Ga naar hoofdinhoud

Bert Rutten over afstammelingenkeuring dressuur: ‘Blij met deze collecties’

Exclusief
Nolita F v. Inclusive x Scandic - Foto: Rick Helmink

Tien KWPN-dressuurhengsten toonden vandaag op de centrale afstammelingenkeuring in Ermelo hun nafok. Hengstenkeuringscommissievoorzitter Bert Rutten was blij met wat hij te zien kreeg en dat was ook terug te horen in zijn toelichtingen, die af en toe wel wat lastig van elkaar te onderscheiden waren en waarin kritische noten veelal ontbraken. Four Legends KS (v. Wynton), Inclusive (v. Everdale) en Just Wimphof (v. De Niro) kwamen op de proppen met een mooie collectie. 

Intro K (Apache x Rousseau), waarvan bij het KWPN in 2018 12 veulens werden geregistreerd, liet zes veulens zien in Ermelo. De nog naamloze N (uit Folda II v. Tuschinski) van G.C. van der Koppel uit Wadenoijen kwam aan kop te staan. Over de collectie zei Rutten: “Uniforme collectie rassige en hoogbenige veulens met veel uitstraling. De stap is ruim, in draf hebben de veulens veel souplesse en in galop balans.”

Scoreformulier nafok Intro K

Een knap koppie van Intro K Foto: Rick Helmink

Jerveaux

Jerveaux (Ferdeaux x Jazz), waarvan bij het KWPN in 2018 41 veulens werden geregistreerd, liet zeven veulens zien. Nil Nequit Amor (Jerveaux x Havidoff) van J.G. Stegerman uit Dedemsvaart werd bovenaan gezet in deze groep. Rutten zei het volgende: “Een uniforme collectie met ruim voldoende ontwikkelde veulens die ruim voldoende in het dressuurpaardenmodel staan en veel uitstraling hebben. Thuis werden de veulens in het rechtshoeksmodel gescoord, hier kunnen de veulens af en toe wat meer lengte hebben. Het beenwerk is doorgaans correct, waarbij we enkele malen een franse stand en een steil achterbeen hebben waargenomen. De stap is ruim voldoende tot goed, de draf lichtvoetig en de galop heeft souplesse. Het achterbeen zou bij enkele veulens meer ondergebracht kunnen worden.”

Scoreformulier nafok Jerveaux

Nil Nequit Amor (Jerveaux x Havidoff) Foto: Rick Helmink

Four Legends KS

Four Legends KS (Wynton x Ferro), waarvan bij het KWPN in 2018 60 veulens werden geregistreerd, liet acht veulens zien. Hier stond New Balance (Four Legends x Matterhorn) van J. Gloudemans uit Nuland bovenaan. Rutten: “Een uniforme groep goed ontwikkelde veulens met voldoende uitstraling, waarbij de halslengte positief opviel. De stap is goed van ruimte en souplesse, de draf kan wat meer bergop en de galop kan nog wat meer balans hebben.”

Scoreformulier nafok Four Legends KS

Judy de Winter filmt trots ‘haar’ Four Legends KS-veulens – Foto: Rick Helmink

Iconic B

Iconic B (Bon Bravour x Jazz), waarvan bij het KWPN in 2018 73 veulens zijn geregistreerd, liet zeven veulens zien. Hier kwam Nobility S (Iconic B x Krack C) van M. Spitzers uit Slagharen aan kop. Rutten was ook hier te spreken over de collectie: “Een uniforme collectie ruim voldoende tot zeer goed ontwikkelde veulens die goed in het rechthoeksmodel staan. Het fundament is over het algemeen correct, af en toe sabelbenig. De stap heeft ruimte en lichaamsgebruik, de draf ruimte, afdruk en gaat de bergop en in galop tonen de veulens ook veel afdruk.”

Scoreformulier nafok Iconic B

Nobility S (Iconic B x Krack C) – Foto: Rick Helmink

Incognito

Incognito (Davino V.O.D. x Vivaldi), waarvan bij het KWPN in 2018 136 veulens werden geregistreerd, liet zeven veulens zien. Hier stond Napoleon (Incognito x Fidermark) van W.B.A. Nijhof uit Haaksbergen bovenaan. Rutten vertelde dat de collectie getoonde veulens positief afweek van de thuis gescoorde veulens. “Deze veulens zijn rassig en staan goed in het dressuurpaardenmodel, hebben uitstraling en een mooie hals. De stap is ruim met voldoende lichaamsgebruik, de draf is lichtvoetig en de berg op en in galop hebben de veulens balans.”

Scoreformulier nafok Incognito

Napoleon (Incognito x Fidermark) – Foto: Rick Helmink

Just For You

Just For You (Uthopia x UB 40) bracht bij het KWPN in 2018 twaalf veulens, acht daarvan verschenen in Ermelo (zes op naam van van Just for You’s eigenaar Tim Coomans!). Hier stond Norton TC (Just For You x Ampere), die Tim Coomans samen met L. Bouwman uit Zuid-Beijerland in bezit heeft, bovenaan. Rutten was opvallend positief over deze Coomans-collectie: “Een uniforme collectie veulens die veel uitstraling heb ben en ruim voldoende in het dressuurtype staan. De stap is iets wisselend, de draf lichtvoetig, met een mooie voorbeentechniek en net zoals de galop de bergop.”

Scoreformulier nafok Just For You

Tim Coomans is fokker en eigenaar van bijna alle Just For Yous Foto: Rick Helmink

Inclusive

Inclusive (Everdale x Uptown) bracht in 2018 bij het KWPN 48 veulens, daarvan kwamen er tien in Ermelo, waarbij het model en het front van deze veulens positief opviel. Hier kwam Nolita F (Everdale x Scandic) van H.J.F. Franke uit Enschede bovenaan. Rutten deed nogmaals zijn ‘gebruikelijke’ zegje: “Een uniforme collectie voldoende tot zeer goed ontwikkelde veulens die goed in het dressuurpaardenmodel staan en daarbij hoogbenig zijn. Over het algemeen correct in het fundament. De stap is zeer goed, de draf heeft ruimte, de galop ook, maar daarin zouden de veulens meer mogen dragen.”

Scoreformulier nafok Inclusive

Nolita F (Inclusive x Scandic) Foto: Rick Helmink

For Ferrero

Uit de eerste ‘illegale’ jaargang van  For Ferrero (For Romance I x Don Crusador), die pas in het najaar van 2017 werd goedgekeurd, werden in 2018 57 veulens geregistreerd bij het KWPN. Zeven daarvan kwamen naar Ermelo, waarbij Nikadin S (For Ferrero x Trento B)van Stal van de Sande volgens de jury het beste veulen was. “Een uniforme collectie veulens die ruim voldoende tot zeer goed in het rechthoeksmodel staan. De veulens zijn hoogbenig en hebben een lange schoft.”

Scoreformulier nafok For Ferrero

Nikadin S (For Ferrero x Trento B) – Foto: Rick Helmink

Il Divo

Il Divo (Winningmood x Oscar) bracht in 2018 bij het KWPN 16 geregistreerde veulens, daarvan waren er zeven in Ermelo. Vijf van Il Divo’s eigenaar familie Van Norel en één van de twee overige veulens ging met de prijs aan de haal: Nouveauté Prinses (Il Divo x Uphill) van Eimert Fikse uit Oene. Over de collectie zei Rutten: “Een uniforme collectie die ruim voldoende in het dressuurpaardenmodel staan, hoogbenig zijn en het fundament is correct. Meerdere veulens zijn lang gekoot. De stap is zeer goed, de draf is lichtvoetig en goed van ruimte de galop heeft ruim voldoende ruimte en balans.”

Scoreformulier nafok Il Divo

Nouveauté Prinses (Il Divo x Uphill) – Foto: Rick Helmink

Just Wimphof

Van alle hengsten die vandaag een collectie toonden in Ermelo heeft Just Wimphof (De Niro x Riccione) in 2018 de meeste (KWPN geregistreerde) veulens op de wereld gezet: 191. Daarvan kwamen er 10 in Ermelo, waarbij Nique (Just Wimphof x Apache) van J. van de Schaaf uit Hantumeruitburen bovenaan kwam te staan. De veulens van Just Wimphof vielen positief op in beweging, maar misten af en toe ontwikkeling. Rutten deed nog een keer het standaard riedeltje: “Mooie uniforme collectie met ruim voldoende tot goed ontwikkelde veulens, die zeer goed in het type staan en veel uitstraling hebben. Het fundament is correct en hard. De stap is ruim voldoende, de draf lichtvoetig en de bergop en de galop heeft veel balans.”

Scoreformulier nafok Just Wimphof

Nique (Just Wimphof x Apache) Foto: Rick Helmink

Lees aanstaande woensdag in De Paardenkrant een uitgebreid verslag van de afstammelingenkeuring. De gehele afstammelingenkeuring is terug te zien in het archief van ClipMyHorse.tv. 

