Ga naar hoofdinhoud

Charmeur-dochter Jambalaya CL met 80/85 naar hoogste dagscore

Op de stamboekkeuring in het Brabantse De Mortel werden gisteren 42 merries ster verklaard. Zes daarvan scoorden de mooie bovenbalk van 80/80. Charmeur-dochter Jambalaya CL kreeg de hoogste score van de dag 80/85. Bij de springpaarden waren het Thalia SR Z (v. Thunder van de Zuuthoeve) en Jambalya (v. Zirocco Blue) die de hoogste score behaalden.

Het dressuur-juryteam kreeg 46 merries te beoordelen, waarvan er aan 28 het sterpredicaat toegekend kon worden. Met 80/85 was de Charmeur-dochter Jambalaya CL (uit Dolce-Vita CL ster van San Remo) van fokker Cor van der Linden uit Nuenen de best scorende. “Dit is een mooi naar boven gebouwde merrie met jeugd, ras en correct fundament. Met haar 1.61m zou ze wat meer ontwikkeling mogen hebben. Ze stapt goed, draaft met een hele goede techniek en galoppeert zeer goed. Daarin heeft ze veel balans, gedragenheid en afdruk. Voor de galop konden we haar 90 punten geven, naast 85 punten voor de draf en houding”, vertelt Toine Hoefs.

Vier merries op 80/80

Vier merries kwamen uit op 80/80. Allereerst de Cachet L-dochter Juwelty VZ (uit Welty V.Z. ster IBOP-dres van Welt Hit II) van fokker A. Koenen uit Erp. “Deze charmante merrie beschikt over veel ras en jeugduitstraling. Ze stapt goed, heeft een functionele draf en galoppeert met gemak. Voor de stap en galop kreeg ze 80 punten.” Ook de Charmeur-dochter Jasmijn (uit Veroniek stb van Gribaldi, fokker J.A.M. Hurkmans uit Veghel) van Gebroeders Van Wijk uit Genderen kwam uit op 80/80. “Zij is een goed gemodelleerde merrie met veel front en halsbespiering. In het middenstuk zou ze een fractie sterker mogen zijn. Bewegen doet ze op een goede, functionele manier met een fijne draftechniek en ruime stap.”

Vivaldi merries

De vierde 80/80 merrie is Jorina D (Vivaldi uit Dorina ster prok pref van Donnerhall) van fokker J.C.M. Derikx uit Mariaheide. “Dit is een charmante, mooi naar boven gebouwde merrie. Ze stapt ruim en goed door het lichaam en draaft met een goede techniek in zowel voor- als achterbeen.” Met 90 punten voor haar goede draf kwam ook de Vivaldi-dochter Jolina (uit Ferrolina elite IBOP-dres d-oc van Ferro) van fokker M.A. van de Goor uit Herpen uit op 80/80. “Deze Vivaldi-merrie zou wat meer ontwikkeling mogen hebben maar heeft wel een heel sterk model en is voldoende opwaarts gebouwd. Ze stapt actief en ruim en heeft een zeer goede draf, waarin iedere pas weer haar sterke achterbeengebruik opvalt. Ook de galop kenmerkt zich door kracht en afdruk, en ze maakt een mooie zelfhouding”, aldus inspecteur Hoefs.

Springmerries

In de springrichting werden er 27 merries beoordeeld, waarvan er 14 ster werden. Twee merries scoorden 80/80. De Thunder van de Zuuthoeve-merrie Thalia SR Z (uit Miramichi van Quick Star, fokkers Erik en Josje Sleutels uit Roggel) van combinatie Aaldering/Swelheim was daar één van. “Dit is een goed ontwikkelde, correct gemodelleerde merrie met uitstraling. Ze heeft een ruime galop en ze springt mooi naar boven. Zeker op de oxers toonde ze zeer veel vermogen en maakte ze de sprong telkens extreem goed af”, licht inspecteur Arnold Kootstra toe. Met dezelfde bovenbalk verdiende Jambalya (Zirocco Blue VDL uit Waretina ster van Caretino) van fokker Wim Vissers en mede-geregistreerde Stal Krol het sterpredicaat. “Deze aansprekende merrie heeft veel ras en een lichtvoetige galoppade, waarin ze makkelijk changeert. Ze springt met een hele goede techniek, telkens mooi met de schoft naar boven, goed door het lichaam en ze maakt de sprong goed af achter.” Voor de techniek kreeg Jambalya 85 punten.

Bron: KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook