Ga naar hoofdinhoud

CK Tuigpaard Zuid: Pamela van Hapert beste driejarige, Royalina en Hannalina kampioen en Torian Jerino veulenkampioen

Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Vandaag vond in Waalwijk bij P.S.V De Paardenvriend de Centrale Keuring van KWPN-Regio Tuigpaard Zuid plaats. Pamela van Hapert (v. Cizandro) werd als beste merrie bij de driejarigen beoordeeld. Royalina werd als tweejarige kampioen in haar rubriek wist ook het Algemeen Kampioenschap te behalen. Torian Jerino werd veulenkampioen op CK Zuid.

Inspecteur Viggon van Beest beoordeelde de merries met zijn teamgenoten Thomas van der Weiden en Harco Naber. Op kop kwam een merrie van de succesvolle fokker Hans Castelijns uit Hapert. Thomas van der Weiden licht de rubriek driejarigen toe. “We hadden in deze rubriek drie goede merries maar wel alle drie verschillende merries. Pamela van Hapert is een tuigtypische merrie met veel ras en een mooi hoofd. Ze showde zich met heel veel balans in haar geweldige draf. Deze merrie is als ze binnenkomt door haar allure meteen tuigpaard in heel haar voorkomen. Ze is een paard waar je blij van wordt.”

Piantha H

Ook de als tweede geplaatste merrie is van een succesvolle zuidelijke fokker. Het is Piantha-H van Gerrie Hermanussen uit Beers. Van der Weiden: ”Dit is een zeer goed ontwikkelde, rassige en sterk gebouwde merrie met goede verbindingen, een correct exterieur en een hard fundament. In haar beweging toonde ze takt en balans en ze beschikt over een goed achterbeengebruik. De niet te lange hals zou er nog even meer op mogen staan.” 

Pipdrini

Ook de als derde geplaatste merrie is een fokproduct van een bekende zuidelijke fokker en daar voegde deze Bart Snellens uit Valkenswaard vandaag nog een dubbel succes aan toe. Bart Snellens had niet alleen de kampioen bij de tweejarigen maar uit een andere bekende stam fokte hij Pipdrini (Hertog Jan uit Hendrini ster van Manno), de driejarige die vandaag derde werd en daarmee voorlopig keur en dus ook naar de NTD mag. Van der Weiden: “Deze merrie is een sterk gebouwde, tuigtypische merrie met een lange hals die er goed opstaat. Ze beschikt over goede verbindingen en een tuigtypisch silhouet. Ze zou nog even meer 

Royalina

Inspecteur Viggon van Beest beoordeelde samen met Thomas van der Weiden en Harco Naber de tuigpaarden op de CK in Waalwijk. Ook hier was het even als bij de driejarigen de kwaliteit die het deed en de jury gaf aan te hebben genoten van deze twee knappe tweejarige bewegers. Naar de NTD mag Royalina (Icellie uit Dasjkalina ster van Plain’s Liberator) van fokker Bart Snellens uit Valkenswaard. Thomas van der Weiden: “Deze tweejarige merrie is een royaal ontwikkelde, rassige merrie met een fraai hoofd. Ze beschikt over een zeer tuigtypische opdruk en ze draaft met takt en balans. Zowel voor als achter weten haar bewegingen zeer aan te spreken en ze draaft vanaf de eerste pas de goede kant op namelijk bergopwaarts.” Bart Snellens fokt al diverse jaren met deze stam waarvan de roots liggen bij de familie Korevaar.

Reservekampioen

Voor Hans Castelijns was er evenals bij de driejarige merries weer succes. Zijn Ratherina van Hapert (Lanto HBC uit Catherina HBC elite van Tendens HBC) werd reservekampioen en ontving een eerste premie. Zij gaat niet naar de NTD. Ze werd omschreven als een royaal ontwikkelde lang gelijnde merrie met een goede actie die in het voorbeengebruik even royaler zou mogen.

Torian Jerino

Op kop en veulenkampioen werd de eind mei geboren Torian Jerino die het eerste tuigpaardenfokproduct is van de bekende rijpaardfokker Jan Hoppenbrouwers uit Weert. Torian Jerino komt uit een goed nest, haar moeder is de hele mooie fokmerrie Helena Jerina (elite van Manno), een telg uit de bekende fokstam van Dinie Markhorst uit Brucht. Zoals zijn fokker vertelde staat Torian Jerino ‘altijd aan’ en dat wakkere en super attente als mede zijn geweldige draf maakten hem een opvallende verschijning. Viggon van Beest: “Dit hengstveulen is een uitgesproken tuigtypisch veulen met de hals er bovenop. Hij beschikt over veel uitstraling, hardheid in het fundament en hij heeft veel schakelvermogen. Het veulen draaft met takt en balans en zet zijn achterbenen er goed onder. Ik vind het een fascinerend veulen dat je kippenvel momenten bezorgd.”

Tadeo

Het reservekampioenschap ging naar Tadeo (Macho uit Charisma keur preferent van Waldemar) van f/g Gerrrie en Gert Jan Hermanussen uit Beers. Viggon van Beest: “Een voldoende ontwikkeld, sterk gebouwd veulen met een mooi hoofd, met veel kap en een aansprekende draf. Achter zou dit hengstveulen nog even meer buiging mogen tonen.” Ook voor dit veulen was er een eerste premie zodat ook voor hem de mogelijk bestaat om aangeboden te worden op de National Veulenkeuring in Ermelo

Aangespannen Regionaal Kampioenschap

In Zuid stond naast de keuringsrubrieken ook het aangespannen Regionale Kampioenschap op het spel. Van de vier merries werden er twee voor de finale uitgenodigd. Daar greep de elfjarige Hannalina (Crescendo HBC x Larix, fokker S.A. Korevaar) van en met Ad Bax de titel. Het reservekampioenschap viel ten deel aan Hans Castelijns met zijn zesjarige fokproduct Mirzela van Hapert (Cizandro x Patijn).

Bron: KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.