De Haflingerhengst Sterago is in ere hersteld. De in Duitsland al goedgekeurde hengst, werd op de hengstenkeuring in Nederland niet goedgekeurd vanwege een veterinaire bemerking. Eigenaar Els Nijenhuis liet het daar niet bij zitten. Op de Faculteit in Utrecht is geconstateerd dat er in géén geval sprake was van een overbeet. Sterago kreeg daarom alsnog groen licht.
Wel is Sterago in Nederland een dekbeperking opgelegd (S10) waarmee de jury aangeeft dat de hengst niet geheel in het gewenste type staat. “En die dekbeperking, dat hadden ze ook niet moeten doen”, vindt de vader van Els Nijenhuis, die samen met zijn dochter niet erg te spreken is over de manier waarop alles is gegaan. Volgens Nijenhuis heeft de procedure al een paar dekkingen gekost. “Er waren al een paar afspraken om een merrie bij de hengst te laten dekken, maar die zijn nu niet doorgegaan.”
Lees vrijdag meer in De Paardenkrant.
Bron: Horses.nl/De Paardenkrant – Jacquelien van Tartwijk
© Horses.nl, overname niet toegestaan. Op dit artikel rust copyright.
zo zie je maar eens weer..als je geen geld hebt dan kom je niet aan je rechten!
het recht vd sterkste geldt nog steeds..en dat zal nooit veranderen hoewel ..?? zou het misschien toch kunnen zijn dat de mensheid evolueert?
veel geluk met deze hengst..en probeer aub niet over de rug van het dier uw gelijk te halen want hij heeft niets te doen met ons commerciele denken, hij wil gewoon hengst zijn.
respekt daar is waar het omdraait in deze..en dit geldt voor alle partijen..
veel geluk en wijsheid toegewenst en een gelukkige toekomst
Tini
Jammer dat de dierenarts, die tijdens de hengstenkeuring aanwezig was, alle negativiteit over zich heen krijgt zowel in dit als in het vervolg-artikel:
Bij zo’n keuring kan een dierenarts een hengst goed of af keuren aan de hand van wat hij/zij ziet en voelt. Ze hebben geen apparatuur bij zich om te kunnen meten of te bepalen of de overbeet erfelijk is of spullen waarmee ze tanden kunnen trekken. Als de dierenarts een paard met meer dan een halve tand overbeet tegenkomt, kán hij/zij, aan de hand van wat zij zien/voelen, dat paard niet goedkeuren!
Nu heeft de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht bij de desbetreffende hengst bloed geprikt (is dat nodig als het om de stand van het gebit gaat?), tanden getrokken en uitgemeten dat er op latere leeftijd geen sprake is van een overbeet.
Goed nieuws voor de eigenaar, maar als er al zoveel testen en controles zijn uitgevoerd op deze hengst, dan zal de eigenaar ook wel niet zo zeker van zijn zaak geweest zijn.
Het stoort mij zeer dat de dierenarts die bij de hengstenkeuring aanwezig was als slecht wordt neergezet en de Faculteit Diergeneeskunde als held. De manier van keuren is namelijk niet met elkaar te vergelijken…