Ga naar hoofdinhoud

Cardento opnieuw Paard van het Jaar in Zweden

Wiepke en Janko van de Lageweg met Cardento. Foto Lonneke Ruesink

Het Zweeds Warmbloed stamboek (SWB) heeft Cardento van de VDL Stud voor de vijfde maal uitgeroepen tot Paard van het Jaar.

De 22-jarige spierwitte Cardento was niet alleen zelf een top springpaard, maar is ook een uitmuntend prestatievererver gebleken. Hij heeft zich in de sport bewezen op het allerhoogste niveau. Onder Peter Eriksson won hij zilver op het WK, EK en de Olympische Spelen van Athene en maakte deel uit van het winnende Nations Cup-team in Rome, Drammen en Ikast. Individueel won hij verschillende Grote Prijzen. Cardento werd 6e in de kwalificatie van de Wereldbekerfinale te Götenborg, 4e in de German Classics in Hannover en 6e in de GP van Stockholm.

De fokkerijresultaten van Cardento liegen er niet om. In 2014 namen maar liefst 6 nakomelingen deel aan het WK in Normandië: Matrix, Celestine, Carisma, Duke of Carneval, Cafino en Zilverstar VDL.

In Zweden worden de kampioenschappen voor jonge springpaarden al jaren gedomineerd door zijn nakomelingen en wereldwijd zijn er diverse kampioenstitels behaald: zo werd Carisma Europees kampioen junioren en  Classic Lady werd Wereldkampioen van de 7-jarigen in Lanaken etc.

Dochter Fame DVL was met  € 380.000 de veilingtopper van de Dutch Sport Horse Sales 2015.

Cardento heeft meerdere goedgekeurde zonen waaronder bij het KWPN Dakar VDL en Grand Slam VDL, die in 2014 maar liefst 90 punten kreeg voor zijn KWPN verrichtingsonderzoek: de hoogst behaalde score ooit. In Zweden werden vier zonen goedgekeurd; Algot (SWB) 1182, Cosmopolite S (SWB) 1021, Cyklon (SWB) 1083 en de in Nederland geboren Corporal VDL.

Andere goed presterende Cardento-nakomelingen zijn onder meer Nice Stephanie, Bellefleur, Calingka, Calvin Klein, Carat, Carrera, Caribo, Carrusa, Check Picobello Z, CornettoBenibantos, Little Sparrow, Pimlico, Thriller P, Vatson Sitte, Wodan, Ziedento

Cardento is bij meerdere stamboeken goedgekeurd. In Zweden als 5-jarige toen hij er ook kampioen werd. Bij het KWPN werd Cardento als jonge hengst afgewezen, maar dat is later volop goed gemaakt. Gebaseerd op de prestaties van zijn nakomelingen ontving Cardento bij het KWPN het predicaat elite.

Bron: VDL Stud / SWB / Paardenkrant-Horses.nl

Gerelateerd:
Lamaze lovend over Check Picobello Z na winst GP – 8 februari 2016
Grote Prijs Bordeaux voor Leprévost – 7 februari 2016
Cardento-dochter topper van Jumping Talent Sale – 27 januari 2016
Cardento-zonen op plaats 1 en 2 – 20 januari 2016
Monsterscore voor Cardento-dochter Bybalia SMH – 22 december 2011
Cardento-nazaten hoog geplaatst in Zweden – 11 oktober 2011
Cardento-dochter Classic Lady wereldkampioen zevenjarige springpaarden – 17 september 2006

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook