Ga naar hoofdinhoud

Belgen kiezen massaal voor de vader van de kampioen

Manchester van 't Paradijs (v. Elvis ter Putte)
Terwijl KWPN-springfokkers in 2015 massaal kozen voor vierjarige hengsten (Grandorado TN, Grand Slam VDL en Glenfiddich VDL), dekten de BWP-fokkers in dat jaar het meest met oudere hengsten. In 2016 werden bij het BWP de meeste veulens geregistreerd van de onder Karline de Brabander in de internationale sport actieve hengst Elvis ter Putte (Diamant de Semilly x Darco): 136. De piek in zijn dekkingen is te verklaren, hij leverde in 2015 de kampioen van de BWP-keuring

In totaal werden er in 2016 iets minder dan 3.000 veulens geregistreerd bij het BWP. Daarmee stijgt het aantal geregistreerde veulens bij het BWP licht, zoals bij onder andere het KWPN en bij de Duitse stamboeken eveneens in 2016 zichtbaar was.

De vader van de kampioen

Elvis ter Putte is de volle broer van Favorit ASK, die dit jaar op de Deense keuring werd uitgeroepen tot hengst van het jaar. Hij leverde in 2015 de kampioen van de Belgische keuring: Manchester van ’t Paradijs.

Opvallend: waar de Nederlandse fokkers massaal lijken te kiezen voor de kampioen van het verrichtingsonderzoek, gaan de Belgen voor de vader van de kampioen.

Thunder geeft het stokje over aan Tangelo van de Zuuthoeve

De meeste veulens werden in zowel 2014 als 2015 van BWP-ambassadeur Thunder van de Zuuthoeve (Argentinus x Nimmerdor) geregistreerd. De nafok van Thunder begon in 2013 en 2014 op te vallen en – alsof ze het op voorhand wisten – dekten veel BWP-fokkers met Thunder voor zijn dood begin 2015.

In 2016 staat hij niet meer in de top, wel een andere Zuuthoeve-hengst: Tangelo van de Zuuthoeve (v. Narcos II) van dekstation De Radstake. Van hem werden er 56 veulens geregistreerd in 2016, waarmee hij 4e staat.

Vigo d’Arsouilles

De Wereldkampioen van 2010, Vigo d’Arsouilles (v. Nabab de Reve), is de laatste jaren bij het BWP goed voor veel veulens. In 2016 werden 66 veulens ingeschreven bij het BWP, in 2015 waren dat er iets meer: 78. Op de lijst van hengsten met de meeste BWP-veulens in 2016 staat hij 2e. Totaal komt hij nu op 618 veulens bij het BWP.

Cornet Obolensky

Cornet Obolensky, of zoals de Belgen liever zeggen Windows van ’t Costersveld, doet het pas sinds de laatste jaren goed in België. De door Westfalen ‘ingepikte’ Belg (uit een Nederlandse stam) heeft in totaal 192 veulens geregistreerd bij het BWP. Daarvan 62 vorig jaar en 69 in 2015.

Bron: Horseman.be

2 reacties op “Belgen kiezen massaal voor de vader van de kampioen

  • jos wouters

    Snap alleen hoe het kan dat het kwpn nu een stijging ziet,vorig werd nog geschreven dat het aantal sterk terug liep,alsmede ook geregistreerde paarden.Ik heb begrepen dat veel kwpn fokkers zijn overgestapt naar aes en zangersheide vanwege de kosten van inschrijven

  • Edsko Takens

    De vraag is: Fok je kampioenen met de kampioenen zelf of met hun ouders, die al bewezen hebben kampioenen te kunnen brengen. Zou hier wel eens meningen over willen zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.