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

6 reacties op “Bert Rutten over afstammelingenkeuring dressuur: ‘Blij met deze collecties’

 • Kathinka van den Bovenkamp

  Je moet als fokker onderscheid maken hoeveel een hengst heeft gedekt. Als je tien veulens kan laten zien en ze laten zich goed zien geeft toch heel ander beeld dan een hengst die 200 merries dekt. Los van het lineair scoren lijkt het me een beter beeld geven als veulens blind geprikt worden voor de afstammelingenkeuring. En niet de beste door de hengstenhouders uitgezocht, wat bij veel dekkingen ander beeld geeft. Wat ik van de andere ring mee kreeg is dat bij de springveulens wat meer commentaar, positief en negatief, werd gegeven.

 • Eugène Reesink

  We drinken een glas, doen een plas, en alles blijft zoals het was.

 • Karel de Lange

  Volgens Rutten gaan de veulens van Incognito, Inclusive en Just Wimphof lichtvoetig en bergop terwijl de foto’s net het tegenovergestelde laten zien. Geen van deze veulens op de foto toont een dalende achterhand en een rijzende voorhand. Ze staan in de draf met praktisch het volle gewicht op een voorbeen, ligt het zwaartepunt niet in het midden maar tussen de voorbenen en laten deze hoogbenige veulens geen balans maar een zeer ernstige onbalans zien. Hoogbenigheid geeft overigens per definitie onbalans.

 • Joop van Uytert

  Beste Karel,

  Fijn dat u alles zo goed weet. U schrijft veel en op papier denkt u veel te weten. Mogen we eens een paard van u ten tonele zien?! Want mensen die echt kennis van zaken hebben komen ook regelmatig met een goed paard tevoorschijn. We wachten af…….

  Betreffende uw commentaar op Dhr. Bert Rutten en de foto’s van deze 3 veulens slaat u volgens mij de plank volledig mis. Deze 3 veulens lopen met een actief achterbeen (ook op de foto’s) en hebben de voldoende tot goed omhoog!

  M. vr. Groet Joop van Uytert

 • verstraeten Jan

  Beste Hr.Van Uytert
  Ik moet helaas Dhr. De Lange gelijk geven. De draf kent volgende fases: ondersteuning linker diagonaal – zweefmoment – ondersteuning rechter diagonaal. Ik denk dat we het hier over eens kunnen zijn. Ik zie echter op verschillende foto’s dat de veulens een (bijkomende) fase laten zien. Namelijk: een voorbeen aan de grond en de drie anderen reeds in het zweefmoment. Dit moment mag in een zuivere draf nooit voorkomen. Er valt Dhr. Rutten echter niets te verwijten. Dit “fenomeen” kan je op een keuring met het blote oog niet waarnemen. Hiervoor heb je foto’s of een vertraagde opname nodig. Maar het is er wel en het is niet goed.

 • Karel de Lange

  Beste Joop,
  Dank voor het compliment. Als je weet hoe een gebalanceerde draf (zoals die in de FEI/KNHS-regels staat voorgeschreven) er uit hoort te zien, pretendeert dit nog niet dat je alles weet. Daar gaat het hier ook niet over. Hier gaat het over de balans in de draf en daarmee sla niet ik maar u de plank volledig mis. Van balans is slechts sprake als het te verplaatsen gewicht gelijk over de dragende benen wordt verdeeld en heeft dus niets van doen met hoeveel een achterbeen disfunctioneel omhoog wordt getrokken als het diagonale voorbeen nog aan de grond staat. De draf is immers een takt- ritmebeweging!! In de afzetfase hoort derhalve het vertrekkende achterbeen een fractie ná het diagonale voorbeen de grond te verlaten en in de landing hoort het landende achterbeen een fractie vóór het diagonale voorbeen de grond te raken. Helaas zien we steeds meer en meer net het omgekeerde en dus steeds meer onbalans. Een van de belangrijkste oorzaken is het gebrek aan evenwicht in de bouw van de moderne dressuurpaarden waarbij het zwaarte (diepste) punt niet in het midden van het paard maar steeds meer tussen de voorbenen ligt. De voorgeschreven balans en harmonie hebben derhalve plaatsgemaakt voor de hectische en spastische voorstellingen van de moderne polderdressuur en deze onevenwichtig gebouwde paarden rest niet meer dan een lange en pijnlijke weg van onbalans. Nog even voor Jan Verstraeten: Dit valt wel degelijk met het blote oog waar te nemen. Dat deden de mensen vroeger ook toen er nog geen video’s en camera’s bestonden. Je moet alleen wél weten hoe een gebalanceerde draf er uit hoort zien.
  Met vr. gr.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook