Ga naar hoofdinhoud

Duitsland overweegt afschaffing ondergrens verrichtingstest

De FN, de Duitse paardensport- en fokkerijkoepel, overweegt afschaffing van de ondergrens bij de verschillende verrichtingstesten. Om in Hengstbuch I te blijven moeten hengsten nu na goedkeuring op de hengstenkeuring minstens een 7,5 als totaalgemiddelde of een 8 voor de spring- of dressuuronderdelen behalen in de 14-dagentest en twee keer een 7,5 gemiddeld in de sporttesten óf een 7,8 gemiddeld in de 50-dagentest in de spring- of dressuurrichting. Het testen blijft verplicht, maar de Duitsers overwegen afschaffing van het minimum aantal punten. 

‘De verrichtingstesten zijn nu al een soort kwaliteitscheck voor de fokkers, waarbij de fokker de kans krijgt om de hengsten op meerdere onderdelen met elkaar te vergelijken. Een recente masterstudie heeft aangetoond dat het merendeel van de fokkers de hengsten met de hoogste scores voor de merries uitkiest. Het schrappen van de ondergrens zal daar nauwelijks verandering in brengen’ schrijft de FN over de overweging.

Stamboeken

‘De verschillende Duits stamboeken zijn er in de meerderheid van overtuigd dat bij de verrichtingstesten beter is om beste hengsten in de spotlight te zetten, dan zich bezig te houden met hengsten die net aan het minimum komen of daar onder blijven. In elke prestatiefokkerij gaat het om het uitkiezen van de besten’, aldus de FN.  Wanneer en of de ondergrens wordt afgeschaft is nog niet bekend.

Bron:  FN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.