Ga naar hoofdinhoud

Britten erkennen drie Nederlanders als Welsh-jury

Rhodé Thielen-van PraatDrie Nederlandse Welsh-fokkers zijn onlangs toegevoegd aan het jurycorps van de Welsh Pony and Cob Society (WPCS). Zij zijn de enige drie Nederlanders die op deze lijst staan. Harold Zoet (Ysselvliedt) was de eerste Nederlander die van het Welsh moederstamboek mag keuren. Hij slaagde een paar jaar geleden al voor de sectie A-cursus. Op 1 november op het Hartpury College te Gloucester (Gr.-Br.) voegde hij daar zijn Britse jurybevoegdheid voor de sectie B aan toe.  Rhodé Thielen-van Praat (Vennebos) en Benno Crezée (Doornzicht) zijn die dag toegevoegd aan het WPCS sectie A panel.

“Ze hebben de lat erg hoog gelegd”, zegt Rhodé Thielen. Er waren 28 deelnemers voor de sectie A-cursus en daarvan slaagden er twaalf. Bij de B was het slagingspercentage nog lager. Slechts twee van de 17 zijn toegevoegd aan het panel van die sectie. Eén daarvan was Harold Zoet.”

Het was een pittig examen. “Toen ik met één van de examinatoren in gesprek kwam, kreeg ik ook te horen waarom”, zegt Rhodé Thielen. “In het verleden kon je al keuren als je als Welsh-fokker door drie mensen voorgedragen werd aan de council. Die council besliste dan eigenlijk altijd positief. Daardoor zijn er in Groot-Brittannië naast veel vakkundige juryleden ook een aantal onkundige juryleden.”

De deelnemers werden zowel getest op theorie als in de praktijk. “Ik was niet bang voor het praktijk-gedeelte. Het begrijpend lezen in het Engels baarde me iets meer zorgen.” Het praktijkgedeelte begon met het plaatsen van vier pony’s. “We moesten de plaatsing invullen op een formulier De examinatoren hadden de pony’s vooraf al geplaatst en achteraf bleek ik dezelfde volgorde te hebben”, zegt Thielen. Toen ze een week later haar diploma thuis ontving stond er op dat ze een goede kandidaat was die duidelijk en deskundig had gesproken. “Ik hoop dat ik ooit eens uitgenodigd wordt om in Groot-Brittannië te komen keuren”, besluit Rhodé Thielen.

Lees woensdag meer in De Paardenkrant.

Bron: Horses.nl/De Paardenkrant – Daniëlle Carrière

Overname zonder toestemming niet toegestaan.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook