Ga naar hoofdinhoud

Arjan van der Waaij nieuwe voorzitter Veulenveiling Prinsjesdag

Arjan van der Waaij
Na een voorzitterschapsperiode van zo’n vijftien jaar bij de Nationale Veulenveiling Prinsjesdag heeft Herman Verhagen uit Schoorl de scepter overgedragen aan de Utrechtse makelaar en springpaardenfokker Arjan van der Waaij uit Eemnes. “Het is goed dat er weer nieuwe mensen komen met nieuwe ideeën. Ik heb het met erg veel plezier gedaan. Het is een leuke en succesvolle club die altijd goed gedraaid heeft”, blikt Verhagen terug.

Herman Verhagen was zelf de opvolger van Gerrit Deen, één van de grondleggers van de NVP. “Het ontstaan van de veulenveiling is toch wel een heel leuk verhaal. Piet Meinen en Gerrit Deen wilden hun veulens laten veilen in Borculo, maar ze kwamen niet door de selectie heen. Toen besloten ze zelf een veulenveiling te houden op Prinsjesdag. Piet ging al regelmatig naar de veilingen in Oldenburg en zag dat het daar al veel professioneler aan toe ging dan in Nederland. Kleur in de boekjes, meer tamtam. Hij zette de NVP direct goed op de kaart.”

“Toen ik er bij kwam stond de veiling al stevig in de schoenen. Er kwam meer structuur tijdens de vergaderingen en de werkzaamheden werden dermate omvangrijk dat we een jaar of 11 geleden organisatiebureau EQI inschakelden voor de organisatie, het secretariële gedeelte en de afwikkelingen. Het stichtingsbestuur is voor de selectie blijven zorgen, keurt de begroting goed, bepaalt de selectiecommissieleden en is verantwoordelijk voor het beleid. Aanvankelijk hield men hier in Noord-Holland zich wat vast dat het ‘ons evenement’ moest blijven, maar na de verhuizing naar Ermelo en de toenemende buitenlandse belangstelling vanuit fokkers en kopers is de veiling van Noord-Hollands clubje naar een internationale veiling uitgegroeid.”

Het motto Kracht van Prestatie speelt sinds een jaar of twaalf de hoofdrol. Mooie veulens met een prima bloedlijn komen niet meer klakkeloos door de selectie, er moet aantoonbaar prestatie in de merrielijn zitten. “De beste reclame is als je zo’n veulen later tegenkomt in een landenwedstrijd of Grote Prijs. Je merkt dat ons motto z’n vruchten afwerpt. Vorig jaar werd er meer dan een miljoen omzet gerealiseerd en met zo’n 100 veulens dit jaar verwacht ik dat de omzet verder stijgt. Ik wens Arjan van de Waaij veel succes.”

Arjan van der Waaij, heeft samen met zijn vrouw en twee zonen in Eemnes zijn bedrijf, Waaij Stud waar jaarlijks tien tot vijftien veulens geboren worden en is sinds een half jaar betrokken bij de NVP. “Echt een professioneel bedrijf”, was zijn eerste indruk. “De ambitie en de verplichting naar de voorgangers is natuurlijk om dit in stand te houden. Mijn taak is om leiding te geven, samen met het bestuur worden de beslissingen genomen. Dit project doe je samen, ook in combinaties met de selecteurs en niet te vergeten met EQI. We zijn allemaal liefhebbers die er veel tijd insteken om een goede veiling neer te zetten en we zijn blij dat fokkers hun goede veulens aan de NVP gunnen.”

Vorig jaar werden de dressuur- en springveulens voor het eerst gesplitst tijdens de veilingdag en dat zal dit jaar op dinsdag 16 september weer zo zijn. Nieuw is de verhuizing naar de nieuwe hal van de KNHS. “Best spannend, maar een nieuwe ambiance kan ook nieuwe mogelijkheden bieden. De collectie is volgens ons weer van hoge kwaliteit, maar dat zullen de kopers uiteindelijk beslissen. We verwachten weer veel animo vanuit het binnen- en buitenland. Dit jaar is er meer dan ooit over de grenzen geselecteerd. Niet dat het daar per se beter is, maar wel interessant voor de bloedspreiding. Ik heb er heel veel zin in!”

Bron: Horses / NVP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.