Ga naar hoofdinhoud

Beste fokwaarden voor Breitling W, Escolar en Follow Me

Escolar met Hubertus Schmidt - Foto: Equitaris/Wegener
Op de FN fokwaardeschattingen 2017 staan drie hengsten bovenaan met een fokwaarde van 169. De hoogste fokwaarde op basis van de wedstrijdsport is voor Wolfram Wittigs Breitling W (169/85% zekerheid). Bij de fokwaardeschatting op basis van jonge paarden-beoordelingen delen de achtjarige Escolar (v. Estobar NRW) en de zevenjarige Follow Me (v. Fürstenball) plaats 1. Beide eveneens met een fokwaarde van 169. 

Zowel de fokwaarde van Escolar als die van Oldenburger kampioenshengst Follow Me werd dit jaar voor het eerst berekend. Omdat uit de eerste jaargang van Escolar veel merries deelnamen aan merrietesten, verschillende hengsten werden getest en een flink aantal nakomelingen in Reitpferdeprüfungen voor driejarigen liepen, heeft hij direct al een zekerheid van 82%. Bij Follow Me ligt de zekerheid iets lager op 75 %.

De KWPN gefokte, en dit jaar overleden, Don Juan de Hus (Jazz x Krack C) doet niet veel onder voor de twee toppers met een fokwaarde van 168 (91%) en ook Vivaldi (Krack C x Jazz) heeft diezelfde fokwaarde, met een zekerheid van 90%. Bij de top-1 procent (fokwaarde van 148 en hoger bij de fokwaardeschatting op basis van jonge paarden-beoordelingen) horen ook de KWPN’ers Bordeaux (152/93%), Krack C (151/89%) en Vitalis (149/96%).

Gescheiden fokwaarden

Op wens van de stamboeken zijn de fokwaardeschattingen vanaf vorig jaar gescheiden op de wedstrijdsport en de jonge paarden-beoordelingen (zoals bijvoorbeeld verrichtingsonderzoeken en merrietesten). In plaats van twee fokwaardeschattingen (met toplijsten met de beste 1 procent verervers), zijn er nu vier.

“Door de scheiding van de wedstrijdsport en de jonge paarden-competities geeft de fokwaardeschatting nu nog een duidelijker beeld”, vertelde Klaus Miesner, voorzitter van de FN-afdeling fokkerij, vorig jaar. Daarbij kan er door een aparte fokwaardeschatting te maken voor jonge paarden-beoordelingen ook al sneller iets gezegd worden over de fokwaarde van een jonge hengst. Bij jonge paarden-beoordelingen horen de verrichtingsonderzoeken voor hengsten, de merrietesten en wedstrijden voor jonge paarden. De punten die de nafok van een bepaalde hengst halen in de testen (zoals voor de gangen, rittigkeit etc) worden meegenomen in de fokwaardeschatting voor jonge paarden-beoordelingen.

Breitling W weer bovenaan, Don Schufro en Jazz 2e

Op de fokwaardeschatting gebaseerd op de wedstrijdsport staat Breitling W bovenaan met een fokwaarde van 169. Op de tweede plaats volgen Jazz en Don Schufro met een fokwaarde van 164. De zekerheid ligt bij Don Schufro (93%) hoger dan bij KWPN’er Jazz (87%). Bij de top 1-procent (fokwaarde van 146 en hoger) is het D-bloed en F-bloed goed vertegenwoordigd. Naast Jazz hoort er nog een KWPN’er bij de beste 1 procent: Vitalis met een fokwaarde van 151 (75%).

Klik hier voor meer informatie en de complete lijsten

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook