Ga naar hoofdinhoud

België start Koudbloedkoepel

In België is de Koudbloedkoepel opgericht. Deze organisatie wil alle koudbloedrassen in de Benelux, die daar geen stamboek hebben, bundelen en promoten. Voor dat laatste is er samenwerking met de vereniging Trekpaard Promotie Vlaanderen (TPV). Samen organiseerden ze zondag een keuring en showdag in Gent.

De Koudbloedkoepel omvat niet de Nederlandse en Belgische trekpaarden die in beide landen een goedlopend stamboek hebben. ,,Maar koudbloedrassen die in België geen stamboek hebben kennen problemen met onder meer de registratie van veulens”, aldus Koudbloedkoepel-voorzitter John Vandewalle. ,,Neem bijvoorbeeld de Boulonnais, waarvan het moederstamboek in Frankrijk zit. Mensen kennen daar de weg niet en daarom loopt de administratie stroef.” 

De Koudbloedkoepel is gestart met vier rassen: de Boulonnais, Cob Normand, Comtois en Percheron. De Confederatie van het Paard regelt de registratie van de paarden. De Koudbloedkoepel hoopt de registratie te zijner tijd zelf te kunnen doen. ,,We hebben een erkenning aangevraagd, maar zolang we dat niet hebben, mogen we ook niet de registratie doen. Ooit hopen we volwaardig te kunnen draaien als stamboekvereniging met de uitgave van een paspoort.” En dan ook zelf een hengstenkeuring houden? ,,Dat zijn nog heel veel stappen verder. Deze rassen zijn niet zo numeriek aanwezig en dat maakt het moeilijk.”

Bron Horses.nl/De Paardenkrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook