Ga naar hoofdinhoud

Arezzo VDL-merrie uitschieter in Winschoten met 85/85

Arezzo VDL hier met Jessica Kürten Foto: Pierre Costabadie/ www.arnd.nl

Op de Groningse stamboekkeuring gisteren in Winschoten lag het gemiddelde niveau hoog en scoorden meerdere paarden 85 punten voor hun verrichting. Van de 17 driejarige merries werden er 13 tot stermerrie bevorderd, terwijl de dag goed was begonnen met vier oudere merries die stuk voor stuk ster konden worden verklaard. “Dat was een hele mooie start, want twee van de oudere merries kregen bovendien 85 punten voor het springen”, vertelt inspecteur Bart Henstra.

De vierjarige Carambole-dochter I-Pielone (mv. van Zuidhorn) van fokker Gerardus Post kreeg de 85 punten voor het springen 75 punten voor exterieur. “Deze  merrie staat goed in het rechthoeksmodel en is goed ontwikkeld. Ze galoppeert lichtvoetig, ruim en met veel balans. Voor zowel de reflexen als het vermogen kreeg ze 85 punten want ze springt telkens heel gemakkelijk naar boven, met veel macht en ze kan goed doorschakelen boven de sprong.”

Namelus R

Met 70/85 verdiende de vierjarige Il Karla (Namelus R x Veron) van fokkers Gea en Andries Veenstra het sterpredicaat. “Met haar 1,61 m zou ze meer ontwikkeld mogen zijn maar op de hindernissen toonde ze zich een echte atleet. Deze rassige merrie kreeg 90 punten voor haar super vlugge reflexen, ze springt heel goed in de manieren en maakte de sprong telkens goed af achter.”

Dagtopper

De hoogste punten waren voor de driejarige Arezzo VDL-dochter Jefrieda (mv. Indoctro) van fokkers H. Schut en F.B. Oldenburger. Zij werd ster met 85/85. “Dit is een aansprekende merrie met goede verhoudingen in haar model, een sterke bovenlijn, een mooie voorhand en hard fundament. Ze galoppeert met veel kracht en springt met veel overzicht. Naarmate het hoger werd begon ze steeds beter te springen, met een goede beentechniek en zeer goede sprongafloop”, vertelt Henstra.

Carambole

Met 80/85 viel ook Joliciapina (Carambole x Tangelo van de Zuuthoeve van fokkers J. Bos, F.G. Bos-Evenhuis en F.S. Bos) van Nienke en Josien Post heel positief op. Zij kreeg 90 punten voor haar techniek. “Dit is een goed gemodelleerde merrie die met zeer goede manieren en veel lichaamsgebruik springt. Ze valt in het lijntje op met haar goede overzicht en goede sprongafloop. Bovendien liet ze een hele constante verrichting zien.”

Quasimodo van de Molendreef

De Quasimodo van de Molendreef-dochter Jernita L (mv. Quite Easy I) van fokker G.J. Lucas werd ster met 85/80. “Deze extra gemodelleerde merrie heeft veel bloeduitstraling en is heel vlug op de sprong. In galop zou ze nog wat meer mogen schakelen maar op het hout toont ze zich heel vlug en atletisch.”

Harley VDL

Ook voor 80 punten sprong Josina VDP (Harley VDL x Vegas VDL) van fokker Hindrik van der Ploeg, die 75 voor exterieur kreeg. Deze correct gemodelleerde merrie springt met veel macht en goede reflexen. Met dezelfde bovenbalk werd de zevenjarige Zapatero VDL-merrie Florence (mv. Metall) van fokker Sipke Bijzitter en mede-geregistreerde M.C. van Valkengoed ster. Deze grootramige merrie toonde zich heel voorzichtig en vlug, en kreeg 85 punten voor haar reflexen.

Bron: KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook