Ga naar hoofdinhoud

Charmeur en Everglade leveren kampioensveulens Rolde

De tiende editie van de veulenkeuring Noord-Drenthe in Rolde leverde sterke kopgroepen en dito kampioenen op: 32 veulens zijn uitgenodigd voor de Centrale Keuring. De Charmeur-dochter Jiska en Everglade VDL-dochter Juraya zijn uitgeroepen tot kampioenen.

“Het was een plezierige en positieve dag”, blikt inspecteur Klaas Iwema terug, die samen met Henk Dirksen de veulens keurde. “Er is altijd veel sfeer op de brink in Rolde en de kwaliteit van de veulens stemde ook zeker tevreden. We hebben 24 spring- en 8 dressuurveulens kunnen uitnodigen voor de Centrale Keuring, en hopen daar aanstaande vrijdag in Zuidenveld ook nog een mooi aantal aan toe te voegen.”

Lichtvoetig
Bij de dressuurveulens werd een kopgroep van vijf veulens samengesteld. Kampioene werd Jiska (Charmeur uit Ofra elite sport-dres v. Houston) van fokkers Riekus en Ilonka Veninga uit Stuifzand. “Dat is een heel aansprekend en goed gemodelleerd veulen met een sterke romp en veel oprichting in beweging. Ze heeft een extra galoppade en beweegt heel lichtvoetig, daarbij maakt ze ruim voldoende houding.”
Tot reservekampioen werd Jadinosa (Fairytale uit Zadinosa elite IBOP-dres v. Special D) van fokker Tineke Huizing uit Donderen verkozen. “De Fairytale is een ruim voldoende langgelijnd veulen met een lange croupe. Ze zou iets meer verbinding in de bovenlijn mogen hebben en draaft met veel ruimte. In beweging toont ze een mooie oprichting en is ze lichtvoetig.” Op de derde plek eindigde de goed ontwikkelde Journey (Dream Boy uit Zinora ster v.Houston) van fokker H. Wemmenhove uit Stuifzand. Dit veulen heeft een goed model en beweegt met veel gemak.

Veel kwaliteit springveulens
De kwaliteit was bij de springveulens nog aanzienlijk breder: 13 veulens werden uitgenodigd voor het formeren van de kopgroep. “We hebben veel kwaliteit gezien bij de springveulens en zeker in de top 7 lag de kwaliteit dicht bij elkaar.” Tot kampioen gekroond werd Juraya (Everglade VDL uit Adelwise ster IBOP-spr prok v. Arkansas) van fokker Jan Broekman uit Vledder. “Dit is een voldoende ontwikkeld veulen met zeer veel ras, en een heel mooi sportlichaam. Echt een modern veulen met een goede draf en een ruim voldoende galop. Met name vanwege haar goede model en dito draf hebben we haar kampioen gemaakt”, licht Klaas Iwema toe.
Jumping Star (Etoulon uit Ulieta ster v.Voltaire) van J.J. van Dijk uit Ruinerwold pakte in Rolde de reservetitel. “Een heel goed ontwikkeld veulen met een iets hellend kruis. Hij is ruim voldoende hoogbenig en heeft een zeer goede galop, met daarin een sterk achterbeengebruik en veel afdruk. Ook draven deed hij heel goed. In het geheel was hij net wat degelijker dan de kampioen, vandaar dat Jumping Star nu als tweede moest opstellen.”
De correct gebouwde Biscayo-dochter Joleva (uit Oleva ster v.Indorado) van f/g J. Boelens uit Rolde en mede-geregistreerde J. Hogen-Esch uit Rolde werd derde. Eveneens een correct gemodelleerd veulen die goed in het rechthoeksmodel staat, en een ruime draf en lichtvoetige galop heeft. Qua afdruk moest ze haar meerdere erkennen in de twee voorgangers.

Bron: Horses / KWPN

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook