar ze was in de eerste omloop van de KWPN-hengstencompetitie niet steeds aan het woord. Ik zou niet weten waarom we hengsten anders tegen elkaar laten strijden dan om de partners voor onze merries te vinden. Daarvoor moeten we alles over hun natuurlijke aanleg te weten komen.

Potentiële Grand Prix-paarden

‘Aanleg’ is niet voor niets één van de kenmerken die in de hengstencompetitie worden beoordeeld. Enkele toptalenten in de klasse L van de Isah-dressuurcompetitie kwamen er met karige punten van af, terwijl je toch de vlag uit zou moeten steken als er potentiële Grand Prix-paarden in de baan zijn. Een scherp paard als Hometown (Apache x Ferro) is als vierjarige inderdaad nog wat gespannen, een krachtpatser als Habanna (Vivaldo x Van Gogh) heeft geen hoog tempo nodig om in balans te lopen. Wegens spanning, c.q. een laag tempo kwamen ze in het stuk niet voor.

Getrikste hengsten

Uiteraard is het gereden zijn ontzettend belangrijk. Jonge paarden moeten tegen al te ambitieuze ruiters in bescherming genomen worden, fokkers moeten niet bij getrikste hengsten dekken. Maar wat nou als bijvoorbeeld Trafalgar (v. Totilas) in alle harmonie met zijn draftalent smijt? Moet je hem dat kwalijk nemen? Moet hij dan voor draf en harmonie een lager cijfer krijgen?

Voorbespreking

Bij de vierjarige springpaarden stond het vizier van de juryleden helemaal te weinig op natuurlijke aanleg. Het punt voor het gaan tussen de hindernissen verdwijnt al zo lang als ik naar paarden kijk in de mist en ook ditmaal was er kennelijk geen voorbespreking geweest om te bepalen waar nou precies op moest worden gelet. Of die voorbespreking was er wel, maar dan is er gekozen voor datgene waar fokkers niets aan hebben.

Clinic parcours rijden

De hele klasse L van de Blom-hengstencompetitie was één superinteressante clinic parcours rijden met jonge springpaarden. Maar daar was ik niet voor gekomen. Ik wil weten hoe springpaarden tussen de hindernissen galopperen, hoe ze zich laten sturen en remmen. Of ze straks als zesjarige duur aan een Amerikaanse amateur verkocht kunnen worden of dat ze met hun lastige rijerij door moeten lopen tot ze 1.60 m springen. Deze wezenlijke informatie kwam in het punt voor het gaan tussen de hindernissen niet tot uitdrukking.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

[email protected]

5 reacties op “Column Dirk Willem Rosie: Aanleg

  • Corrie Wouters

    Goed voorbeeld doet goed volgen:

    Hamminga illustreerde waar zijn passie voor lesgeven vandaan komt. Het verbeteren van een paard, waarbij je zorgvuldig kijkt naar de combinatie en het paard eerlijk van achter naar voren rijdt, blijft Johan bekoren. Dit keer koos hij voor voor ‘basiscombinaties’, paarden die iedere instructeur in de baan kan krijgen. Hoe ga je aan de slag met een paard dat geen uitzonderlijke gangen heeft, niet bijzonder goed gebouwd is of bijvoorbeeld groot en nog slap is? Aan de hand van deze voorbeelden liet Hamminga zien dat met eenvoudige aanwijzingen veel kunt bereiken.

    Johan Hamminga hield een uitdrukkelijk pleidooi om de paarden meer naar voren te rijden, naar de hand toe en niet te verzanden in terugrijden en in de krul trekken. Paarden worden te vaak tegengehouden en het beeld waar we naar streven op elk niveau is een paard dat los door zijn lijf, in harmonie met de ruiter, ontspannen de gevraagde oefeningen toont.

  • lonneke

    Gelukkig! Wij zaten op de tribune naar de jonge dressuurpaarden te kijken en groot was onze verbazing over de cijfers en het bijbehorende commentaar over een aantal hengsten. Onze gedachten waren dezelfde als die van de heer Rosie! Het leek erop dat natuurlijke aanleg juist afgestraft werd! Er viel ons echter nog wat op, een van de hengsten was in stap vreselijk onregelmatig, dit werd geweten aan spanning, de hengst was echter vrijwel niet gespannen en liep zelfs aan een losse teugel tijdens het commentaar moment. Het voeten en beenwerk van een andere hengst zorgde bij ons wederom voor verbazing. Het stokpaardje van het KWPN is toch exterieurmatig correcte paarden? Wij vroegen ons af: hoe is deze hengst ooit door de keuring gekomen? Blijkbaar vindt het KWPN dat de hengst veel extra’s heeft, maar voor ons was het ronduit schrikken om te zien. Het heeft onze kijk op de werkwijze van de hengstenkeuringscommissie,in het geval van deze hengst, in een ander licht gezet.

  • Henri

    Er is nog nooit een kok gevonden die naar alle monden koken kan, dus mag wat mij betreft iedereen naar eigen inzicht be (ver)oordelen en op basis van eigen bevindingen handelen, alleen zou het leuk en prettig zijn dat de aangereikte informatie zo dicht mogelijk bij de waarheid ligt.

  • ad

    Als ik HC springen kijk is het gaan tussen de hindernissen het enige waar ik op let zeker bij de jongere hengsten, want die sprong kan wel eens ‘geholpen’ zijn. En juist de soeplesse in het lijf, het kunnen en willen schakelen, de galop, de balans na de landing etc is m.i. belangrijk bij de vererving. Die cijfers zeggen mij sowieso niet zoveel.
    Mis ook nog steeds bij de HK, nu net weer gestart, het springen voor de dressuurhengsten. Bij de keuringen in Dld, alle dagen fantastisch in beeld gebracht door Clipmyhorse, zag je heel duidelijk dat een zekere handigheid en soeplesse over een sprongetje ook duidelijk terug te zien was in de bewegingsvorm. Belangrijke informatie dus.

  • Hay.van Enckevort

    Ik heb er ook geen moeite mee dat ik in maart 2017 een veulen verwacht van COMME IL Faut .
    Halfzus of halfbroer van Cornet’s Comrade z .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.