Ga naar hoofdinhoud

Bloedspreiding verdient aandacht in tuigpaardenfokkerij

Atleet Foto De Paardenkrant
Op de nieuwe KWPN-fokwaardenlijst voor tuigpaardhengsten die het stamboek vrijdag in Ids publiceerde, staan Patijn en zijn zoon Atleet bovenaan. Maar de hoge verwantschapspercentages van de koplopers geeft wel aan dat er goed op de bloedspreiding moet worden gelet binnen de tuigpaardenfokkerij. De Hackney Plain's Liberator kan met een verwantschapspercentage van 3,7% en hoge fokwaarde hier voor zorgen.

Het KWPN heeft de fokwaardenlijst voor tuigpaardhengsten in drie groepen verdeeld: de groep met een betrouwbaarheid van 80% of hoger, met een betrouwbaarheid lager dan 80% met nakomelingen in de sport en een groep zonder nakomelingen in de sport, oftewel verwachtingswaarden op basis van afstamming en eigen prestatie.

Bloed van Manno en Patijn

De preferente stempelhengsten Patijn en Manno staan bovenaan de fokwaarden voor tuigpaardhengsten met een betrouwbaarheid van 80% of hoger, maar voeren allebei ook een hoog verwantschapspercentage. De genen van Patijn en Manno domineren ook in de overige groepen, waarin Patijn-zoon Atleet bovenaan staat in groep twee, gevolgd door Manno-kleinzoon Cizandro. In groep drie staat Atleet-zoon Eebert ruimschoots bovenaan. Eebert komt dan weer uit een moeder van Manno. Fantijn (Patijn x Manno) staat tweede.

Bloedspreiding

De bloedspreiding lijkt bij de tuigpaardhengsten voornamelijk van de hackneyhengsten te moeten komen. Zo heeft Plain’s Liberator, die in groep twee is opgenomen met een betrouwbaarheid lager dan 80%, een verwantschapspercentage van slechts 3,7%. Daarnaast heeft hij een opvallend hoge fokwaarde van 164, waarmee hij zich kan meten met andere hooggeplaatste hengsten als Colonist en Delviro HBC, die allebei een verwantschapspercentage van boven de 13% voeren.

Dylano

Bij de tuigpaardhengsten zonder nakomelingen in de sport is een laag verwantschapspercentage in combinatie met een hoge verwachtingswaarde moeilijker te vinden. De Plain’s Liberatorzoon Dylano combineert wel een verwantschapspercentage van 9,1% met een verwachtingswaarde van 156.

Klik hier voor alle fokwaarden van de KWPN-tuigpaardhengsten 2016-2017.

Bron: KWPN/Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook
Haal meer uit je abonnement!Ontdek jouw voordelen en activeer je account.

"Ik vind het fijn om de Paardenkrant te lezen en alle mooie foto's te bekijken. De verhalen zijn toch anders dan dat je online leest.' Renate van Uytert
Haal meer uit je Paardenkrant abonnement. Activeer je account en lees ook alle Premiumberichten!