Ga naar hoofdinhoud

Marco Zeekaf maakt sterk keuringsdebuut met kampioene N’Abalia SMH

N'Abalia (v.Edinburgh) Foto: Jacquelien van Tartwijk

Uit een groep van veertien driejarige merries werd N’Abalia SMH (Edinburgh uit J’Abalia SMH van Zirocco Blue VDL, fokker Minne Hovenga uit Jelsum) gisteren verkozen tot kampioene bij de springmerries zaterdag op de Centrale Keuring in het Limburgse Panningen. Naar de NMK mag ook Nimaran (v. Comme il faut) van fokker H.J.J.J. Bouwmans uit Griendtsveen.

Normaal gesproken kiest Marco Zeekaf van Stal Brouwershof altijd voor de EPTM maar met N’Abalia SMH koos hij bewust voor een ander traject. Dat is beloond met de Limburgse CK-titel.

Limburgse Veulenveiling

Als veulen trok N’Abalia SMH gelijk de aandacht van Zeekaf op de Limburgse Veulenveiling. “Later heb ik begrepen dat Jos Houwen, als mede-eigenaar van Edinburgh, Minne Hovenga had geadviseerd om speciaal met dat veulen vanuit Friesland naar Limburg te komen om hier geveild te worden”, blikt Zeekaf terug. “Tijdens de presentatie van de veulenveiling had ik mijn vizier eigenlijk op een ander veulen gericht maar die viel me een beetje tegen, en dat deed hij in de veiling opnieuw. Terwijl N’Abalia SMH mij direct erg aansprak in de presentatie en ze in de veiling opnieuw kon overtuigen met haar model en galop. Daar komt haar interessante afstamming nog bij.”

Speciaal

“We fokken de veulens bij ons thuis op en daarna breng ik ze naar Jos Houwen om voor het eerst sprongetjes te gaan maken. Alle andere merries gaan van daaruit naar de merrietest maar deze merrie is altijd een beetje speciaal geweest”, vervolgt Zeekaf. “Ze is heel scherp en ik denk voor nu nog een beetje te delicaat om naar een zeven-weekse-test te sturen. Daarom hebben we met N’Abalia SMH een andere route gekozen, met dit als resultaat!”

Focus op sport

De fraaie schimmelmerrie werd met 85/80 ster, voorlopig keur, Limburgs CK-kampioene en ze is uitgenodigd voor de NMK. “Het is jammer dat Minne dit niet meer mag meemaken, ik weet zeker dat hij er ook van genoten had. Kristian Houwen is N’Abalia nu aan het rijden en ze heeft een goudeerlijk karakter. We hebben altijd vol geloof in haar gehad dus het is extra mooi om zo’n debuut als eigenaar te maken op de merriekeuring. Net als voor onze andere merries zal ook voor N’Abalia SMH de focus op de sport liggen. Daar gaat ze verder voor opgeleid worden en als het in de toekomst zo goed blijft gaan, kunnen we haar met de hedendaagse technieken altijd nog inzetten voor de fokkerij”, besluit de fanatieke paardeneigenaar.

Veertien driejarige springmerries verschenen op de Limburgse stamboekkeuring en tien van hen konden met minimaal het sterpredicaat huiswaarts keren. Acht stermerries werden aansluitend voorlopig keur/elite verklaard. “Het is een mooi concept om alles in één dag af te werken. We hebben twee bovengemiddeld springende paarden kunnen uitnodigen”, vertelt inspecteur Henk Dirksen, die samen met Cor Loeffen en junior-inspecteur Stan Creemers in de baan stond. “Het is dit jaar een beetje improviseren voor de keuringsorganisaties, en hier in Limburg is een afwisselend programma samengesteld.”

Twee NMK-tickets

“Dit is een zeer aansprekende, langgelijnde en atletisch gebouwde merrie. Ze is goed ontwikkeld en ze heeft een goede bovenlijn, een mooi hoofd en correct fundament. Bij het springen was ze iets gespannen maar desondanks sprong ze met goede reflexen en goede techniek in zowel het voorbeen als de achterhand”, aldus Henk Dirksen over de merrie.

De als tweede geplaatste Nimaran (Comme Il Faut uit Justice ster PROK van Tangelo van de Zuuthoeve) van fokker H.J.J.J. Bouwmans uit Griendtsveen, die het sterpredicaat verdiende met 75/80, mag ook naar de NMK. “Deze royaal ontwikkelde merrie staat duidelijk in het rechthoeksmodel, heeft een goede bovenlijn en een iets steile schouder. Ze zou wat meer jeugd mogen uitstralen maar heeft zich positief laten zien bij het vrij springen. Ze galoppeert met balans, springt met voldoende afdruk en een goed lichaamsgebruik. Ook maakt ze de sprong achter goed af en lijkt ze over vermogen te beschikken.”

Goede reflexen

Op de derde plaats in de kampioenskeuring mocht de Ibolensky-dochter Nima (uit Wisper ster IBOP-spr pref PROK van Numero Uno) van fokker G. Theunissen opgesteld worden. Deze goed ontwikkelde merrie heeft een langgelijnd model, veel merrieopdruk en een goede bovenlijn. Ze galoppeert met goede balans en maakte een fijne sprong. Ook voor de kampioenskeuring uitgenodigd werd de door veterinair Edwin Enzerink gefokte Next Girl (Harley VDL uit Happy Girl elite sport-spr PROK van Eldorado van de Zeshoek), één van twee volle zussen die vandaag in Panningen ster en voorlopig keur werden. Next Girl scoorde 75/80 maar werd tijdig afgemeld voor de kampioenskeuring. “Deze merrie galoppeert met voldoende balans en springt met zeer snelle reflexen en voldoende inzet. Ze was door spanning wat wisselend in haar techniek en lichaamsgebruik.”

Graadverhoging

Naast de 14 driejarigen werd er één oudere merrie aangeboden voor de keuring. Deze Kannan-dochter Lucky Touch (uit Wencke elite sport-spr PROK van Indoctro) van fokker H.J.J.J. Bouwmans uit Griendtsveen werd ster en voorlopig keur met 80/75. Dit is een goed ontwikkelde, vijfjarige merrie van 1.71m, die met goede reflexen en dito vermogen heeft gesprongen.

Bron: KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook