Ga naar hoofdinhoud

Blom Cup vernieuwd: strafpunten optellen en finale in met schone lei

De KWPN Kampioenschappen zijn flink gewijzigd ten opzichte van voorgaande jaren, zo wordt er begonnen met de tuigpaardendag, zijn de kampioenschappen voor menpaarden geschrapt en is de centrale afstammelingenkeuring nu tijdens de KWPN Kampioenschappen. Ook de Blom Cup (voorheen Isah Cup) is veranderd. De belangrijkste wijzigingen: de finaledeelnemers worden geselecteerd op basis van strafpunten in plaats van plaatsingspunten en in de finale (waaraan minder paarden mogen deelnemen) beginnen alle paarden met een schone lei.

De sportdag van de KWPN Kampioenschappen, met de finale van de Pavo Cup voor vier en vijfjarige dressuurpaarden en de Blom Cup voor vier-, vijf- en zesjarige springpaarden is vanaf dit jaar de afsluiter van de KWPN Kampioenschappen op de zaterdag.  De halve finales van de Blom Cup worden op woensdag 16 en donderdag 17 augustus verreden. Dit jaar wordt er voor het eerst in twee ringen tegelijk gesprongen. Bij de vijf-, zes- en zevenjarigen bestaat de tweede ronde van de halve finale uit een twee fasen parcours speciaal. Dit betekent dat alle combinaties een compleet parcours springen.

Klassement op basis van fouten en tijd

Het klassement wordt opgemaakt op basis van de gemaakte fouten over het gehele parcours én de tijd van de tweede fase. Beoordeling van beide fasen is volgens tabel A. Bij de vijf-, zes- en zevenjarigen wordt het klassement voor het bepalen van de finalisten opgemaakt door het optellen van strafpunten en niet meer door het optellen van plaatsingspunten. Hiermee telt een springfout in de tweede ronde even zwaar als een springfout in de eerste ronde.

Minder paarden in finale

Er gaan dit jaar gaan ook minder paarden door naar de finales: bij de vierjarigen maximaal 20; bij de vijfjarigen maximaal 25 en bij de zes- en zevenjarigen maximaal 20. Bij de vijf-, zes- en zevenjarigen zijn daarnaast niet meer alle dubbel nullers automatisch verzekerd van een finaleplaats. Bij ex-aequo stand voor de finaleplaatsen geeft de gereden tijd in de tweede fase van het tweede onderdeel van de halve finale de doorslag. Hier kan de tijd dus een belangrijke rol spelen.

Schone lei

In de finales wordt met een schone lei begonnen, alle combinaties gaan de finale in zonder, eventueel eerder behaalde, strafpunten. De wedstrijd blijft dus  tot het eind toe spannend en is makkelijker te volgen voor het publiek. De finales zijn op zaterdag 19 augustus en worden verreden in het hoofdstadion.

Selectie via sport of Centrale Keuring

De Centrale Keuringen zijn voor de vierjarigen een opstap naar de wedstrijden in augustus. Op de CK’s kan middels een score van minimaal 21 punten voor de manier van springen en het gaan tussen de hindernissen een startbewijs voor de eerste finaleronde worden behaald. De paarden hoeven nog geen sportstand te hebben om mee te doen aan één van de voorselecties op diverse Centrale Keuringen, wel is een startpas met combinatienummer vereist. Een paard mag aan maximaal twee selectierondes op de Centrale Keuringen deelnemen. Uiteraard kunnen de vierjarigen zich net als de vijf, zes- en zevenjarigen ook kwalificeren via de reguliere sport (minimale stand 1.00m+6 winstpunten of 1.10m+2 winstpunten).

Klik hier om alles te lezen over het uitvoeringsbesluit van de Blom Cup

Bron: KWPN.nl/Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook