Ga naar hoofdinhoud

Titatenstrijd bij driejarige merries: Fellini troeft Franklin af

Update
Kiss Me Set (v. Fellini) met familie Pertijs - Foto: Horses.nl
Op stamboekkeuring in Oosteind was al duidelijk dat de strijd om de kampioenstitel op de Centrale Keuring van Noord-Brabant ontzettend spannend zou worden. Twee topmerries kregen 85 punten voor exterieur en 90 voor de bewegingen. In De Mortel troefde Fellini-dochter Kiss Me Set (de volle zus van de opvallende 3e bezichtigingshengst Jetlag) van familie Pertijs de Franklin-dochter Kavira (Franklin x Sorento) van Nico Witte en Tim en Leida Collins af. 

Voor Nico Witte was er desondanks genoeg reden om blij te zijn: zowel Fellini als Franklin werden door de handelaar ontdekt. Zowel de Brabantse kampioene Kiss Me Set (Fellini x Florencio x Jetset D) als de reservekampioene Kavira zijn merries die straks echt mee kunnen gaan doen op de NMK. En ook de sterke nummer 3 Kamante D (Negro x Jazz) van J. Dielissen en H. Dielissen uit Rosmalen kan nog wel een eind meekomen.

Dorresteijn: ‘genoten’

“We hebben als jury echt genoten van de kwaliteit bij de driejarige dressuurmerries”, stelt Marian Dorresteijn. “Kiss Me Set is een hele scherpe merrie met mooie verbindingen en veel uitstraling. Ze stapt actief, met goede buiging in de gewrichten. In draf kan ze heel goed schakelen en maakt ze zich echt prachtig!” Over nummer 2 Kavira zegt Dorresteijn: “Een goed ontwikkelde merrie met een goede voorhand en een bergopwaartse manier van bewegen, met daarin veel lossigheid.”

Dertien merries naar NMK

Dresssuurprovincie Brabant had vorig jaar geen geweldig jaar, maar dit jaar komt er een zeer sterke afvaardiging naar de Nationale Merriekeuring vanuit Noord-Brabant. In totaal mogen 13 merries uit de sterke kopgroep door naar de Nationale Merriekeuring. Dat zijn de charmante, lichtvoetig bewegende Gaudí-dochter Kashmyra (uit Bodea N elite IBOP-dres d-oc van Florencio, fokker R. Prins uit Augsbuurt) van Welmoed Jansen, de elegante en zeer goed stappende Kwintina (Vivaldi uit Ferrolina elite IBOP-dres d-oc van Ferro) van fokker M.A. van de Goor, de royaal ontwikkelde en lichtvoetige Karmalisanta VKH (Spielberg uit Florisanta VKH ster IBOP-dres PROK van Johnson) van fokker Karolien Haemers, de rassige en atletische Khitney-Divette B (Jazz uit Whitney-Divette ster pref prest PROK van De Niro, fokker M. Sterrenburg uit Leende) van R.W.F.M. Oosterbosch uit Wintelre.

Evenals de als achtste geplaatste, met goede techniek bewegende Kyra-May (Governor uit Alison elite IBOP-dres pref PROK van Future, fokker M. Derks uit Sambeek) van N. Donkers uit Venhorst, de jeugdige en lichtvoetige Kenia ES-D (De Niro uit Eslanta D elite PROK van Rhodium) van fokker J. Denen uit Vortum Mullem, de fraai gemodelleerde Kontiki TCS (Franklin uit Marina ster prest van Equador) van fokkers Tim en Leida Collins en mede-geregistreerde Nico Witte, gevolgd door de sterke en ruim bewegende Kunette (Ferdeaux uit Unette II keur pref van Gribaldi, fokker René Franssen) van N.W.C. J.P. Lommers, de zeer goed stappende Kelly (Everdale uit Avance elite IBOP-dres PROK van Krack C, fokker H. van de Bogaard uit Aarle-Rixtel) van E.M. Pos uit Boekel en tot slot de rijk gemodelleerde, lichtvoetige Karesha GJ (Galaxie uit Evita elite IBOP-dres d-oc van Rhodium) van fokker P.T.M. van Gorkum-de Jong uit Moergestel.

Veulenkampioen voor For Ferrero

De topper van het najaarsonderzoek 2017, For Ferrero, dekte er voorafgaand aan het verrichtingsonderzoek al op los. Een van die dekkingen leverde het kampioensveulen van Brabant op: een nog naamloze For Ferrero uit de merrie Tikita (Havidoff x Highline) van W.M. van der Aa uit Vinkel werd aan kop gezet. Daarachter kwam Nanory (Ghandi x Santano) van J.J.A.M. Dortmans uit Schaijk, Nox (Fürst Romancier x Krack C) van A. Schepens uit Diessen, Nero (Governor x Special D) van M.P.W. van der Stelt uit Vorstenbosch en op 5 nog een For Ferrero. Ook deze For Ferrero heeft nog geen naam en komt uit de fokkerij van Van der Aa. Dit veulen komt uit een dochter van Tikita: Jikita (v. Ferdeaux). Alle vijf de veulens mogen door naar de NVK.

Oudere merries: Chippendale levert kampioen

De zesjarige Hailey TH (Chippendale uit Tiana TH keur van Lancelot) van fokker A. Thielen uit Gilze kreeg het kampioenslint omgehangen bij de oudere dressuurmerries. “Het is een goede zet om een apart kampioenschap te organiseren voor de oudere merries, zeker omdat we hier in Brabant een grote groep vier- tot en met zevenjarige merries hebben. Hailey TH hebben we uitgeroepen tot kampioen vanwege haar goede model, veel ras en mooie front. In beweging maakt ze een heel mooi silhouet, en ze beweegt goed van achter naar voren”, sprak Marian Dorresteijn namens de jury.

Op de tweede plaats eindigde de Chagall D&R-dochter Jafony EH (uit Zefony SMH ster pref PROK van Prestige VDL) van fokker Ellanbrae Park PTY LTD uit Macedon, die eerder vandaag het elitepredicaat verdiende. Deze ruim voldoende ontwikkelde merrie heeft veel ras, en veel souplesse en techniek in beweging. Ze heeft bovendien een nette IBOP van 78 punten achter haar naam staan. Derde werd de goed ontwikkelde, met veel afdruk bewegende Indorado WT elite (Desperado uit Unicorn ster pref prest van Jazz) van fokker M.B. Tesselaar uit Steensel, die daarmee net voor de opvallende Etoile-dochter Jumping Lightfeet elite (uit Edelfeet JC stb van Schumacher, fokker J.C. Collewijn uit Marum) van D.P.M. van Mook uit Oosterhout eindigde.

Kannan van Sjef van Rijswijk voorop

Koctmyrouge II J.P.P. (Kannan x Vigo d’Arsouilles) van Sjef van Rijswijk werd op de Centrale Keuring van Noord-Brabant in De Mortel naar voren gehaald als kampioene van de driejarige merries. De merrie van het voormalig hengstenkeuringscommissielid had op de stamboekkeuring al 85 punten gescoord voor het springen. Punten die haar vandaag naar de titel holpen. In totaal mogen vier springgefokte merries door naar de NMK.

Reservekampioene werd de volledig VDL-gefokte Kouplesse (Zirocco Blue VDL x Corland x Jus de Pomme) van J.A.A.M. de Jong en A. Jansen uit Dongen en de derde plaats ging naar Kingsburry (Starpower x Tangelo van de Zuuthoeve x Calvados) van G. Meulepas uit Zeeland. Vier merries mogen naar de NMK: ook Karona (Zirocco Blue x Lux) van N.H.G. Broeders uit Hooge Zwaluwe.

Koctmyrouge II J.P.P. (v. Kannan) geflankeerd door Sjef en Paul van Rijswijk – Foto: Horses.nl

Dubbelslag voor Hans de Roover en Hardwell

Hans de Roover uit Strijbeek heeft al meerdere jaren veulens in de kampioensring op de Centrale Keuring in Brabant. Dit jaar komen de kampioen én de reservekampioen in De Mortel uit Stal de Roover: het kampioenslint was voor Newroel (Harwell x Verdi) en de reservetitel voor Newsflash (Hardwell x Cantos). Ook een dubbelslag voor de hengst Hardwell dus.

In totaal mogen vier springgefokte veulens vanuit Noord-Brabant naar de NVK. Naast de twee Hardwells van De Roover zijn dat het merrieveulen Nadine Eva R (El Salvador x Indoctro) Th. Reijnen uit Velp (NB) en het hengstveulen Nibb It (Unaniem x Astrello) van A. de Graaf uit Etten-Leur. In totaal verschenen 14 veulens op de Centrale Keuring van Noord-Brabant.

Newroel (v. Hardwell) met fokker Hans de Roover – Foto: Paardenkrant-Horses.nl

Oudere merries

De Al Capone-dochter Grace (uit Aminea stb van Manhattan) van fokker R. van Erp uit Oss trok aan het langste eind bij de oudere springmerries. ’s Ochtends kon ze elite worden verklaard, nadat ze eerder met 80 punten slaagde voor de IBOP. “Dit is een mooie, aansprekende merrie met heel veel ras, een sterke bovenlijn en een krachtige manier van bewegen.” Als tweede kon Isa Bella (Inshallah de Muze uit Vika Bella elite IBOP-spr sport-spr PROK van Heartbreaker) van fokkers Paardenhouderij De Eerde uit Veghel en M.G.A. Aarts uit Sint-Oedenrode opgesteld worden. “Een correcte, langgelijnde merrie die op de stamboekkeuring al goed gesprongen heeft en op een goede manier beweegt.” De via de sportrubriek op Jumping Etten-Leur ster verklaarde Verdi-dochter Jermie PP (uit Zermie stb-ext van Sheraton, fokker H. Poppelaars uit Heusden) van Probarn BV uit Bergambacht kwam eveneens terug voor de kopgroep.

Uitslag

Fotoserie

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook