Ga naar hoofdinhoud

Acepromazine aangetroffen bij Reesinks Vaderland

Vaderland (v. Vitalis) - Foto: Equitaris.de/Wegener

Het Westfaals Verband maakte in een verklaring bekend dat bij Vaderland (Vitalis x Krack C), één van de drie reservekampioenen van de Westfaalse Hengstenkeuring 2018, acepromazine in het bloed is aangetroffen ten tijde van de keuring. Dit is een kalmeringsmiddel dat onder andere hoofdbestanddeel is in Vetranquil en Sedalin. De uitslag van de keuring is ongedaan gemaakt en Vaderland is dus voorlopig reservekampioen en goedgekeurde hengst af. Eugène Reesink, die de hengst voorstelde op de keuring, verklaart hoe dit kon gebeuren.

“De dag voor de keuring zijn er op verzoek van potentiële klanten hals- en rugfoto’s van Vaderland gemaakt. Hierbij heeft hij en verdoving gekregen en dat is in het bloed aangetroffen”, vertelt Reesink. “We schrokken er zelf enorm van toen we de uitslag hoorden. Op de dag dat de foto’s zijn gemaakt waren we zelf op de keuring in Oldenburg en wordt er dergelijke medicatie gebruikt moet je daar natuurlijk een melding van maken bij het Verband, maar daar heeft nooit iemand bij stilgestaan.”

Helder verhaal

Nadat het Westfaals Verband het lage percentage acepromazine aantrof in het bloed van de hengst, werd een onderzoek gestart. “We konden direct verklaren hoe dit heeft kunnen gebeuren en ook zijn trainer en de kliniek konden bevestigen dat hij de verdoving heeft gekregen voor het maken van de röntgenfoto’s. Dankzij de heldere uitleg en het feit dat het om een heel laag percentage ging, is het Westfaals Verband er gelukkig mild mee omgegaan.”

Goedkeuring

Over twee à drie weken kan de reservekampioen weer voor de commissie verschijnen en opnieuw voor goedkeuring in aanmerking komen. “We snappen de houding van het Verband heel goed en kunnen het ook alleen maar waarderen. Ze zijn statutair verplicht dit bekend te maken en hoewel het even schrikken is, zijn er ergere dingen”, aldus Reesink.

Verklaring Beckmann

De hengst werd op de keuring voor 370.000 euro afgeslagen en veilingmeester Bernd Richter meldde dat de hengst door Belgen was aangekocht. Even later werd bekend dat de hengst bij Mathieu Beckmann ter dekking zou komen. Beckmann heeft inmiddels ook een verklaring afgegeven over de dopingtest en meldt op facebook dat Vaderland hem als pachthengst ter beschikking is gesteld door de Nederlander Jan Pieter Dalsem.


Bron: Horses.nl/Westfaals Verband

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook