Ga naar hoofdinhoud

Andresen baseert zaak Handsome O op ‘bokker’

Handsome O (Johnson x Rousseau). Foto: Melanie Brevink-van Dijk

De Noorse paardeneigenaresse Kristen Andresen wil voor de rechtbank van Groningen een groot aantal getuigen horen om vast te stellen dat de kampioen van de hengstenkeuring Handsome O al aan hanentred leed toen zij de Johnson-zoon op 7 februari 2015 voor 300.000 euro kocht op de KWPN Select Sale. Dit bepleitten haar advocaten Damiën Berkhout en Sophie van Roessel gisteren in de rechtbank Groningen.

Op de KWPN Select Sale was Handsome O vorig jaar de klapper van de dag. Drie weken nadat de hengst geveild was, werd hij afgemeld voor de Deense hengstenkeuring. In maart kwam naar buiten dat de hengst aan hanentred leed. Andresen wil via het getuigenverhoor ophelderen dat inzender Jan Brouwer en veilingorganisator KWPN wisten van het gebrek, wat zij deden om dit te verbergen en wie daarbij betrokken waren.

Andresen beroept zich onder meer op een getuige die een discussie op het paardenforum Bokt.nl voerde. Deze ‘bokker’, hippisch fotograaf en webredacteur van Hoefslag Anniek van Schaik, heeft na haar berichten op Bokt haar verklaring ook notarieel laten vastleggen. Van Schaik wil tegenover de rechter verklaren dat fysiotherapeut Tunna Morriën haar zou hebben verteld dat Handsome O voorafgaand aan de KSS al leed aan hanentred.

In haar notariële verklaring beweert Anniek van Schaik dat Morriën “in haar hoedanigheid als fysiotherapeut betrokken was bij de verzorging van de jonge hengsten tijdens het keuringsproces en de veiling op 7 februari 2015”. De KWPN-hengsten worden echter helemaal niet fysiotherapeutisch verzorgd. En Tunna Morriën laat in een verklaring weten dat zij Handsome O nooit heeft gezien of behandeld en dat zij nooit werkzaam of betrokken is geweest bij de KWPN Select Sale of de KWPN-hengstendagen.

Toen de geloofwaardigheid van de verklaring van Van Schaik aan de orde kwam en de advocaat van Andresen het woord ‘misdrijf’ in de mond nam, reageerde KWPN-advocaat Wibe Reddingius: “Van Schaik heeft inderdaad een misdrijf gepleegd door onder ede te verklaren dat Morriën Handsome O heeft behandeld. Zij heeft de hengst nooit gezien.”

Na de vaststelling van de gebreken bij Handsome O heeft dr. Inge Wijnberg van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzoek ingesteld. Hierbij kwam in elk geval vast te staan dat Handsome O inderdaad lijdt aan een ernstige vorm van hanentred.

Het KWPN blijft op het standpunt staan alleen bemiddelaar te zijn geweest bij de verkoop van Handsome O. Jan Brouwer handhaaft met klem zijn standpunt dat hij een gezond paard heeft afgeleverd.

Over drie weken wordt bekend of de rechter een getuigenverhoor toelaat en welke getuigen dan gehoord mogen worden.

Lees morgen het volledige verhaal in de Paardenkrant. De krant staat vandaag voor abonnees al online.

Bron: Horses-de Paardenkrant

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

2 reacties op “Andresen baseert zaak Handsome O op ‘bokker’

  • Manon

    Raar verhaal…
    Als dit al duidelijk was, waarom is de hengst ooit kampioen geworden? Het bestaat niet dat dit op de een of andere dag ontstaan is. Een blunder van het KWPN!

  • Venema

    Lijkt me raar dat iemand zoals van Schaijk die toch ook een reputatie hoog heeft te houden dit zomaar uit haar duim zuigt. Je verzint dit toch niet? Vreemd dat het KWPN zich zo blijft onttrekken aan haar zorgplicht naar kopers toe! Ik vind eigenlijk dat het KWPN hierin de slechte verliezer is en het paard altijd had moeten terugnemen. Deze mevrouw Andresen lijkt me zeer vermogend dus zij zal zeker door gaan met procederen. Lijkt me niet echt goed voor de naam van het KWPN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook